Annonce
Nordfyn

Navne fra nordfynsk nytårskur: Kurs mod at bryde vaner

Med borgmester Morten Andersen (V) som hovedperson blev tilhørende præsenteret for en lille film, hvis omdrejningspunkt var, at "det går godt på Nordfyn". Foto: Henrik Larsen
180 borgere deltog i Nordfyns Kommunes nytårskur. Knapt havde mageligheden sænket sig efter spisning, før Torben Wiese, ekspert i kunsten at ændre vaner, med humor ruskede op i deltagerne.

Nordfyn: Herrerne havde gjort sig den ulejlighed at tage en pæn jakke på, mens der hos kvinderne blev spottet påfaldende mange kjoler på en torsdag aften. Sådan har vi nu for vane at tilpasse os til de situationer, vi sættes i.

Og den årlige nytårskur på Bogense Rådhus var stedet, hvor traditioner er til for at blive holdt i hævd. Som Birgit Folden, formand for Seniorrådet og dreven deltager i nytårskure, understregede, så kan man være forvisset om, at konceptet er det samme hvert år.

Denne gang gjorde den eksterne gæst, vane-ekspert Torben Wiese, sit bedste for at ruske op i vanerne. En gang, fortalte han, mødte han én, der havde haft held til at bryde et indgroet mønster.

- Han fortalte, at han var begyndt at sove oftere i sin egen seng.

Et latterbrøl af mange blev udløst af mange i byrådssalen og de tilstødende gemakker, hvor 180 borgere var samlet. Blandt dem også Kent Nicolaisen, direktør for LKN Byg i selskab med sin far Kurt Nicolaisen. Sidstnævnte har efter efter langt arbejdsliv i familiefirmaet også ændret vaner. Således arbejder han nu kun til klokken 13.00 fire dage om ugen, mens fredagen er helliget til at spille golf. Han er tryg ved, at sønnike styrer årstidens projekter i mål. Miljøprojektet i Skt. Anna Gade og det byfornyende projekt ved havnen i Bogense skulle således være afsluttet inden forårets komme.

Annonce
Kent Nicolaisen, medejer i familiefirmaet LKN Byg i selskab med sin far Kurt Nicolaisen. Foto: Henrik Larsen

Spøjs sammenligning

Vibeke Rasmussen, formand for Handicaprådet, viste sig at være vanebryder i den lidt kuriøse afdeling. Siden sidste besøg på rådhuset, havde hun fået ny kørestol i anden udformning, og derfor havde hun forinden nytårskuren foretaget en besigtigelse. Ville den nye kørestol også kunne komme ind?

- Det gik fint. Der var ingen problemer.

Problemer er der så sandelig heller ikke med Rosenfestivalen. I sin tale drog borgmester Morten Andersen (V) sammenligning mellem festivalen og juleaften.

- Jeg tænker umiddelbart, at det ville være nemmere at flytte rundt på juleaften end at flytte Rosenfestivalen, lød replikken, der viste, at andre end Torben Wiese forstod at få salen til at grine.

På vej til Norge

Apropos det med at ændre, hvad man plejer at gøre. Så må Per Olesen, formand for Nordfyns Erhverv og Turisme, være indtrådt i nogle cirkler, der måske overrasker nogle. Idet han i sin tale, da han skulle vende et stykke papir, bekendtgjorde, at den var hæftet med en royal clips.

Anette Chistopersen og Jeanette Haugaard Kaysen, begge fra Nordfyns Ungdomscenter, bosted for unge udviklingshæmmede, var i gang med at tælle ned til et af årets højdepunkter. I weekenden drager bostedet således på skitur til Norge. Både beboere og personale fra ungdomscentret skal med, og alle indlogeres i samme hytte.

- Det er så hyggeligt, og selv om nogle siger, at de ikke kan stå på ski, kan de alligevel. Vi har det sjovt, og ingen er nogensinde kommet til skade.

Benedicte Riis og Mogens Godballe fra Nordfyns Højskole. Førstnævnte åbnede døren på klem til en visionær plan. Foto: Henrik Larsen

Kobling til Kina

Det var også mere sjov end alvor, da de to byrådsmedlemmer, Jane Yndgaard (DF) og Anders Funch Engelstad (SF) fik sig en disput omkring, hvem af dem, der havde haft held til at få Jane Yndgaards datter til at stemme på deres parti ved valget til Folketinget sidste år. Datteren har gået i gymnasiet med den unge SF'er.

