Annonce
Debat

Natur og arbejde: Vi ved det hjælper psykisk syge – hvorfor gør vi det så ikke bare?

Synspunkt: Vi ved at naturen, fysisk bevægelse og motion, samt daglig beskæftigelse og arbejde har en helende, sundhedsfremmende og positiv effekt på psykisk syge borgere.

Hvorfor placerer og bygger vi så stadig vores psykiatriske sygehuse og offentlige bo- og behandlingssteder på en parkeringsplads midt inde i byen – og ikke som man gjorde før i tiden her i Danmark og som man nu også gør i mange af de andre EU-lande, nemlig ude midt i naturen.

Hvorfor prioriterer man ikke den fysiske behandling af psykiatriske syge noget mere i form af motiverende daglig bevægelse og motion, samt kombinerer det med oplevelser ude i naturen? En medarbejder og patient-relaterende daglig behandling og aktivitet, hvor samtaler og terapi kombineres som en del af denne fysiske aktivitet – ude i naturen, hvorfor gør man ikke det noget mere?

Annonce

Hvorfor er beskæftigelse og arbejde ikke prioriteret højere i behandlingen af psykisk syge borgere.

Hvorfor er beskæftigelse og arbejde ikke prioriteret højere i behandlingen af psykisk syge borgere. Man ved det fra tidligere behandling af psykisk syge borgere her i Danmark og i denne nutid fra andre EU-lande, at fastholde psykisk syge borgere i beskæftigelse, uddannelse og arbejde – det virker og har en positiv effekt på at få borgeren videre efter endt behandling.

Tidligere brugte man bevidst fysisk aktivitet, beskæftigelse og arbejde i behandlingen af psykisk syge borgere, og man byggede de psykiatriske hospitaler ude midt i naturen. I 1924 bekendtgjorde overlæge Krarup, Nykøbing Sjælland, eksempelvis, at patienterne i første del af behandlingen skulle have ro og hvile. Som næste led i kuren fik de ordineret spadsereture, og de kunne senere arbejde efter lyst og evne. Han indførte arbejdsterapien som et værdifuldt led i sindssygeplejen både for at opretholde muligheden for arbejdsudøvelse og for at modvirke den sløvhedstilstand, der følger med mange sindssygdomme.

I 1950’erne kom både den antipsykotiske og den antidepressive medicin, hvilket gav mulighed for forskellige former for psykoterapeutisk behandling. I takt med denne udvikling forsvandt det fysiske arbejde imidlertid mere og mere ud af psykiatrien, samtidig med at man nedlagde de mange hospitaler ude i naturen og byggede nye midt inde i byen, langt væk fra naturen. En indlæggelse på en psykiatrisk afdeling har i nyere tid været ensbetydende med et fald i den enkeltes energiforbrug og en stigende fysisk inaktivitet til følge.

Kan vi lære noget af tidligere tiders positive resultater, før tiden hvor den antipsykotiske og den antidepressive medicin overtog hele behandlingen af de psykiatriske patienter og i den tid, hvor man bevidst byggede de psykiatriske hospitaler ude i naturrige områder? Kan vi også lære noget om, hvordan de eksempelvis i Norge og Holland arbejder med naturen og fysiske aktiviteter inden for psykiatrien?

Det mener jeg personligt - og alle os i Green Care i Svanninge, at man kan. Vi gjorde som det første det, at vi bevidst placerede vores bo- og behandlingssted midt i den rigeste natur på Fyn, nemlig Svanninge Bakker ved Faaborg. I et tæt samarbejde med psykiatrien har vi en behandlingsplan for hver enkelt borger, hvor fysisk aktivitet, beskæftigelse, uddannelse og arbejde er højt prioriteret, ja på lige fod med vores psykoterapeutiske behandling.

Vi ved det virker i praksis, og at der på mange af områderne er evidens for, at det virker – derfor prioriterer vi fysisk aktivitet og motion, samt beskæftigelse og arbejde højt her hos os i Green Care i Svanninge.

Annonce
Odense For abonnenter

Rollo skabte utryghed i villakvarter: Nu er han død

Danmark

Fredagens coronatal: Rekordmange tilfælde - over 46.000 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Sort røg fra skorstenen: Fynsværket skal droppe kul, men sidste år blev der skovlet ekstra meget kul i ovnen

Erhverv For abonnenter

Utrygge buschauffører: Flere og flere unge stiger på bussen og siger, de har astma, for så skal de ikke bære mundbind

Fyn

Chefredaktøren anbefaler: Fem varme historier i en kold tid

Kerteminde

Restaurant åbner efter planen i forsommeren: Nu er firkløveren bag klar med koncept og navn

For abonnenter

Mads og Lena fra 'Årgang 20': Hvis et af børnene ikke vil på tv længere, så stopper vi

Navne For abonnenter

Dødsfald: Trompeten har lydt for sidste gang: Peter var både til Carl Nielsen og det populære

Danmark

Fredagens coronatal: Rekordmange tilfælde - over 46.000 smittede

Fra vild efterspørgselhåndsprit til total opbremsning inden ny bølge: Kiilto har været gennem to års turbulent rutsjebanetur

Faaborg-Midtfyn

Den sidste hjælpende hånd fra afdød ildsjæl: Efterlader millionbeløb til en række af områdets foreninger

For abonnenter

Phillip har kæmpet mod DSB halvanden måned efter tanketorsk: - Jeg glemte tasken - men de stjal computeren

GOG

Emil Lærke er tabt for GOG og skifter til udlandet til sommer og direktør Kasper Jørgensen er virkelig ærgerlig over det.

Erhverv For abonnenter

Buschauffører vil have fordøren lukket og kontanterne ud:  - Bliver vi lagt ned, bliver trafikken i Odense også lagt ned

Middelfart

International handelsvirksomhed får nej til at fjerne bevaringsværdig skorsten: Den skal i stedet renoveres med hjælp fra fonde

Annonce