Annonce
Fyn

Naturen skal starte heling på skadestuen

Astrid Larsen (t.v.) og Trine Ann Peterson foran et af de to naturfotografier, som i øjeblikket hænger på to stuer på den fælles akutmodtagelse på OUH. Efter nytår skal patienternes opfattelse af billederne undersøges. Foto: Michael Bager
Fotografier af naturen kan have en positiv effekt på patienter indlagt på sygehuset, viser undersøgelse, som firmaet Sonovision har lavet i samarbejde med OUH. Nu prøves fotografierne af på skadestuen.

Det kan være skræmmende og smertefuldt akut at komme på skadestuen.

Og så kan det være godt med noget, der kan lede tankerne væk fra grunden til, at man er endt der. For eksempel i form af kunst.

Det er tanken bag et projekt, som FAM - den fælles akutmodtagelse på OUH - laver i samarbejde med firmaet Sonovision, der gør sig i tryghedsskabende og helende kunst. Som led i projektet er der nu hængt to billeder op på to stuer i akutmodtagelsen.

Annonce

Formålet er at undersøge, hvilket forhold patienterne har til deres omgivelser på sengestuerne, og når de to billeder - der begge er fotografier af dansk natur - er hængt op, skal patienterne spørges til, hvad de tænker om dem.

Trine Ann Peterson, arbejdsmiljøkoordinator på FAM, og Astrid Vittrup Larsen, klinisk sygeplejerske på FAM, fortæller, at akutmodtagelsen allerede er udsmykket med kunst på både stuer og i venteområdet.

- Det kunst er valgt på grund af æstetikken, men det kan være noget andet at være patient i den kunst, der ofte er abstrakt. Men det patienterne ofte oplever som rart, er ikke abstrakt. De finder mere ro i noget genkendeligt som naturbilleder af skove og søer, fortæller de på baggrund af en miniundersøgelse, som to ergoterapeutstuderende har gennemført på skadestuen.

Der er masser af kunst på væggene på den fælles akutmodtagelse på OUH. Nu er samlingen for en stund tilføjet to fotografier af naturen. Undersøgelser viser, at patienter finder ro i naturbilleder, når de er indlagt. Foto: Michael Bager

- Man kunne se en tydelig forskel på dem, når de kiggede på billederne. Deres ansigter lyste op, når de fik vist billedet. De smilte og ændrede ansigtsudtryk.

- Vi har kun fået positive tilbagemeldinger. Patienterne, der er syge, i krise eller angste finder ro i naturbilleder. Naturen er noget, de kan relatere til, fra før de kom herind og var syge og i krise, siger Astrid Vittrup Larsen.

Projektet fortsætter de kommende måneder, og parterne overvejer, om naturfotografierne skal prøves af på de børn, der kommer ind på skadestuen.

Giver ro

Samme resultater kom Karsten Andersen frem til, da han lavede en lignende undersøgelse på Endokrinologisk Afdeling på OUH i 2012-14.

Sonovision

Karsten Andersen har startet firmaet Sonovision, som han i dag driver sammen med Mari Böhlig.

Firmaet leverer tryghedsskabende og helende kunst til blandt andet sygehuse og plejehjem.

Kunsten består af fotografier af naturen, og billederne reflekterer ikke lys. Dermed kan de ses fra alle vinkler, og man undgår, at ting og personer bliver spejlet i glasset - det kan gøre nogle personer med demens utrygge.

Samtidig er billederne lavet, så de kan vaskes og sprittes af.

I den undersøgelse deltog 130 patienter, der i et katalog skulle udpege de tre billeder, de helst ville have hængende på sygehuset. Fotografierne af naturen fik flest stemmer, fortæller Karsten Andersen, der har Sonovision sammen med Mari Böhlig.

- Hvis man skal sige noget om, hvad patienterne sagde, kunne jeg udlede to ting; Det ene var ”det giver mig ro”, og det andet var ”det giver mig gode minder”.

- Der er tilsyneladende en rest tilbage i os, som har det forhold til naturen, som gør, at vi finder behag i det. Inden for videnskaben på det her område arbejder man med et begreb, der hedder positive distraktioner. Positiv distraktioner er ting i dine omgivelser, som på en behagelig måde tiltrækker sig din opmærksomhed og gør dig mere eksempelvis tryg. Får dig til at blive optaget af det i stedet for din sygdom eller dit kedelige liv, siger Karsten Andersen og oplyser, at udenlandske studier viser det samme.


Positiv distraktioner er ting i dine omgivelser, som på en behagelig måde tiltrækker sig din opmærksomhed og gør dig mere eksempelvis tryg.

Karsten Andersen, indehaver af Sonevision


Annonce

Skruer op

Karsten Andersen startede Sonovision i 2011, og i de seneste par år er der for alvor kommet fart i forretningen. Sonovision har nu leveret naturfotografier til plejehjem, andre hospitaler og venteværelser i et lægehus.

Sonovision er dog stadig en virksomhed, han driver på halv tid.

- Det begynder at blive interessant. Det har over 2020 vist sig, at der virkelig er basis for noget, siger Karsten Andersen og fortæller, at han blandt andet har lukket to andre aftaler om at levere helende kunst til OUH. En for psykiatrien i Svendborg og en på fødeafdelingen.

- Det har givet blod på tanden, og det er det, der skal gøre, at vi kan komme ud over stepperne. Jeg sagde til mig selv i starten af 2020, at det her er så interessant, at det vil jeg bare blive bedre til. Vi har brugt året på at produktudvikle, produktteste og ikke mindst på markedsføring og at gøre os kendte på alle mulige parametre.

- Jeg tror ikke, vi når op på fuldtids i 2021, men så gør vi det i 2022 for både Mari og jeg, forudser Karsten Andersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde

Trods glohedt ejendomsmarked: Ingeborg kan ikke sælge sin historiske ejendom

Kerteminde

Fynsk kulturarv havner i hænderne på ’gribbe’: En type bolig har endnu ikke nydt godt af opsvinget

Annonce