Annonce
Assens

Efter massiv kritik af ny skov: Naturstyrelsen undskylder til borgerne i Lundager

Planerne om den ny skov er blevet mødt med megen kritik. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Lundager Skov har været udsat for megen kritik fra borgerne i den lille landsby. Mandag aften var borgerne i Lundager, borgmesteren, skovrideren og chefen for Natur og Miljø dukket op for at tale tingene ud. Der faldt blandt andet en undskyldning til borgerne.
Annonce

Lundager: Lokalet var fyldt på Vestergård Vin i går, da der var inviteret til borgermøde for at diskutere den omstridte nye skov i Lundager.

I følge den ene vært for arrangementet, Peter Christensen, var stort set alle borgere i Lundager mødt op.

Det var også borgmester Søren Steen Andersen (V), skovrider i Naturstyrelsen Jakob Harrekilde Jensen og formand for Miljø, Teknik og Plan i Assens Kommune Dan Gørtz (V).

Dermed var der lagt op til, at borgerne skulle få en forklaring på og information om den nye skov.

Borgmesteren var med til hele det to timer lange borgermøde. Foto: Janus Fabricius Nielsen
Annonce

Tale det samme sprog

Peter Christensen lagde ud med cirka 45 minutters oplæg, hvor han beskrev forløbet, som han så det.

Han har forsøgt at få information fra kommunen og Naturstyrelsen igennem en årrække, men har haft svært ved det. Derudover skød han med skarpt mod skovens placering, de mislykkede vandboringer i området og kommunens tilbøjelighed til at holde information omkring projektet hemmelig for den almene befolkning.

Lars Moeslund Nielsen fra Lundager havde også et par bemærkninger.

- Jeg tror, at vi allesammen deler en frustration over, at vi ikke er blevet hørt. Grunden til, at vi er utilfredse er nok langt hen ad vejen, at vi ikke har fået noget information omkring den her skov. Pludselig kan vi læse i avisen, at skoven kommer, og det er ikke der, vi vil høre det først.

Da oplægget var ovre, manede borgmester Søren Steen Andersen til besindighed.

- Jeg håber, at vi kan få en god dialog baseret på fakta. Det nytter ikke noget, hvis den ene part snakker græsk og den anden spansk, sagde han.

I løbet af oplægget havde Peter Christensen nemlig præsenteret et regnestykke, hvor han ikke mente, at skoven blot kunne koste 12 millioner, men nærmere 25 millioner.

- Det er sikkert overdrevet, men det er jo svært at lave et præcist regnestykke, når vi ikke får noget at vide, sagde han.

- 25 millioner bliver det ikke, men jeg medgiver, at det sikkert har været dyrere end 12 millioner, for det er jo bare anlægsudgifterne, sagde borgmesteren.

Annonce

En klokkeklar undskyldning

Hovedanken for borgerne var, at de i hele processen ikke følte sig inddraget og lyttet til. De følte, at kommunen og Naturstyrelsen skulle have ladet dem vide, at de gik og pønsede på at plante en ny skov i deres lokalområde.

Da skovrider Jakob Harrekilde Jensen fra Naturstyrelsen rejste sig, var meldingen til borgerne klar:

- Jeg vil gerne give jer en klokkeklar undskyldning. Vi skulle have givet jer information tidligere. Det var ikke meningen, at I skulle læse om det her i avisen, før i selv fik noget at vide. Så det vil jeg gerne sige undskyld for.

Flere borgere var heller ikke glade for udsigten til at skulle blive "pakket ind" i skov. De var tilfredse med deres nuværende udsigt udover markerne og på særlige dage helt op til Lillebæltsbroen. Som en borger sagde det:

- Jeg er meget glad for min udsigt, og jeg vil helst ikke have gardiner for mine vinduer i form af træer og buske.

En anden stemte i, og så ikke frem til at miste dagslys.

- Skal jeg nu til at have lommelygten frem midt om dagen? spurgte han retorisk.

Men skovrideren manede til besindighed.

- Vi arbejder med, at der som minimum skal være 30 meter fra bygning til der, hvor vi planter mod syd og vest. Mod nord og øst er det 15 meter. Derefter skal de første 10-20 meter være buske. Vi vil også gerne bevare udkigspunkterne, og det er jo det, vi skal i dialog om fra nu af, sagde han.

Peter Christensen talte sin sag. Foto: Janus Fabricius Nielsen.
Annonce

En god dialog

Da borgerne først havde fået luftet deres bekymringer og sagt, hvad der skulle siges, så blev der en sindig stemning. Begge parter gjorde det flere gange klart, at det var vigtigt, at man gik i dialog. Lars Moeslund Nielsen ville gerne besøge andre landsbyer, hvor man havde plantet skov, så han med egne øjne kunne se, om det er så slemt, som de forestiller sig, eller om de "ser spøgelser". Det var skovrideren lydhør for.

- Vi vil gerne invitere jer med til andre landsbyer, hvor vi har plantet, så I kan få et billede af, hvordan det kommer til at blive her, sagde han.

Lars Moeslund Nielsen understregede, at de bare gerne vil have mere offentlighed om projektet.

- Jeg tror alle går ind for, at vi skal beskytte grundvandet og skovrejsning generelt. Vi skal bare også huske at have en god dialog om, hvordan vi gør det. Ellers bliver det jo sådan, at nogen bliver overrasket og urolige, fordi vi ikke ved, hvad der kommer til at ske, sagde han.

Både Jakob Harrekilde og borgerne var enige om, at dialogen skulle fortsætte i den kommende tid, så alle bliver hørt og får deres eventuelle spørgsmål og bekymringer besvaret. Slutteligt blev der endda plads til en tak fra Peter Christensen.

- Mange tak til Jakob, Søren og Dan for at komme her i dag, sagde han.

Skovrider Jakob Harrekilde Jensen gjorde hans bedste for at berolige borgerne i Lundager. Foto: Janus Fabricius Nielsen
Der blev lyttet intensivt og stillet spørgsmål fra borgerne i Lundager. Foto: Janus Fabricius Nielsen
Diskussionen var ophedet til tider, men endte i god ro og orden. Foto: Janus Fabricius Nielsen
Peter Christensen talte sin sag. Foto: Janus Fabricius Nielsen.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Søren Brostrøm øjner smittens skyer over efteråret - og en fremtid med mere hygiejne

Annonce