Annonce
Assens

Naturformand: - Hvis vi kun snakker overlevelse, så kan vi klare os med meget lidt. Så behøver vi heller ikke have et hus

Blomster og bier. Det skal der være mere af i Assens Kommune, hvis det står til kommunen selv. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Assens Kommune vil sætte fokus på mere biodiversitet og lægger op til, at der skal bruges 250.000 kroner på det. Den lokale formand for Danmarks Naturfredningsforening påskønner det, men kalder det også en symbolsk handling.

Assens: Der skal igangsættes en biodiversitetsindsats med fokus på insekter i Assens Kommune.

Det er det grønne ønske, som tirsdag skal op og vende i Miljø, Teknik og Plan. Således skal udvalget på deres udvalgsmøde beslutte, om der skal udmøntes 250.000 kroner til indsatsen, der dog indtil videre er meget ukonkret. Midlerne kommer via natur- og friluftspolitikken i 2021.

Udvalgsmedlem Leif Rothe Rasmussen (S) synes, det er godt, man kommer i gang med det.

Annonce

- For mig at se er det en begyndelse. Det kunne være nogle grønne bælter eller noget. Lidt ligesom landmændene gør, hvor de jo langs markerne sår nogle blomster. Vi er på vej. Spørgsmålet er, hvor langt vi kan nå for beløbet her, siger Leif Rothe Rammussen.

- For mig handler det også om, når vi udstykker nye områder, at tænke alt det her ind i den måde, vi planlægger fremtidige byggegrunde på, tilføjer han.

Flemming Risskov Jørgensen (SF), der sidder med i udvalget, synes det er interessant, at man har set gennem de sidste 10 år, at landmændene gerne har villet være mere med, bemærker han.

Det er meningen, at politikken vil have "fokus på samarbejde med borgere samt igangsættelse af mange små projekter og indsatser", hedder det. Det kunne være initiativer, der understøtter biodiversitetsprojekter i lokalområder, indsamling og udsåning af lokale frø, diverse workshops med tiltag sammen med boligforeninger eller erhvervsdrivende samt udlægning af permanente bræmmer til flora og insektfaunaen og bygning af såkaldte sommerfuglestier.

Biodiversitet

Tirsdag skal udvalget for Miljø, Teknik og Plan finde ud af, om Assens Kommune skal gøre en indsats for mere biodiversitet. Siger udvalget ja, så udmøntes der 250.000 kroner til det. Nogle af midlerne skal da gå til bl.a. formidling om biodiversitet i form af skilte, pjecer, vejledning samt facebookopslag.

På kommunens arealer kunne man eksempelvis tænke udsåning af lokale insektvenlige frø og planter ind i det, skriver kommunen.

Op ad bakke

Poul Poulsen (R), der også sidder i udvalget, siger, at det for ham at se har været op ad bakke i mange år med indsatsen på området. Derfor glæder det ham, der nu sker noget - eller i hvert fald lidt med foreløbig 250.000 kroner.

- Jeg synes, det har været op ad bakke i mange år. Jeg bliver så glad ved mange af de dagsordener, vi ser, fordi det begynder at rykke med nogle tiltag, siger han.

- Det kan laves på mange måder. Nogen laver strækninger, hvor de sætter nogle bestemte planter. Men det vigtigste er, vi gør noget, så vi får mere gang i vores insekter, siger Poul Poulsen og gør opmærksom på, at insekter har været i voldsom tilbagegang.

Formand for Danmarks Naturfredningsforening i Assens, Sven Rask, så gerne at flere haveejere fik mere viltre haver for biodiversitetens skyld. Arkivfoto: Lasse Hansen

- Men hvor meget vil det her ændre på noget i forhold til tidligere?

- Jeg tør ikke sige, hvor meget vi kan få for de 250.000 kroner. Men jeg tror, det er mere for at starte på en indsats. Det kunne være noget, der kunne få mig til selv at gøre en indsats. Jeg har tit sagt til mig selv, med den tid jeg har til min have, at det kunne være, at jeg skulle pløje noget af græsset op og så lave sådan nogle vilde blomster, som landmændene har gjort i flere år, siger Poul Poulsen.


