Annonce
Nordfyn

Naturfredningsformand: - Det er en supertanker, der skal vendes

Nordfyns Kommune er dækket af 70 procent marker, og en kommune med meget landbrug eller produktionsskov kan være placeret helt i bund, selvom kommunekortet ser grønt ud fra oven. Når træerne hyppigt fældes eller jorden dyrkes, er der tale om natur af lav kvalitet, fordi truede dyr og planter ikke kan leve. Foto: John Randeris/Ritzau Scanpix
Leo Jensen, naturfredningsforeningens lokale formand på Nordfyn, kalder det en "supertanker, der skal vendes", hvis kommunen skal kravle op ad stigen i Naturkapitalindekset, men der findes flere veje at gå.

Nordfyn: Nordfyns Kommune scorer lavt på det såkaldte Naturkapitalindeks, men det kommer ikke bag på Leo Jensen, der er Danmarks Naturfredningsforenings lokale formand på Nordfyn.

- Det er ikke overraskende med den placering. I 2015 lå kommunen nummer 93, så selvfølgelig er der ikke sket den helt store ændring, og det understreger vel også bare, at hvis man vil noget mere med de politiske udmeldinger omkring kommunen som friluftskommune og naturen i vores DNA, som man hører i forskellige sammenhænge, så er der et stykke vej endnu.

Annonce

Flot, men indholdsfattig

Leo Jensen opridser problematikken.

- På overfladen har vi jo nogle rigtigt flotte landskaber og naturområder, men problemet er, at indholdet i det ikke er så voldsomt. Det hele handler om biodiversitet og de her rødlistede arter - altså de arter, som er i fare for udryddelse eller hvis levesteder skrumper ind - og det er jo der, at Nordfyns Kommune har en opgave i at gå ind og arbejde målrettet for at forbedre nogle af de steder.

I bund og grund handler det om, at der skal noget mere plads til, påpeger Leo Jensen.

- Tre fjerdedele af kommunen er landbrugsområde, og det går man jo ikke lige ind og laver om på fra den ene dag til den anden.

Men hvad kan man så gøre for at forbedre sin såkaldte bioscore? Leo Jensen anviser flere veje at gå for at komme højere op på listen i Naturkapitalindekset.

1 Udtagning af lavbundsområder

Omlægning/udtagning af lavbundsjorde er et af de tiltag, som kan have en række positive effekter på miljø, biodiversitet og natur, oplyser Leo Jensen.

- Der er forskellige modeller, man kan arbejde med med jordfordeling, hvor man simpelthen opkøber nogle områder, og hvor de landmænd, der skal afgive noget lavbund, kan blive tilbudt jord andre steder. Der vil så altid følge en diskussion om, om den jord så ligger for langt væk eller uhensigtsmæssigt i forhold til deres nuværende område. Så det er jo en supertanker, der skal vendes, og der er da ingen tvivl om, at hvis kommunen anerkender det her som en retningsgivende undersøgelse, så er man nødt til at kigge på, at større områder skal stilles til rådighed.

2 Pleje af truede arter

Derudover kalder nogle områder på større pleje, hvis bestemte truede plantearter ikke skal forsvinde helt fra naturen.

- Der er en del af naturområderne, som trænger til noget pleje. Nu er det sådan, at vi på Nordfyn og Fyn i det hele taget næsten ikke har noget urørt, statsejet skov. Det er næsten privatejet det hele. Men andre former for naturtyper kræver jo ofte en eller anden form for pleje i form af noget afgræsning med kreaturer eller sådan nogle ting, som gør, at det ikke bare sådan vokser i krat, fortæller han og forklarer:

- En række af de planter, som er truede, rødlistede arter, det er nogle, der er lyskrævende, så hvis de vokser til i brombær, birketræer og rødel, og hvad der ellers er hurtigvoksende i den danske natur, jamen så dør de simpelthen.

3 Registrering og dokumentation

Endelig kan en kommunes naturkapital og dermed placering på ranglisten simpelthen øges ved at dokumentere forekomsten af sårbare eller truede arter, hvis forekomst ikke er kendt nu og derfor ikke indgår i vurderingen. Her er der også plads til forbedring, oplyser Leo Jensen, som fortæller, at foreningen allerede har talt med Nordfyns Kommune om, at registreringen af eksisterende naturområder er mangelfuld.

Og DN Nordfyn tilbyder Nordfyns Kommune sammen at gennemgå nogle af de muligheder, der er helt oplagte at satse på.

- Vi har et færdigt oplæg liggende, som vi gerne deler i et samarbejde, der fører os videre i retning af smukke landskaber med meget mere indhold. Vi er klar, slutter Leo Jensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Kamerahold ville ikke hilse på OL-chefen fra Tommerup: Mere end et år senere gennemføres OL 'stensikkert'

Annonce