Annonce
Sydfyn

Naturstykke: - Vi sejlede rundt om Ærøs frygtelige Kap Horn

Erik Boye Kromann har tilbragt mange timer på øen gennem livet, og i dag nyder han stadig at komme der med familien. Foto: Lærke Rostgaard Nielsen.

Erik Boye Kromann, tidligere leder af Marstal Søfartsmuseum.

Hvad kigger vi på?

Øen, vi står på, hedder Frederiksholmen, men i folkemunde bliver den kaldt Kalkovnen. Det er en kunstig ø, som er opført af ballast. Vinterhavnen blev for lille, fordi der kom flere skibe til, så man ansøgte om at udvide havnen, men fik afslag. I 1824 brød stormen igennem, så de fartøjer, der lå hjemme, gik til, og det blev folk knotne over, så de bankede på hos alle husene i byen for at høre, om folk ville være med til at udbygge naturhavnen. Inden der var gået en uge, havde 200 mennesker skrevet under på, at de ville deltage, selvom man ikke havde fået tilladelsen. Den 28. januar 1825 gik de i gang, og de mødtes her, hvor der kun var en klat sand, og de blev enige om at losse skibenes ballast her på øen. Det gjorde de år efter år, og så blev øen her bygget op. Fra 1864 blev det lejet ud til kalkbrænding, og bygningen, der står her, er resterne fra den sidste kalkovn.

Annonce

Hvornår opdagede du stedet?

Min første erindring om stedet er, da jeg gik over isen hertil med min far og farfar, der var jeg omkring otte år. Min farfar havde en stor skonnert, der lå herude, og mens vi var herovre fortalte de mig om havnen og livet her. Der blev grundstenen lagt for min tilknytning til stedet gennem resten af livet. Jeg fik min egen jolle, da jeg var ti år, og der tog mine kammerater og jeg tit herhen. Vi fik nogle gange lov at sove i strandhusene, og så kunne vi sejle om natten. Vi sejlede rundt om den sydlige ende af molen, som vi kaldte Kap Horn, og så legede vi, at det var det frygtelige Kap Horn, vi rundede. Vi klarede den alle sammen, men det skete da, at et par af vores joller gik ned, når vi var lidt overmodige.

Kalkovnen på Frederiksholmen. Foto: Lærke Rostgaard Nielsen.

Hvad betyder stedet for dig?

Det er et fristed, hvor man kan tage over og slippe børnene løs, nu er det jo så blevet børnebørnene. For mine kammerater og jeg var øen den trappesten, vi vendte tilbage til, når vi kom hjem til Ærø efter at have været ude at sejle. Når vi kom hjem fra skole, skyndte vi os at forsikre vores mor om, at der ikke var nogen lektier, og så var vi ellers ude af døren, inden vi blev antastet til at rende byærinder. Friheden var at vrikke herover for at fantasere og sejle rundt i vores joller. Det er et område med rig kulturhistorie, fordi øen fortæller en havne- og søfartshistorie af dimensioner.

Hvad tænker du om naturkrisen?

I 40 år har min kone og jeg samlet plastik herude, og vi har oplevet en mærkbar forandring. Da jeg kom hjem fra Grønland for mange år siden, kunne vi samle hver vores sækfuld af plastik herude. I dag kan vi nøjes med at have en lille pose med, så folk er blevet meget mere bevidste om det. Naturkrisen er noget, vi bør tage alvorligt. Hvis man er meget egoistisk, kan man jo bare sige, at man er ligeglad, men af hensyn til at verden skal eksistere videre, bør man gøre sit. I Danmark kan vi jo sagtens have overskud til at tage os af naturen, men der er andre steder, hvor de ikke har det overskud, og hvor det er en kamp for at få den daglige proviant. Vi har overskuddet, og derfor skal vi selvfølgelig også gøre, hvad vi kan.

Annonce
Annonce
Odense For abonnenter

Leif blev coronavaccineret som den første dansker: - Jeg troede, den hellige grav var velforvaret

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Psykolog om dødssyge Marcos sidste tid: Kommunen bør gentænke beslutning - og det skal være nu

Odense

Prøver afslører covid-19 i odenseaneres afføring: Nu skal forsøg udbredes til hele landet

Kerteminde For abonnenter

Restauranter afviser sultne turister: - De sidste to somre har bare været helt vilde

Danmark

Onsdagens coronatal: 1284 nye smittede - flest siden slutningen af maj

Middelfart For abonnenter

Ups: Økologisk landbrug får sur smiley for ulovlig markedsføring af flere varer

Kerteminde

Kommunen trækker stikket for havnens madvogne: - Det er rigtig nok, at vi har annulleret de aftaler

Danmark

Få overblikket: Her er uddannelserne med det højeste snit

Odense

Mangler du en slange?: Kongeboa på afveje i det centrale Odense

Middelfart For abonnenter

Politihjemmeværnet må sige nej til opgaver: Mangler mindst 20 frivillige for at fylde rækkerne

Assens

Nu lykkedes det: Sandra skal til Aalborg for at studere psykologi

Annonce