Annonce
Kultur

Naturama genskaber stormfulde kongers parfumer

Mette Thybo (t.h.), direktør for Naturama, hos House of Cosmetics, der har hjulpet museet med at genskabe to kongelige parfumer i anledning af en ny udstilling om dufte. Foto: Jeppe Kazcmarek/PR
I anledning af særudstillingen "DyreDufte-Dyre Dufte" har Naturama i Svendborg ladet to kongelige parfumer genskabe - en dansk, der har tilhørt Christian 4., og en britisk kongelig parfume, der blev anvendt af Tudordynastiets Henrik 8.

Svendborg: Dufte havde en helt anden betydning i gamle dage, end de har i vores samtid. Pelse, handsker og andet tøj blev ”pålagt” dufte. Kong Christian 4. af Danmark lod skabe et lædertapet til Rosenborg Slot, der blev behandlet med duftessenser for at kreere en stemning af varme og friskhed. Man anvendte også såkaldte hovedvandsæg med dufte, der overstrålede ”andre dufte” - måske særligt dem, der kom fra en selv, skriver Naturama i en pressemeddelelse.

Og netop dufte er omdrejningspunktet for nyligt genåbnede Naturamas særudstilling "DyreDufte-Dyre Dufte". I forbindelse med udstillingen har det naturhistoriske museum i samarbejde med eksperter fra House of Cosmetics i Kolding genskabt de ældgamle dufte af to markante kongelige personligheder; parfumer, der blev båret af den danske Kong Christian 4. og den britiske Kong Henrik 8. for adskillige århundreder siden.

- Duftene omkring os udgør jo en rigtig vigtig del af den måde, vi oplever vores omgivelser på. Defor er det ret vildt, at vi kan genskabe en helt troværdig oplevelse af et miljø, der ligger mere end 300 år tilbage i tiden. Jeg forestiller mig, hvordan Christian 4. og Henrik 8. har stået med deres morgentoilette og gjort sig klar til dagen!, siger direktør for Naturama Mette Thybo.

Annonce

Dyrene er afhængige af dufte

Mette Thybo uddyber i pressemeddelelsen duftenes betydning for levende væsener:

- De kongelige dufte er et element af årets store særudstilling på Naturama, der viser, hvordan dyr og mennesker bruger duftene. Dyrene er afhængige af hinandens dufte og bruger duftene, blandt andet når de søger føde, forsvarer sig og formerer sig. Vi mennesker bruger også aktivt dufte i vores liv og har gjort det i århundreder. Derfor præsenterer vi alt fra dyrs dufte over gamle kongelige dufte til spændende moderne parfumer i udstilingen.


De kongelige dufte er et element af årets store særudstilling på Naturama, der viser, hvordan dyr og mennesker bruger duftene.

Mette Thybo, direktør for Naturama


De mange dufte vil kunne i Naturamas udstilling ved hjælp af særlige lugtekasser, hvor man kan lugte sig frem til alt lige fra næsehornslort til moderne parfumer. Kongeduftene har også hver deres lugtekasse.

Særudstillingen "DyreDufte-Dyre Dufte" er den seneste i en række af udstillinger, hvor Naturama fortæller om sammenhænge mellem kulturen og naturen omkring os. Tidligere udstillinger har haft fokus på, hvordan naturen har indflydelse på vores brug af tøj og smykker; sammenhænge, der har betydning for vores oplevelse af naturen og dermed vores evne til at bevare den.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce