Annonce
Indland

Nedgang: Motionsløb taber pusten

Selv om 18.000 deltagere er tilmeldt Eventyrløbet, som finder sted i morgen Kristi himmelfartsdag, oplever mange store danske motionsløb færre antal deltagere, ligesom der ér færre danskere, som snørrer skoene og løber. Arkivfoto: Nils Svalebøg

Stort set alle motionsløb i Danmark oplever færre antal deltagere. I lørdags var Lillebælt Halvmarathon halveret, og også Eventyrløbet i Odense oplever en lille nedgang.

Færre danskere løber og færre danskere stiller op i nogle af landets cirka 2200 motionsløb.

I lørdags var antallet af deltagere i Lillebælt Halvmarathon halveret i forhold til året før, og når den 41. udgave af Eventyrløbet i morgen finder sted i Odense er det også med et lille fald i forhold til sidste år.

- Faldet er forventeligt i forhold til, at det var jubilæumsår sidste år, så vi har allerede nået det antal, vi regner med i år, siger løbsleder Poul Grenaa, Eventyrløbet.

Stort set alle danske motionsløb har oplevet en nedgang i antallet af deltagere. Det viser en undersøgelse, den mangeårige løbetræner og løbeskribent, Henrik Lund Jensen, har udarbejdet. I 21 år har han holdt øje med antallet af deltagerne, og det er gået meget op og meget ned, og det er der ifølge ham mange årsager til.

- Nogle af de etablerede løb er skrumpet meget, og det er måske, fordi de ikke har fornyet deres koncept, men det tegner også et billede af, at der ér færre danskere, som løber, siger Henrik Lund Jensen.

Han peger også på, at mange kun løber ét halvmaraton, ligesom løb er en idrætsgren, hvor man risikerer skader og derfor må finde en anden måde at motionere på f.eks. cykling.

Også hos Idrættens Analyseinstitut konstaterer man et fald i løbere og motionsløb.

- Der er kommet flere løbeevents, og derfor er de enkelte løb i en større konkurrencesituation, men vi ser også en udvikling, hvor folk vil deltage i noget, som er mere specielt som trailløb, forhindringsløb og noget kombineret med kajak eller mountainbike, siger Maja Pilgaard, konstituereret direktør i Idrættens Analyseinstitut.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Regler må stoppe elløbehjul-rod

’Elløbehjul roder i bybilledet’. ’Elløbehjul kører for hurtigt der, hvor der er mange mennesker’. Sådan lød det i min radio i anledning af, at transportminister Benny Engelbrecht mandag holdt møde med de kommuner – deriblandt Odense - hvor det i dag er lovligt at køre på elløbehjul, og hvor elløbehjulene i dag fylder alt for meget i bybilledet på den kedelige måde. Både når de er i brug, og når de ikke er. Men radioværten kunne næsten ikke sige det mere forkert. Hvis et elløbehjul – som oftest ligger og – flyder et sted på gaden, så er det, fordi den person, der senest har brugt det, bare har smidt det. Uden så mange andre hensyn end at det lige passede mig bedst der. Og hvis der er for meget fart på elløbehjulet, så skyldes det udelukkende den, der styrer tempoet. For selvom elløbehjul er smarte, sjove og et godt alternativ til flere biler på vejene, så kan de hverken flytte sig fra et sted fra et andet eller sætte farten uden hjælp fra et menneske. Ansvaret for det rod, som er opstået i kølvandet på lovliggørelsen af elløbehjulene, ligger kun ét sted: Hos dem, der bruger dem. Det er derfor, der er opstået et behov for regler. Fordi tankeløsheden og fraværet af hensyntagen lever for godt hos nogle af dem, der bruger elløbehjulene. Vi skal alle sammen være her og kunne færdes sikkert i trafikken. Så det er mit ansvar, at jeg kigger mig for, inden jeg går over en vej – at jeg ikke bare træder ud i forventning om, at de hjulede trafikanter standser. Det er mit ansvar, at jeg sætter min cykel i et stativ eller i det mindste parkerer den, så den fylder mindst muligt på et fortov, fordi jeg lige skal hente et par bukser, en fløderand eller fire tallerkener. Og det er mit ansvar, at jeg ikke parkerer min bil foran en ud- eller indkørsel, så jeg spærrer vejen for andre. Men nogle brugerne af elløbehjul er ikke det ansvar voksent eller bevidst, og så må der regler til. Og sanktioner til dem, der ikke kan finde ud af at følge dem. Selvom det ville været meget nemmere, hvis vi bare ryddede op efter os selv og tog hensyn til andre.

Sydfyn

Det flyder med vildsvin: Nummer seks drevet i land på Ærø

Annonce