Annonce
Sydfyn

Naturklummen: Naturen forrentes bedst, når vi holder nallerne fra den

Nils Ørum er naturvejleder og natur-klummeskribent på Fyns Amts Avis, Ærø. Arkivfoto: Anders C. Østerby
Annonce

Jeg bliver ofte som naturvejleder spurgt til, hvad der fascinerer mig mest ved naturen. Svaret falder prompte: Biodiversiteten - vores omgivelsers artsrigdom.

Det helhedsudtryk som et artsrigt miljø (eller det modsatte) betyder for os og gør ved os, er mit afsæt i næsten alt det, jeg rører ved derude.


Omlægning af landbrugssektoren er absolut nødvendigt og en forudsætning for en virkningsfuld forandring.


Afsættet giver dybere mening, idet omgivelsernes artsrigdom når som helst griber ind i alle aspekter af vores samfund og liv – biodiversiteten er nøglen til menneskeartens duelighed ganske enkelt.

Intet andet har større værdi i vores liv og levned og for de generationer, der skal være her på kloden efter os. Biodiversiteten er en uerstattelig kapital, der kræver en respektfuld indsigt og omsorg at samspille med.

Vi har så og sige ikke frie valg og har aldrig haft det - vi er, i fuldendt form, underlagt naturgrundlaget, selvom vi nu i generationer er blevet fortalt og har praktiseret det stik modsatte.

Ønsker vi (og det gør vi vel?) at sikre nye generationer de samme muligheder i fremtiden, som vi selv bliver budt i dag, så er det en absolut nødvendighed, at vi gentænker vores valg, og det gælder i helt særlig grad i landbrugssektoren.

Ja, undskyld, men vi kan ikke komme uden om det - en omlægning af landbrugssektoren er absolut nødvendigt og en altafgørende forudsætning for en virkningsfuld forandring.

En omstilling kræver mere end ord og er absolut betinget af at blive ført ud i livet.

Det er mit ærinde at vække til handling ved at tilbyde indsigt i de konsekvenser vores valg fører med sig i omgivelserne.

Alt, alt, alt for mange af os evner ikke længere at forstå, at vores eksistens og trivsel er betinget af en artsrig natur i trivsel.

Vi er ofre for et selvbedrag - det kan være svært at vide bedre hvis man ikke kender til andet.

Enten ser vi det ikke, ønsker det ikke, vil det ikke, evner det ikke eller er ligeglade, og derfor holder vi krampagtigt fast i det vi kender: ”Man ved, hvad man har”.

I udpræget grad handler det om, at jeg som naturformidler udfordrer netop det selvbedrag at sætte vaner, vækst og velfærd over det ene element, der opretholder menneskets eksistens og ageren.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Fynsk professor støtter nye mundbindskrav: - Men vi ved ikke helt, hvor meget det hjælper

Danmark

Krav, undtagelser og straf: Her er alt, du bør vide om reglerne om mundbind

Fyn

Der er mundbind nok: Dagligvarebutikker i Odense er klar til nye restriktioner

Annonce