Annonce
Navne

Navnligt fra 1776: Meget farverig og bandende bandit stukket af fra Odense Tugthus

Mon ikke skurken her var nem at finde? Tegning: Gert Ejton

Hvis vi nu havde haft Navnligt i Fyens Stiftstidende i 1776 - eller som det hed dengang - Kongelig Privilegerede Odense Adresse-Contoirs Efterretninger - hvad ville redacteuren så have skrevet?

Vi har pløjet os igennem de gotiske bogstaver i avisen og fundet lidt af hvert.

31-årige Lars Hansen Ormehøi er stukket af fra Odense Tugthus. Flygtningen, der er barnefødt i Fjellerup, beskrives som af middelmådig vækst, rundladen af ansigtet, taler frit og frækt og kan med løgn og banden hjælpe sig så godt som nogen.

Annonce

Ved undvigelsen havde han en gammel grøn vest på, en blå kjole, gule bukser, et par støvler og en rød hue på hovedet. Af og til har han flettet sit brune og krøllede hår.

Menneskeredaktionen vurderer, at han må være nem at finde.

Hos rådmand Kurrelbaum i Odense kan man bekomme friske citroner, kastanjer, franske rainetter, botfeldske roer, engelsk og hollandsk ost, hamburger peberrod samt allehånde specerier.

Og hos skipper Seneca Nyegaard i Stige kan man bekomme nogle tusinde glasserede hollandske teglsten, hos Hans Cappel i Nørregade er der hjemkommet friske citroner og pommeranker, ekstra god gammel rom, islandsk saltet torsk og tysk peberrod.

Og alt til en billig pris, melder de driftige handelsfolk.

En S.J. Møller fra Odense har på landevejen mellem Odense og Nyborg - formodentlig mellem Marslev By og Langeskov Kro - tabt sit sølv-lommeur. Og det vil han gerne have tilbage mod en convenable douecur.

Hvis ikke kan de vente i tilfælde af fordølgelse at vorde anset som tyv derfor.

Kongen har haft fødselsdag, og i den anledning har kapellan hr. Melbye fra prædikestolen i Assens gjort en inderlig og rørende bøn for højtbemeldte hans majestæt.

Aftenen efter var en del officerer og andre af byens indvånere forsamlede hos gæstgiver og transportforvalter Langsted for at celebrere hans majestæts høje fødselsfest, hvor der under instrumental musik og kanoners løsning blev udtømmet pokaler med de inderligste ønsker til Gud, for hans kongelige majestæt og det hele højkongelige hus' evigvarende beskærmelse og velgående.

Og det hele selskab fornøjede sig med dans og musik hele natten.

I Faaborg forstod man også at fejre kongens fødselsdag. Et selskab af unge søfolk, der var klædt i hvide mandsskjorter, sorte benklæder, hvide strømper, rødt skærf om livet og runde hatte på hovederne, fik om eftermiddagen klokken tre selskab af byens jomfruer, der blev modtaget og komplimenteret i forsamlingshusets forreste stue.

Derpå blev der holdt bal til om morgenen klokken otte. Næste dag gentog det hele sig, bortset fra at de kun festede til klokken syv.

Tegning: Gert Ejton

I Stenstrup på Sydfyn er der hos en bonde født en kalv, der havde en forhøjning af kød i skikkelse som en hue eller bikube og så stort som et menneskehoved. Øjnene sad noget langt tilbage, og det ene mindre end det andet. Snuden var lille som en hunde- eller svinetryne. Ellers lignede resten en kalv.

I samme Stenstrup by faldt en mand i søvn ved kroens bord og døde.

Forleden behagede det den gode gud at hjemsøge Nyborg ved en pludselig og heftig ildebrand, som opstod i et baghus imellem Nørre- og Mellemgaden.

Det gik blandt andet ud over købmand Johan Aarslevs grundmurede gård, guldsmed Jens Sørensen, skrædder Albert Lellies og hattemager Jens Nissens huse og gårde.

Det behagede greven på Brahetrolleborg at give sine bønder et prægtigt gæstebud, som begyndte om dagen klokken 10 og varede til om morgenen klokken 3.

Gæstebudet bestod af mad, øl og brændevin. De gæstbudne var mand og kone, karl og pige af hver gård. Dertil fornøjede han dem med musik og dans.

Avisens lange navn

3. januar 1772 udkom i Odense første udgave af Kongelig privilegerede Odense Adresse-Contoirs Efterretninger.

Få år senere skiftede navnet til De til Forsendelse med Posten Kongelig Allene privilegerede Adresse-Contoirs Efterretninger.

I begyndelsen af 1830'erne hed avisen Fyens Stifts Adresse- og politiske Avis samt Avertissementstidende.

Ved 100-årsjubilæet i 1872 var navnet Fyens Stiftstidende, Adresse-, politisk og Avertissements-Avis.

Ved 140-års-jubilæet i 1912 havde Fyens Stiftstidende fået sit nuværende navn.

Annonce
Odense For abonnenter

Nyt notat afslører dyb frustration i specialenhed mod bander: Kriminelle går under jorden, men kan beholde kontanthjælpen

Annonce
Annonce
Annonce
Assens For abonnenter

Kæmpe solcellepark til 78 millioner bliver taget i brug om få dage: - Vi forventer, at varmeprisen falder med ti procent

Annonce