Annonce
Nordfyn

Naturfag i virkeligheden: Truede insekter får hjælp af 3.B

Eleverne fik hver et plastikkrus fyldt med blomsterfrø blandet op med sand, og så skulle de drysse blandingen ud over hele området. Foto: Betty Rasmussen
Eleverne i 3.B på Havrehedskolen såede vilde blomster, så insekter og sommerfugle kan få bedre levevilkår. Klassen er med i kommunens projekt "Nordfyn går Vild".

Morud: 3.B på Havrehedskolen fik pludselig en overraskende og vigtig opgave tirsdag formiddag (14.5), da lærer Ann-Sofie Carstensen fortalte dem, at de skal være med til at sikre insekter og sommerfugle bedre levevilkår i Morud.

Klassen er udvalgt til at være en del af projekt "Nordfyn går Vild", der går ud på at tilså kommunale arealer med vilde blomster, hvor insekter og sommerfugle kan boltre sig og være med til at sikre naturens mangfoldighed.

- Insekterne er truet, fordi mennesker tager deres levesteder, når vi bygger huse og fælder træer, forklarede Ann-Sofie Carstensen eleverne, hvorefter nogle straks kvitterede med at fortælle, at deres forældre også såede masser af blomster hjemme i haven.

Således klædt på til opgaven begav de 26 insekt-hjælpere og deres lærere sig til det udvalgte område mellem parkeringspladsen ved Skovvej og sportspladsen kaldet "den høje" sammen med blandt andre teknisk serviceleder Leif Olsen, der havde stået for forarbejdet.

Her var en stribe jord langs hegnet på forhånd gjort klar, og bevæbnet hver med et plastikkrus med blomsterfrø blandet op med sand blev eleverne linet op langs hegnet, før de fik lov til at strø blomsterfrøene ud, så hele arealet blev dækket.

Annonce
Lærer Ann-Sofie Carstensen varmede op til såningen ved at fortælle eleverne, at insekter og sommerfugle er truede, fordi vi mennesker bygger huse og fælder træer, så insekternes naturlige levesteder forsvinder. Foto: Betty Rasmussen

Bruges i undervisningen

Blomsterfrøene er en særlig slags, der tiltrækker sommerfugle og insekter, og pasning og pleje af det nye blomsterbed vil blive brugt i naturfagsundervisningen, efterhånden som frøene spirer og bliver til farverige blomster - og insekterne indtager deres nye omgivelser.

"Nordfyn går Vild" er planlagt af de to kommunale udvalg Teknik- og Miljø og Børn og Unge i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening. Også Havrehedsskolens afdeling i Veflinge, Løkkemarkskolen og flere af kommunens børnehaver er med i projektet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce