Annonce
Faaborg-Midtfyn

Naturterapi på Midtfyn: Storbypigen fandt lykken langt ude på landet

- I byerne er der mere stress og tusind ting at forholde sig til. Det skal man ikke her i naturen, siger Maja Pålsson, der bruger naturen på sit midtfynske landsted som terapi. Foto: Hardy Hounsgaard
Maja Pålsson, der er vokset op i København, boede for otte år siden i Californien, hvor hun uddannede sig til psykoterapeut. Hun blev atter forelsket i sin ungdomskæreste og flyttede sammen med ham på hans landsted langt ude på landet på Midtfyn, hvor hun i dag tilbyder naturterapi.
Annonce

Ølsted: For enden af en lang vej dukker det gule bindingsværkshus op mellem store hække og levende naturhegn.

Vi er kommet så langt ud på landet, som man kan komme på Fyn. Bortset fra et par huse lidt længere oppe ad vejen er landsbyen Ølsted halvanden kilometer væk nærmeste beboelse. Fra stort set alle steder på grunden er der uspoleret natur, så langt øjet rækker. Ingen veje, ingen biler, ingen maskiner, ingen bygninger, ingen forstyrrelser. Kun ro, fuglefløjt og udsyn over et midtfynsk landskab mellem Allested-Vejle og Brobyværk.

Maja Pålsson og Bue Hyldgaard Kristiansen foran deres bindingsværksejendom, som fik navn efter mandens mellemnavn, Hyldgaard. Foto: Hardy Hounsgaard

I dette uspolerede naturparadis bor Maja Pålsson, 43, og Bue Hyldgaard Kristiansen, 45. Her har han et lille økologisk landbrug samtidig med, at han driver sin selvstændige handyman-virksomhed Mand og Bil, hvor han kører ud til folk og laver blandt andet havearbejde, mens hun tilbyder terapi og undervisning i naturen.

Annonce

Naturen beroliger dig

- Hvis du er ramt af stress eller har angst, kan naturen berolige dig. Du kan mærke kroppen og bruge sanserne, når du sidder og kigger ud i naturen. Du kan se rundt i horisonten, hvor der kun er natur, og der er ingen vilde dyr, du skal være bange for. Så slapper du af og skal ikke være på vagt, for der er ingen fare, siger Maja Pålsson, mens vi sidder på to røde træstole og kigger ud over det åbne landskab.


Hvis du er ramt af stress eller har angst, kan naturen berolige dig. Du kan mærke kroppen og bruge sanserne, når du sidder og kigger ud i naturen.

Maja Pålsson, naturterapeut


En stor rovfugl panorerer lydløst hen over engen i det fjerne.

- I byerne er der mere stress og tusind ting at forholde sig til. Det skal man ikke her i naturen. Vi kan let bearbejde millioner af indtryk, når der ikke er menneskeskabte ting til at forstyrre sanserne. Der er en urgammel del af vores hjerne som begynder at slappe af, og det er den som styrer vores hjerterytme, blodtryk, søvn og stresshormoner. Det bliver simpelthen nemmere for kroppen at genfinde balancen, fortæller hun.

Annonce

Togvogn som klinik

Området er en blanding af vildtvoksende, meterhøje græsser og steder, som er klippet med en græsslåmaskine. Lidt længere henne på grunden står en gammel togvogn, der tidligere har været brugt til hø og halm. Nu har Maja Pålsson indrettet en klinik, hvor hun foruden naturterapi også tilbyder psykoterapi og kropsterapi.

I en gammel togvogn har Maja Pålsson indrettet en klinik, hvor hun tilbyder terapi. Foto: Hardy Hounsgaard

Brændeovnen giver lune i togvognen, hvor der er lyse træplanker på gulvet, og væggene er også beklædt med træ. I rummets midte er der bløde lammeskind i to behagelige lænestole, hvorfra man gennem panoramavinduerne kan kigge ud til det grønne.

Maja Pålsson har selv tegnet, hvordan togvognen skulle se ud. Hun bruger den som klinik til sin terapi. Foto: Hardy Hounsgaard
Fra den røde træstol kan Maja Pålsson kigge ud over engen og det åbne landskab. Foto: Hardy Hounsgaard

- Jeg har selv tegnet, hvordan togvognen skulle indrettes, og jeg har selv bygget den om med hjælp fra venner og familie, siger Maja Pålsson, der oprindeligt brugte togvognen som sit eget fristed, efter at hun i 2013 var flyttet ind på gården hos Bue Hyldgaard Kristiansen og hans tre børn.

Annonce

Ungdomskærester

Maja Pålsson havde i sine yngre dage ikke troet, at hun skulle komme til at bo langt ude på landet på Midtfyn.

