Annonce
Odense

Naturfredningsforening chokeret over giftige pesticider fra gartnerier: - Det tyder unægtelig på, at hensynet til erhvervet spiller en alt for stor rolle

Kjeld Sandby Hansen forstår ikke, hvorfor gartnerierne kan få lov til at fortsætte produktionen, når man ikke er miljøgodkendt. Arkivfoto: Michael Bager
I Danmarks Naturfredningsforening Odense havde man en opfattelse af, at der var kommet styr på udledningen af giftige pesticider fra gartnerierne i Odense. – Det tyder unægtelig på, at hensynet til erhvervet spiller en alt for stor rolle, siger formanden.

Odense: Miljøet og naturen er den store taber, når mange af gartnerierne i Odense fortsat udleder giftige pesticider og gødningsrester til nærliggende vandløb.

Fyens Stiftstidende og TV 2/Fyn har afdækket, hvordan omkring 100 gartnerier fortsat mangler at blive miljøgodkendt, og at der stadig kan måles alt for store koncentrationer af giftige pesticider i nærliggende vandløb.

Det virker grotekst, at man tilsyneladende har så svært ved at få lovliggjort produktionen på gartnerierne. Det tyder unægtelig på, at hensynet til erhvervet spiller en alt for stor rolle. Det er en meget alvorlig situation, hvor miljøet desværre bliver den store taber.

Kjeld Sandby Hansen, formand, Danmarks Naturfredningsforening Odense


Annonce

Og den afdækning er kommet bag på folkene i Danmarks Naturfredningsforening i Odense, hvor man har haft opfattelsen af, at der var kommet styr på udledningerne fra gartnerierne, der for alvor blev sat på dagsordenen, da kommunen selv kortlagde området helt tilbage i 2017.

- Jeg er først og fremmest overrasket. Det må jeg sige. Jeg troede, at man var godt på vej til at få stoppet udledningen af pesticider fra gartnerierne. Men det her viser jo noget helt andet, siger formand Kjeld Sandby Hansen.

Giftige gartnerier

Mere end halvdelen af Danmarks gartnerier ligger i Odense Kommune og udgør tilsammen mere end 1,8 millioner kvadratmeter.

Igennem en årrække har gartnerierne udledt giftige pesticider og gødningsrester til den omkringliggende natur.

En kortlægning fra 2017 viste, at der var miljøproblemer på alle gartnerierne i Odense, og at størstedelen af dem udledte pesticider fra produktionen direkte til vandløb og søer.

TV 2/Fyn og Fyens Stiftstidende har over de seneste dage bragt artikler og tv-indslag, der viser, at en lovet kontrolindsats fra Odense Kommune aldrig for alvor er kommet i gang.

Hvis du har et tip om gartneriernes udledning af pesticider, kan du skrive til journalist Frank Weirsøe på frwe@tv2fyn.dk eller journalist Jonas Ancher Nyeng på jany@fyens.dk.

I forbindelse med de netop afsluttede budgetforhandlingerne blev kommunens indsats med et særligt gartneriteam forlænget med en bevilling på 1,4 millioner kroner over de næste fire år. Afdelingsleder Boie Frederiksen erkendte dog, at det ikke var sikkert, at man ville være i mål med at få stoppet udledningerne på det tidspunkt.

- Jeg tænkte, at det handlede om, at man lige manglede det sidste. Men nu kan jeg så læse, at man ikke engang selv tror på, at man har fået stoppet udledningerne om fire år. Det er stærkt bekymrende, siger Kjeld Sandby Hansen.

Urimelige hensyn til gartnerierne

Kjeld Sandby Hansen peger på, at udledningerne af pesticider både kan påvirke Odense Fjord og Odense Å, hvor man med den anden hånd bruger millioner af skattekroner på at sikre vandkvaliteten.

Derfor opfordrede naturfredningsforeningen allerede i 2017 til, at kommunen strammede grebet om gartneriernes udledning.

- Man vælger sommetider ligesom at lukke øjnene for tingene. Det er vigtigere med arbejdspladser. Og miljøet - det er lidt overdrevet. Men det er sgu for dårligt, lød det fra daværende formand Kurt Due Johansen, og det budskab er der åbenbart behov for at gentage, mener Kjeld Sandby Hansen:

- Det virker grotekst, at man tilsyneladende har så svært ved at få lovliggjort produktionen på gartnerierne. Det tyder unægtelig på, at hensynet til erhvervet spiller en alt for stor rolle. Det er en meget alvorlig situation, hvor miljøet desværre bliver den store taber, siger han.


Annonce
Erhverv For abonnenter

Julestjerner koster ekstraregning på 1,5 million for gartneri: Jeg starter hver morgen med at tjekke el- og gaspriserne

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

To nye forvaltninger på vej i Odense giver ekstra millionudgifter: Nu skal byrådspolitikere gå ned i løn

Nordfyn For abonnenter

Overbelastede kloakker sætter huse i Skamby under vand: I maj stod der 18 centimeter vand i kælderen hos Anders

Odense

E20: Væltet trailer spærrede motorvejen

Fyn

Vil styrke havmiljøet: Nationalpark i Lillebælt - slut med at trawle i Lillebælt, Storebælt og Langelandsbælt

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

GOG For abonnenter

GOG: Han er bedst når det hele brænder på

OB

Han er meget imponeret over Randers kontinuitet og kultur: OB's Mads Frøkjær: Mange kan lære meget af Randers

GOG

Kampen minut for minut: GOG mødte Mathias Gidsels barndomsklub fra Skjern på den store scene

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Erhverv

Minister om trawlfri zone: En hjælp til fiskerne

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Efter fem års strid kan vandprisen nu halveres: - Der er kommet nye folk til uden de samme forstokkede idéer

Assens

Oles navn blev læst højt som det allersidste: Ildsjæl bag Ørsted Børnehus skal i byrådet

Annonce