Annonce
Nyborg

Navnløs: Hvad skal pladsen på havnen hedde?

Den fine plads på havnen i Nyborg har siden indvielsen i 2002 været benyttet til mange forskellige formål. Men noget officielt navn har den ikke. Foto: Morten Rode
17 år efter indvielsen skal den store, fine plads ved Lauses Grill i Nyborgs gamle trafikhavn endelig have et officielt navn.

Nyborg: Hvad skal vi kalde pladsen ved Lauses Grill og parkeringspladsen på havnen i Nyborg?

Dét spørgsmål bliver folk med lokalhistorisk kendskab nu bedt om at finde et svar på. Og bedre sent end aldrig, som man siger.

For det er efterhånden 17 år siden, den daværende borgmester indviede den fine plads og beværtede de fremmødte borgere med gratis pølser og fadøl.

- Indvielsen af Havneparken er et af de helt synlige tegn på den kommende byudvikling af havnearealerne i Nyborg …, som daværende borgmester, Jørn Terndrup (V), sagde.

Men noget officielt navn var og er "Havneparken" ikke. Og det er ifølge det lokale turistbureau VisitNyborg noget rod.

For det gør det bøvlet at annoncere for arrangementer på pladsen. Og vanskeligt for udenbys gæster at finde frem til den navne- og adresseløse plads.

Annonce

"Havnepladsen"

I folkemunde går pladsen på havnen under navnet "Havnepladsen".

Det var for eksempel også det navn, Nyborg Kommune selv benyttede i forbindelse med dronning Margrethes besøg i byen i foråret.

Men officielt er det altså ikke. Og det går ikke, erkender formanden for Nyborg Kommunes udvalg for teknik og miljø, Per Jespersen (S).

Blandt udvalgets mange opgaver er at finde på navne til veje og pladser.

Og selv om Per Jespersen nok synes, navnet "Havnepladsen" hænger ved, vil han og hans kolleger i udvalget for teknik og miljø nu hellere bede om gode råd fra andre med et mere indgående kendskab til byens og havnens historie.

- Og det kan jo være, der kommer nogle bud på et navn, vi ikke har tænkt på, siger Per Jespersen.

Det vides ikke, hvornår udvalget for teknik og miljø træffer den endelige beslutning om navnet på pladsen på havnen.

Der kommer dog formentlig ikke til at gå yderligere 17 år, før pladsen bliver navngivet "Havneparken", "Havnepladsen" eller noget helt tredje.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

23-årig havde været til fest: Politiet mangler oplysninger om dræbt ung mand på motorvejen

Leder For abonnenter

Bevar sjælen i byerne

Hver gang man fjerner et hus, fjerner man noget af sjælen, sagde socialdemokraten Anders W. Berthelsen til avisen tidligere på ugen, mens han travede rundt i Hunderup-kvarteret i Odense sammen med en journalist for at kigge på en række af de matrikler, hvor gamle villaer er blevet revet ned til fordel for nybyggeri. Berthelsen har ret: Der forsvinder noget af et kvarters sjæl, når man river en epoke-typisk bygning ned i et kvarter for at erstatte den med et nymodens byggeri. Derfor er det klogt, at de fynske lokalpolitikere beslutter sig for at gennemføre bevarende lokalplaner for kvarterer og bydele, hvor man ønsker at bevare et særligt arkitektonisk udtryk. Det gælder både i Hunderup-kvarteret og i andre boligområder i Odense og på Fyn. Diskussionen om at bevare bygninger drejer sig nemlig ikke blot om nedrivning af gamle villaer i det fornemme Hunderup-kvarter. Det drejer sig også om Gerthasminde og om Møllers Villaby i Odense, og det drejer sig om dusinvis af bymiljøer i Faaborg, i Assens, i Svendborg, ja, i stort set alle de fynske byer. For i langt de fleste byer, landsbyer og bydele findes der karakteristiske bygninger eller kvarterer, som er værd at bevare. Bevares: Vores byer er ikke museer. Derfor er det ikke alle udhuse, cykelskure og parcelhuse, der partout skal bevares for eftertiden, for vores byer skal være levende og kunne udvikle sig i takt med tiden og behovet. En levende by betyder imidlertid ikke, at man som boligejer skal kunne rive bygninger ned efter forgodtbefindende. Tværtimod: I en levende by udviser man respekt for byen, for historien. For dens sjæl. De nedrivninger og nybygninger, som blev nævnt i avisen tidligere på ugen, var markante eksempler på, at det er nødvendigt at skærpe bevaringskravene i Hunderup-kvarteret. Derfor vil det være klogt at gennemføre en bevarende lokalplan i rigmandskvarteret, ligesom det vil være klogt at se på bevaringsindsatsen i andre områder i Odense og i de andre fynske byer. For vi skal have sjælen med. Også i vores byer.

Annonce