- Jeg er fra København, arbejdede med dans og teater og drømte om at rejse rundt i verden, fortæller Maja Pålsson.

Maja Pålsson bor sammen med sin mand Bue Hyldgaard Kristiansen i den gule bindingsværksejendom, som er opkaldt efter mandens mellemnavn. Foto: Hardy Hounsgaard

Bue Hyldgaard Kristiansen er vokset op ude på landet på det nordlige Djursland, og allerede som børn kendte Maja og Bue hinanden - rigtig godt endda.

- Vi var 14 og 16 år, da vi mødtes, og vi var ungdomskærester, fortæller de.

Annonce

Fandt andre partnere

Men de fandt også ud af, at de ikke skulle danne par og flytte sammen.

- Bue ville bo på landet og jeg i byen, siger Maja.

I stedet fandt de andre partnere, som de blev gift med og fik børn med.

Bue Hyldgaard Kristiansen flyttede ind på den øde beliggende gård i Ølsted i 2005, da han fra en af sine venner, som han havde gået på landbrugsskole med, fik nys om, at den gamle dame, der havde boet i huset i 53 år, ville flytte.

- Det var sådan et sted, jeg kunne tænke mig at bo, fortæller Bue Hyldgaard Kristiansen om købet af det lille husmandssted, der er fra 1825.

Annonce

Psykoterapeut i Californien

Maja blev skilt og tog i 2010 med sin dengang seks-årige datter Anaselma til Californien i USA for at uddanne sig til psykoterapeut.

- Mens jeg boede i Californien, blev Bue skilt. Vi skrev derefter lidt sammen på Facebook, men vi havde ikke set hinanden i syv år, før vi i 2012 mødtes til en fest hos nogle fælles venner, da jeg var på besøg hjemme i Danmark, fortæller Maja Pålsson.

Gnisten mellem de to ungdomskærester blev tændt igen, og Bue tog en drastisk beslutning.

- Jeg solgte alle mine får og tog over til Maja i Californien, hvor jeg var i tre uger, fortæller han.

Annonce

Hjem til Midtfyn

Landmanden ville dog hjem til sin landlige idyl på Midtfyn og fik held med at lokke Maja med.

- Jeg forventede at komme til et lavloftet, gammelt, mørkt hus, men det var jo et lyst og luftigt sted midt ude i naturen, beretter Maja, der flyttede ind hos Bue sammen med sin datter, da Maja var færdig med sin terapeut-uddannelse i USA i sommeren 2013.

Maja Pålsson

Maja Pålsson er uddannet afspændingspædagog og psykoterapeut. Hun har i flere år arbejdet som psykoterapeut for udsatte unge i Svendborg og Odense. I år er hun blevet selvstændig med sin praksis, hvor hun har klinik i en gammel nyistandsat togvogn i naturen på hendes og manden, Bue Hyldgaard Kristiansens, syv hektar store grund.

Hun tilbyder kropsterapi, psykoterapi og naturterapi. Hver session varer som udgangspunkt en time og et kvarter og koster 850 kroner.

Hun underviser også i naturterapi for det Svendborg-baserede firma Vinatur.

Se mere på hjemmesiden majapaalsson.dk.

I alt har parret fire sammenbragte børn i alderen 15 til 19 år, og de har bevidst valgt ikke at få børn sammen.

Annonce

Sommerbryllup i naturen

Men kærligheden til hinanden lyser ud af de to, mens de viser billeder fra deres sommerbryllup for tre år siden. De blev gift i juli 2017 på deres egen naturgrund til stor fest med helstegt lam, gris og krondyr.

- Vi var omkring 100 gæster, og festen varede i tre dage, fortæller Maja Pålsson.

Maja Pålsson og Bue Hyldgaard Kristiansen foran køkkendøren, hvor fotografier fra deres sommerbryllup i 2017 hænger. Foto: Hardy Hounsgaard

De nyder friheden ved at være i naturen og være selvstændige.

- Her får man ikke stress over, at hækken ikke er klippet. Vi har en køkkenhave, hvor vi blandt andet har jordbær, og den bliver passet. Men vi har også brændenælder, for det er naturterapi, ikke haveterapi, understreger Maja Pålsson.

Maja Pålsson trives godt med at bo langt ude på landet. Foto: Hardy Hounsgaard
Maja Pålsson bruger naturen som terapi. Foto: Hardy Hounsgaard
Maja Pålsson trives godt med at bo i den landlige idyl langt væk fra nærmeste by. Foto: Hardy Hounsgaard
Maja Pålsson foran sin togvogn, hvor hun har indrettet klinik. Foto: Hardy Hounsgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Påvirket fynbo fik taget bilen

Annonce