Annonce
Fyn

Nedjusterer tal: Elløbehjul 'kun' 8-10 gange farligere end cykel

Ulykkes Analyse Gruppen ved OUH har nedjusteret tallet for, hvor meget farligere det er at køre på elløbehjul end på cykel. 8-10 gange farligere er det, fastslås det i en pressemeddelelse fra gruppen, som i første omgang kaldte det "mindst ti gange så farligt." Foto: Nils Svalebøg

Risikoen for at blive involveret i et uheld med et elløbehjul synes at være otte til ti gange større, end hvis du kører på cykel.

Sådan lyder det mandag fra Ulykkes Analyse Gruppen på Odense Universitets Hospital, som dermed nedjusterer sin tidligere vurdering af risikoen en smule.

I sidste uge oplyste Ulykkes Analyse Gruppen overfor Fyens Stiftstidende, at risikoen for uheld er "mindst 10 gange større" på elløbehjul. Men en ekstra gennemregning af tallene har altså afsløret en fejl, som betyder, at risikoen reelt er lidt mindre end først vurderet, lyder det fra Ulykkes Analyse Gruppen.

Der er registreret cirka 10 skader per måned med elløbehjul, hvilket skal ses i relation til at der normalt behandles cirka 130 personer per måned efter cykel/knallertuheld på OUH. Men der køres langt mere på cykel, og når tallene sættes i forhold til de faktisk kørte kilometer, viser det sig, at der er 8-10 gange mere risikabelt at køre på elløbehjul.

"Vi vil anbefale at man øver sig i at køre på el-løbehjul, inden man begiver sig ud i trafikken for alvor, samt at man anvender hjelm. Samtidig er det vigtigt, at løbehjulene holdes i en god vedigeholdelsesstandard", skriver Ulykkes Analyse Gruppen i en pressemeddelelse.

Ulykkes Analyse Gruppens registreringer af uheld på elløbehjul vil indgå i den samlede evaluering af forsøgsordningen med bl.a. elløbehjul, som Færdselsstyrelsen skal fremlægge i begyndelsen af det nye år. Herefter er det op til Folketinget, om elløbehjulene også i fremtiden skal være tilladt på gader og cykelstier.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Skal vi flette vore ...

Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Annonce