Annonce
Nyborg

Natur-million til Refsvindinges strandtudser

Nils Lauritzen er involveret i projektet for at beskytte og genoprette bestanden af den truede strandtudse i Refsvindinge-området. Arkivfoto: Niels Andreasen

Refsvindinge Natur- og Kulturcenter har i samarbejde med Københanvs Zoo fået midler fra Den Danske Naturfond til at skabe flere levesteder for den truede strandtudse - og dermed også andre paddearter.

Annonce

Refsvindinge: Den lille bestand af den truede strandtudse i Refsvidninge-området får nu en solid økonomisk håndsrækning til at sikre bestandens overlevelse.

Det er Den Danske Naturfond, der har givet en lille million kroner til det samarbejde, Refsvindinge Natur- og Kulturcenter og Københavns Zoo har for at sikre bestanden.

På fondens hjemmeside fremgår det, at fonden yder præcis 996.000 kroner, der skal bruges på at genetablere en række vandhuller og levesteder for ikke kun strandtudsen, med også andre arter som løvfrø og løgfrø. Refsvindinge-centret har allerede kontakt med en stribe lodsejere, der er interesserede i at være med, så der på 12 lokaliteter omkring Refsvindinge kan genskabes levesteder for padderne. Det ligger også i projektet, at der skal skabes korridorer i landskabet, så padderne kan sprede sig over større områder på Østfyn.

I mange år har der været en lille bestand af den truede strandtudse, som daværende friskoleleder Ole Nikolajsen i Refsvindinge tog hånd om ved at sørge for, at et tidligere vandhul i Refsvindinge blev holdt ved lige. Senere er der konstateret mindre bestande af den lille tudse i andre vandhuller. Med de fornødne tilladelser fra naturmyndighederne fik Københavns Zoo lov til at indsamle tudseæg og opdrætte nye individer i zoos forskningsanlæg. Sidste forår kunne der så sættes tudser ud i et vandhul i den tidligere grusgrav på Bøgebjerget ved Refsvindinge. Det er Nils Lauritzen, der ejer vandhulelt og har stillet det til rådighed for genopretningsprojektet.

Samtidig blev foreningen Refsvindinge Natur- og Kulturcenter dannet og har fået lokaler i den tidligere børnehave ved den ligeledes nedlagte Juulskovskolen. Et af naturcentrets fokusområder er padderne, hvor strandtudsen indgår som en væsenlig del af formidlingen af sammenhænge i naturen, om det vigtige i at have en mangfoldighed i naturen, og hvordan den beskyttes og om nødvendigt genoprettes.

I foråret sidste år blev der sat standtudser ud i Nils Lauritzens vandhul ved Bøgebjerget i Refsvindinge. Tudserne var opdrættet i Københavns Zoo. Nu skal genopretningsprojektet udvides kraftigt. Arkivfoto: Laust Jordal
Strandtudsen er en lille, undseelig art, der er let genkendelig på den gule rygstribe. Og den er velegnet til formidling, da den er meget rolig og ikke er så tilbøjelig til at gemme sig. Arkivfoto: Niels Andreasen
Arkivfoto: Laust Jordal
Annonce
Fyn For abonnenter

Det værste halve år i mit liv: Lilleholt sendt til tælling af corona, historisk krise i Venstre og et kølnet venskab med Løkke

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Årets Fynske Sportsnavn: - Det er et kæmpe skulderklap - jeg er stolt, og jeg er beæret

Danmark For abonnenter

Lars Krarup i sit sidste interview om Venstre: Støjberg og Ellemann har skuffet

Kerteminde For abonnenter

Borgmester foreslår letbane-etape til Lindø: Vil gerne drøfte Radikales letbane-drømme

Annonce