Til de læsere, som endnu hænger ved, kommer den måske mest vanebrydende nyhed her til sidst. Leveret af Benedikte Friis fra Nordfyns Højskole. Hun pønser på, kan man godt sige, at lave en pædagogisk linje mellem Kina og Nordfyn. Nærmere bestemt går visionen på at etablere et børnehus i Bogense, hvor pædagogikken tager udgangspunkt i H. C. Andersen og hans værker. Inspirationen kommer til dels fra, at man i Kina allerede arbejder med eventyrdigteren i pædagogisk øjemål. Så hvorfor ikke også i Danmark?

Anette Chistopersen og Jeanette Haugaard Kaysen fra Nordfyns Ungdomscenter talte ned til den årlige skitur til Norge. I weekenden drager beboere og personale til Norge for at spænde skiene på. Foto: Henrik Larsen
Borgmester Morten Andersen (V) drog i sin tale en munter sammenligning mellem juleaften og Rosenfestivalen. Foto: Henrik Larsen
Jane Yndgaard (DF) ældste datter har gået i gymansiet med Anders Funch Engelstad (SF). De to byrådsmedlemmer fik sig en lille disput omkring, hvem af dem, der havde haft held til at få datteren til at stemme på deres parti. Foto: Henrik Larsen
Vibeke Rasmussen (i midten), formand for Handicaprådet, deltog for første gang i nytårskuren. Foto: Henrik Larsen
Birgit Folden, formand for Seniorrådet, hyggede sig med Ida Tokehøj, blandt mange andre gøremål også formand for Søndersø Borgerforening. Foto: Henrik Larsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Emil fortæller om indsekter på Kulturøen

Leder For abonnenter

Trods corona tæt på danskerne: Der er ingen grund til at gå i panik

Endnu er ingen danskere diagnosticeret med coronavirus, men lægernes vurdering er, at det kun er et spørgsmål om tid. Det er derfor sandsynligt, at OUH som et af de seks danske modtagehospitaler snart tager imod en eller flere patienter, der er smittet med coronavirus. Det vil være en nyhed, som både fynske og landsdækkende medier vil bringe, og nyheden vil uden tvivl øge nervøsiteten og bekymringen hos mange danskere. Men er der reel grund til at være bekymret, hvis forudsigelserne om smittede danskere holder stik? Ikke ifølge læger med speciale i infektionssydomme - hvis man vel at mærke følger lægernes råd om hygiejne og omgang med andre mennesker. Og disse lægelige anvisninger kan man finde snart sagt alle steder, både på nettet og i de trykte medier. Et ekstra middel til at dæmpe nervøsiteten kan være at få nogle proportioner om sygdommen på plads. Fra Hubei-provinsen i Kina har coronavirus bredt sig til Iran og en række europæiske lande. Værst ramt i Europa er det nordlige Italien med over 300 smittede og 11 dødsfald. Det er slemt og trist, og sundhedsmyndighederne skal ønskes held og lykke med at inddæmme sygdommen. Men over for det og overført til hjemlige forhold står imidlertid, at der i vinteren 2017-2018 døde 1644 danskere af influenza. Med andre ord har især ældre, svækkede mennesker mangefold større grund til at frygte en vinterinfluenza end coronaen. De kinesiske tal for smittede og døde af sygdommen kan forekomme voldsomme, men dels er Kina som bekendt et stort land med et enormt indbyggertal, dels er det et faktum, at den generelle hygiejne i Kina ikke er på europæisk niveau. Desuden kan man have tillid til, at det danske sundhedsvæsen er gearet til at håndtere situationen, ligesom man kan stole på informationerne. Coronavirus skal bekæmpes på tværs af landegrænser, og de begrænsninger, som er en del af bekæmpelsen, må folk tage i stiv arm. Der er grund til fornuftig adfærd efter fagkundskabens vejledninger. Men der er ingen grund til panik.

Fyn

Trods corona: 650 efterskoleelever fra Oure på vej ud i verden

Annonce