Hvis de danske haveejere begynder at lægge lidt om, og man får lagt giftsprøjterne på hylden og tillader en lidt større variation i haven, så er det jo også noget, der batter noget.

Sven Rask.


For jo mere fauna, jo flere insekter, jo mere biodiversitet.

Annonce

- Det er kun positivt

Hos Danmarks Naturfredningsforening i Assens ser formand Sven Rask positivt på tiltaget, han vælger dog at kalde en symbolsk handling beløbet taget i betragtning.

- Det er kun positivt, at vi sætter i gang med noget. Når man tænker på den tilbagegang, naturen har været udsat for, så skal der jo meget til før, at det batter noget, nævner han.

Natur i Assens Kommune. Her ved Koppenbjerg. Arkivfoto: Martin Kloster

- Hvis vi går tilbage til 1950 for eksempel, da så meget anderledes ud. Der er mange planter og insekter, som vi havde i 1950, vi ikke har mere, fordi tingene har ændret sig. Altså hele måden at have landbrug på ændrer sig jo også. Derfor er der en markant tilbagegang. Det kan vi mærke også hos fuglene. Hvis vi ser sådan lærken, der var utrolig almindelig før i tiden, har den ikke den bestandtæthed mere, siger Sven Rask.

- Hvad betyder det med den store diversitet, vi kan jo godt groft sagt klare os med færre arter?

- Det kan vi da sagtens. Vi kan da sandsynligvis klare os med et par tusinde arter på verdensplan, hvis det skal være, svarer han.

- Så hvad er fordelen ved mange arter?

- Det er en oplevelse at følge de forskellige arter og deres måde at leve på, svarer Sven Rask.

- Hvis vi kun snakker overlevelse, så kan vi klare os med meget lidt. Så behøver vi heller ikke have et hus, tilføjer han han lakonisk, og siger så:

- Det er kun godt. Det er ikke bare kommunen, landmændene eller skovejeren, der skal gøre det. Det er jo os alle sammen, der skal være med til det. Hvis de danske haveejere begynder at lægge lidt om, og man får lagt giftsprøjterne på hylden og tillader en lidt større variation i haven, så er det jo også noget, der batter noget. Vi er så skrækkeligt opdragne til, at der dæleme kun skal være en græsplæne, mener Sven Rask.

Han mener også, at flere virksomheder kunne gå foran som gode eksempler og lade deres grunde beplante med mere fauna og mindre græs.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra udvalgsformand Dan Gørtz (V).

Naturen i Assens Kommune er smuk mange steder. Arkivfoto: Martin Kloster
Grønt område. Arkivfoto: Martin Kloster
Annonce
Nordfyn For abonnenter

Byggeplaner på grøn plet splitter landsbyen: - De er vist allerede i gang med at fælde træer – Det er da de vel ikke?

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

PFOS-sagen spreder sig til Odense: Kødkvæg i Seden har i årevis drukket vand fra forgiftet vandløb

Odense For abonnenter

Odense-forstæder frygter gigantisk strøm-anlæg midt i idyllen: En flok rigtige svin kan spænde ben for projektet

Faaborg-Midtfyn

Danmarks hotteste sportsgren - nu også i Faaborg: Så er der padel!

Odense

Han er helt tæt på de store badminton-stjerner: - De er helt nede på jorden

Erhverv

Odense Havn i smult vande - i fuld sving med at planlægge nye investeringer for godt 300 millioner kroner

Assens For abonnenter

Niclas sad fast i et stort mørkt hul, men viser nu vejen for andre: - Jeg vidste ikke, hvor livet skulle føre mig hen

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Navne

Begravelser og bisættelser torsdag den 21. oktober

Nyborg

Kronvidne peger på DSB: Mere mystik om knaldstation

Bolig

Danmarks billigste 'herregård' til salg: Her har Christian IV overnattet

Odense For abonnenter

Tomatrester og tydeligt snavs af ældre dato: Pizzeria får sur smiley

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Faldefærdig fabrik jævnes med jorden: 30 nye lejeboliger skyder op midt i byen

Sport

Kontroversiel kineser trak sig: Axelsen får træningsmakker som ny modstander i Odense

Annonce