Annonce
Sydfyn

Naturskole har fået en sansehave - men kunne godt bruge flere planter

Erik Thormose har sammen med yderligere en håndfuld frivillige brugt foråret og sommeren på at etablere sansehaven her. Men de er løbet tør for penge og mangler stadig nogle planter. Foto: Finn Eriksen
Frivillige på Svendborg Natur- og Miljøskole har skabt en sansehave, men har en lille udfordring. Der er lidt for mange brune pletter, og håbet er, at borgere, der har en staude eller andet til overs vil lægge vejen forbi.

Svendborg: Han greb en bold og slap fint fra det - men helt i mål er han ikke.

Det er situationen for Erik Thormose, der er frivillig på Svendborg Natur- og Miljøskole.

Vi er på besøg i skolens nye, 130 kvadratmeter store sansehave, som er skabt ad frivillighedens vej.

- Jeg kan ikke huske, hvem der smed bolden i luften sidste sommer og foreslog, at vi kunne lave en sansehave, men jeg greb den, fortæller Erik Thormose, da han har taget plads på en af sansehavens to bænke.

Umiddelbart var der tale om en udfordring af de store.

- Vi havde ingen penge, men på Facebook så vi, at en dame på Thurø ville af med nogle fliser. I vinter hentede vi dem, og så var vi ligesom i gang, siger han.

Annonce
Alle er velkomne til at komme og nyde Svendborg Natur- og Miljøskoles nye sansehave. Foto: Finn Eriksen

To fonde

Næste skridt var at skaffe nogle penge.

Erik Thormose søgte først hos Velux Fonden og fik 15.000 kroner, som rakte til at få gravet ud til fliserne og etableret et hegn med efeubeplantning rundt om grunden i gården bag en af naturskolens bindingsværksbygninger.

En ansøgning blev siden skubbet ind hos Havefonden af 2007 - som kvitterede med 10.000 kroner.

Det betød, at der kunne etableres et lille vandfald med en solcelledrevet pumpe, ligesom der kunne købes nogle planter.

Hen over foråret har Erik Thormose sammen med yderligere en håndfuld frivillige ydermere gået og proppet i jorden, hvad de har kunnet finde af planter, og lige nu er der både bænke, drivhus, vandfald, springvand, solsikker, squashplanter, bonderoser, kornblomster og andet i haven.

En staude til overs

Men de er ikke i mål.

- Der er stadig bare pletter rundt omkring, og vi har ikke flere penge, og jeg kan ikke lige komme på et sted, hvor vi kan søge. Så hvis der er nogen, der har en staude eller andet til overs, er de velkomne til at komme og smide det af her, siger han.

Haven er dog ikke så tyndt bevokset, at den ikke er et besøg værd, og der er ingen grund til at holde sig tilbage.

- Alle er velkomne til at komme og sætte sig og nyde vandets rislen og blomsternes dufte. Det er et offentligt sted, det her, så haven skal bare benyttes mest muligt, siger han.

En fondsdonation gjorde det muligt at få etableret vandfaldet her. Foto: Finn Eriksen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dødsfald i Odense Arrest: Meget beklagelig mørkelægning fra myndighedernes side

Det er beklageligt, at Fyns Politi og Kriminalforsorgen har mørkelagt den tragiske sag om den 27-årige danske mand, der lørdag morgen blev fundet død i Odense Arrest. Beklageligt fordi offentligheden har en legitim interesse i at få årsag og omstændigheder at vide, når en ung mand dør i politiets varetægt. Og beklageligt fordi mørklægningen baner vej for allehånde gætterier, der næppe er politi og myndigheder venligt stemt. Politiet begrunder mørklægningen med at sagen efterforskes, og det er sædvanligvis en begrundelse, som pressen respekterer. Der kan være gode grunde til, at politiet i faser af en efterforskning holder kortene tæt til kroppen. I dette tilfælde forekommer “hensynet til efterforskningen” dog at være en standardafvisning, der er hentet til lejligheden. For det første er det svært at se, at et dødsfald, som tilsyneladende ingen andre mennesker er impliceret i, kan kræve en mørkelagt efterforskning over flere dage. Men selv med accept af mulige faktorer, som lægfolk ikke kender til, er der - for det andet - spørgsmål, som politiet må kunne svare på, efterforskning eller ej. For eksempel spørgsmålet, om den afdøde mand skal obduceres - en oplysning, som politiet i mange andre sager går ud med af egen drift. Senest da en ung mand blev fundet druknet i Munke Mose. Den afdøde 27-årige mand var dansker og mistænkt for at have begået et mord i Sverige. Han blev anholdt af dansk politi fredag aften på den fynske motorvej ved Ejby. Det rejser en række spørgsmål, bl.a. om han fik skader i forbindelse med biljagten, om han var psykisk uligevægtig ved anholdelsen, og om han i løbet af fredag aften eller nat blev tilset af en læge. Relevante spørgsmål, idet man skal huske, at med anholdelse af en person følger også en forpligtelse til at passe på den anholdte. Indtil videre vil politiet end ikke oplyse dødsårsagen, og pressen må derfor nøjes med at give den generelle information, at det ind imellem sker, at indsatte i arresthuse begår selvmord. Disse hændelser forsøger medarbejderne i Kriminalforsorgen at komme i forkøbet, men det lykkes ikke altid, og det har omverdenen forståelse for. Af flere grunde vil det være i Fyns Politis interesse at trække mørklægningsgardinet helt eller delvist fra.

Danmark

Nederlag til styrelse: Skandalelæge må fortsætte med at omskære drengebørn

Annonce