Annonce
Debat

Naturen er truet i naturområdet

Synspunkt: I sommeren 2020 begyndte man opførelsen af et nyt saunaanlæg i Tarup-Davinde området ved Lille Ibjerg Sø. Tarup-Davinde I/S havde inviteret lokale til at stifte en saunaklub ved søen. I forbindelse med anlæggelsen blev der udgravet en større lagune, som har betydet, at bruden, som er Danmarks mindste rovdyr, en rød-listet og truet dyreart, som følge af byggeriet har måttet finde et nyt levested. Det samme gælder en stor mængde af de fugle, som havde slået sig ned ved søerne i området. De fleste af disse er ligeledes presset væk i forbindelse med etablering af eksempelvis hestestier, mountainbikespor, badestrand og nu svømme- og saunanlæg og det hertil øgede antal brugere. Samlet set er der ikke meget plads til naturen i det såkaldte naturområde Tarup-Davinde.

Skatteyderne i Odense og Faaborg-Midtfyn Kommuner ejer selskabet Tarup-Davinde I/S. Desværre er uberørt natur på ingen måde dominerende i selskabets 14 år gamle struktur og helhedsplan, som sigter på en voldsom vækst af besøgende i området frem mod 2050: ”Det er målet, at der på lang sigt skal skabes en regionalattraktion med 200.000-400.000 besøgende pr. år”.


Efterhånden som grusgravene reetableres udbredes aktivitetsområderne over hele området uden hensyn til hverken brugernes behov og ønsker.


Helhedsplanen for området er på flere måder forældet. Først og fremmest er der i de senere år kommet et meget større fokus på uberørt eller genskabt natur. Den nyeste kortlægning af naturen i danske kommuner viser, at Odense Kommune indtager en plads som nr. 87 ud af 98 på listen over natur-venlige kommuner og Faaborg Midtfyn indtager pladsen som nr. 67. Dernæst er planen ikke fulgt med udviklingen i danskernes brug af naturen. Ifølge undersøgelser er de vigtigste grunde til at søge ud i naturen oplevelsen af naturen/landskabet og afslapning. Derudover er den hyppigste aktivitet i naturen at gå og vandre. Ikke vandsport, mountainbike eller ridning, som er for de få.

Planen lever ganske enkelt ikke op til nutidens og flertallets krav og ønsker til naturoplevelser. Endeligt er der diskrepans imellem anlægsaktiviteterne ved eksempelvis Ibjerg-søerne og lokalplanen for området, som tydeligt foreskriver ”Ved etablering af et sådant område tages hensyn til de store potentielle naturinteresser i området, således at der også skabes gode levemuligheder for vilde dyr og planter.”

Tarup-Davinde området har utallige rekreative aktivitetsområder: Bålsteder, shelters, hundesø, ride- og cykelstier og vandsportsfaciliteter. Efterhånden som grusgravene reetableres udbredes aktivitetsområderne over hele området uden hensyn til hverken brugernes behov og ønsker, eller den natur som området kunne blive så rig på. Konkret er der i fugleflugt kun 1500 meter fra det nye ”actionområde” ved Ibjerg-søerne til et tilsvarende rekreativt område ved Davinde sø, hvor aktiviteterne kunne være placeret uden at påvirke den natur, som var ved at finde fodfæste i området. Den gode nyhed er, at naturen kommer af sig selv.

I de få år, hvor området ved Ibjergsøerne fik lov til at ligge stille efter råstofindvindingen indtog tusindvis af gæs, havørne, brud og isfugle søerne og området og har bidraget til store oplevelser for gæsterne. Området byder på en unik mulighed for at genskabe mere uforstyrret natur, men med de mange nye tiltag, der udbredes over hele området, er mange af disse dyr hurtigt væk igen.

Fremadrettet bør Tarup-Davinde I/S finde en bedre vægtning af hensynene til rekreative områder og natur. Tarup-Davinde I/S’ resultater bør ikke måles på anlægsarbejder og besøgstal men i langt højere grad på fremgang i bio- og faunadiversiteten.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Assens For abonnenter

78-årig bragede ind i Dittes bil og stak af: Så fandt hun tilfældigt bilen på deres fælles værksted

Odense

Beboere kæmper med vanvidskørsel: Påvirket bilist bragede ind i vejtræ ved legeplads

Annonce