Ann Berit Frostholm
Er naturformidler, biodiversitetsrådgiver, naturdesigner og nordisk skovbadsguide.
Hun har virksomheden Nature Works i Tørresø på Nordfyn.
Festdag for den vilde natur
Tag dit yndlingsudflugtstøj på, sæt lokkerne til eventyr, og besøg en naturperle. Fra valborgsaften, til syrenerne springer ud, står naturen blændende, vibrerende grøn. På naturens mærkedag, den 22. maj, som er international biodiversitetsdag, inviterer naturvejledere og frivillige landet over på guidede ture. Du kan opleve storslåede naturområder og se nogle af de mange fine og finurlige væsner, vi deler land med. Eller tag ud på egen hånd til et af Danmarks internationale naturbeskyttelsesområder. Her er der garanti for natur i særklasse.
Rinkenæs Skov, Dyrehaven og Rodeskov
Oplev våren komme til Danmark, når de gamle løvskove nordvest for Gråsten springer ud. Her har naturen rådet i århundreder, og græssende dyr holder enge og overdrev åbne til glæde for hvepsevågen. Græsningen har bidraget til en varieret flora, som tiltrækker mange insekter, fugle og pattedyr. Gråstenskovene gror på kuperede morænebakker. På Hingstebjerg står bøgeskovens gamle kæmper urørt, og på Hjertehøj vokser de store egetræer. I dybe kløfter og dale klukker vandet i mange bække. De blå og kobberrøde isfugle fisker og yngler her. Ved Margrethe Sø står der hvert år et flor af orkideen maj-gøgeurt ved denne tid. Du finder parkering langs Felstedvej og Ravnsbjergvej.
Egebjerg Bakker og Rødme Svinehaver
I den forårsklædte fynske have skal du lægge vejen forbi Egebjerg Bakker og Rødme Svinehaver, som er Fyns bedste overdrev. Et enestående græsningslandskab, der er 110 meter over havet med en rig flora, spredte krat af hvidtjørn og slåen, som dufter himmelsk i den milde forårsluft.
Måske oplever du et af naturens dramaer, når den sjældne rødryggede tornskade spidder sin frokost på en tornebusk. Eller ser grønspætten, fuglenes myresluger, der har specialiseret sig i at fange myrer på overdrevet med sin lange tunge. Her finder du nikkende kobjælde med lilla dunede klokker, adskillige arter af vilde orkidéer og den meget sjældne plante gul engblomme, der har sit eneste voksested uden for Jylland netop her. Start turen ved p-pladsen, som du kommer hen til ad vejen Tørvelong via Alpevej cirka 10 kilometer nordvest for Svendborg. Du må færdes til fods overalt i området, men træd varsomt.
Harrild Hede og Ulvemosen
Kalder de store vidder under åben himmel på dig, så må du til Harrild Hede i Vestjylland. Det vidtstrakte hedelandskab er vokset frem af istidens smeltevandssletter og brydes af bakkeøer, indlandsklitter, hedemoser, småsøer og højmoser. Højmosen er en sjælden naturtype, som kun tilføres regnvand. Miljøet er surt, og det giver grobund på en særlig flora. Får du øje på ”snefnug” på strå, mere specifikt tue-kæruld, så har du fundet højmosen.
Ulvemosen er den største højmose i området. Bor der en naturdetektiv i dig, så har du mulighed for at finde seks ud af de syv arter af planten, ulvefod, der findes i Danmark. Start turen ved naturcenter Harrild Hede, som du finder på Fasterholtvej, nord for Brande.
Vidste du, at ...
... Danmark har udpeget 250 internationale naturbeskyttelsesområder, Natura 2000-områder, som en del af et stort europæisk naturnetværk, der skal beskytte arter og naturtyper, som hører hjemme i vores del af verden.
... der findes turfoldere for Rødme Svinehaver, Gråstenskovene og Harrild Hede. På de offentligt ejede arealer må du færdes både på og uden for stierne.