Annonce
forside

Naturmaraton får elever til at arbejde sammen

Elever fra 5. og 6. klasse fra skoler i Svendborg området var torsdag formiddag samlet for at dyste mod hinanden i konkurrencen Naturmaraton. Her gjaldt det om at arbejde sammen om at få sin opfindelse til at virke. Foto: Mia Dernoff

Ved Naturmaraton handler det ikke om at løbe så stærkt som muligt, men at arbejde sammen om et fælles projekt.

Svendborg: Hallen er fyldt med skoleelever, der ved hver sin arbejdsstation er i gang med at opsætte deres opfindelser. Ved en orange dør placeret midt i hallen står en gruppe elever og arbejder sammen om at få de sidste ledninger koblet sammen, så en pære kan lyse, for de skal vise deres opfindelse frem i Naturmaraton.

Naturmaraton er en konkurrence, hvor 26.000 skoleelever fra femte og sjette klasse på landsplan dyster om at vinde et halv- eller helmaraton i at opføre en opfindelse, de selv har lavet. I Midtbyhallen torsdag formiddag dystede 16 klasser fra skoler i Svendborg-området mod hinanden.

Annonce

Naturmaraton

Naturmaraton er en konkurrence, der går ud på, at eleverne får stillet en opgave, som er en problematik, de skal løse ved at lave en opfindelse, der kan løse den.Eleverne kan forberede sig på et halvmaraton, der svarer til at forberede sig på fem opgaver, eller de kan forberede sig på et helmaraton. Der skal man forberede sig på otte opgaver inden konkurrencen.

I år er der til Naturmaraton tilmeldt over 26.000 elever fra 5. og 6. klasse fra hele landet.

Konkurrencen strækker sig over 60 dage, hvor elever fra 51 kommuner deltager.

Konkurrencedagene finder sted fra januar til maj 2018.

Det er 15. år i træk, at Naturmaraton bliver afholdt.

Ida Krog Hansen er i gang med stafet, som er langt ind mellem runderne i konkurrencen. Hun løber mod en sort mappe på gulvet med spørgsmål i, hun skal besvare med en makker. Foto: Mia Dernoff

Opgaver skaber samarbejde

Ida Krogh Hansen, Alicia Svenningsen og William Schou Jonson fra Rantzausminde Skoles 5.b er i dag til Naturmaraton. De har arbejdet sammen i en gruppe om at opfinde en alarm og en lysende pære, der kan hjælpe en købmand med at registrere sine kunder komme ind i en butik, men de har ikke kun lært at opfinde ting.

- Vi har lært at arbejde bedre sammen og lært hinanden bedre at kende, siger Alicia Svenningsen.

Mellem runderne i konkurrencen er der stafet for alle klasser. Her skal de to og to svare på spørgsmål, der omhandler naturvidenskab. Foto: Mia Dernoff

Forberedelse

Samarbejde er der brug for i dag, da opfindelsen skal afprøves og bedømmes. Eleverne har i en måneds tid forberedt sig på dagen i naturteknologi-timerne. Inden konkurrencedagen har eleverne fået stillet opgaver, hvor de har skulle finde løsninger på problematikker ved at opfinde fysiske ting. Lærer i naturteknologi på Rantzausminde Skole Rie Theisen mener, at det er gavnligt for eleverne at være med i konkurrencen, da det giver værdi at være en del af noget større.

- Der er en masse samarbejde, da de arbejder i grupper med de enkelte opgaver. De skal finde ud af, at det er værdifuldt at være i en gruppe frem for at gøre noget alene, siger hun.

William Schou Jonson synes, det er spændende at være med i konkurrencen, for man får lov at bruge sin fantasi, forklarer han.

- Der er alle mulige fra andre skoler, der kommer, og vi skal kæmpe mod dem. Det er sjovt, så ser man, hvad de andre har lavet, siger han.

Til Naturmaraton var der mange forskellige opfindelser, som eleverne havde taget med for at teste og vise frem i konkurrencen. På billedet er en opfindelse, der kan plante frø, som eleverne viste duede på et stykke langt papir. Foto: Mia Dernoff

Klar til test

De tre elever er ved at skulle vise, om deres opfindelse virker, så de sidste hænder bliver lagt i arbejdet for at få elektronikken til at virke.

- Vi kører jeres nu, er I klar, spørger pædagog Thomas Ludvig, som er dommer på elevernes projekter.

- Købmand på plads i butik, siger han.

Og Ida Krog Hansen sætter sig straks ind på gulvet i et hvidt telt ved siden af døren, som skal symbolisere købmandsbutikken. Her skal hun observere, om der er lyd fra alarmen, og om pæren virker. Efter et kort øjeblik lyser pæren, opfindelsen virker.

6.a på Tåsinge Skole vandt helmaraton, og 5.a på Nordagerskolen vandt halvmaraton, 5.b på Rantzausminde Skole fik en syvende-plads i helmarton.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dødsfald i Odense Arrest: Meget beklagelig mørkelægning fra myndighedernes side

Det er beklageligt, at Fyns Politi og Kriminalforsorgen har mørkelagt den tragiske sag om den 27-årige danske mand, der lørdag morgen blev fundet død i Odense Arrest. Beklageligt fordi offentligheden har en legitim interesse i at få årsag og omstændigheder at vide, når en ung mand dør i politiets varetægt. Og beklageligt fordi mørklægningen baner vej for allehånde gætterier, der næppe er politi og myndigheder venligt stemt. Politiet begrunder mørklægningen med at sagen efterforskes, og det er sædvanligvis en begrundelse, som pressen respekterer. Der kan være gode grunde til, at politiet i faser af en efterforskning holder kortene tæt til kroppen. I dette tilfælde forekommer “hensynet til efterforskningen” dog at være en standardafvisning, der er hentet til lejligheden. For det første er det svært at se, at et dødsfald, som tilsyneladende ingen andre mennesker er impliceret i, kan kræve en mørkelagt efterforskning over flere dage. Men selv med accept af mulige faktorer, som lægfolk ikke kender til, er der - for det andet - spørgsmål, som politiet må kunne svare på, efterforskning eller ej. For eksempel spørgsmålet, om den afdøde mand skal obduceres - en oplysning, som politiet i mange andre sager går ud med af egen drift. Senest da en ung mand blev fundet druknet i Munke Mose. Den afdøde 27-årige mand var dansker og mistænkt for at have begået et mord i Sverige. Han blev anholdt af dansk politi fredag aften på den fynske motorvej ved Ejby. Det rejser en række spørgsmål, bl.a. om han fik skader i forbindelse med biljagten, om han var psykisk uligevægtig ved anholdelsen, og om han i løbet af fredag aften eller nat blev tilset af en læge. Relevante spørgsmål, idet man skal huske, at med anholdelse af en person følger også en forpligtelse til at passe på den anholdte. Indtil videre vil politiet end ikke oplyse dødsårsagen, og pressen må derfor nøjes med at give den generelle information, at det ind imellem sker, at indsatte i arresthuse begår selvmord. Disse hændelser forsøger medarbejderne i Kriminalforsorgen at komme i forkøbet, men det lykkes ikke altid, og det har omverdenen forståelse for. Af flere grunde vil det være i Fyns Politis interesse at trække mørklægningsgardinet helt eller delvist fra.

Danmark

Nederlag til styrelse: Skandalelæge må fortsætte med at omskære drengebørn

Annonce