Annonce
forside

Natur-formand: Der mangler mus og regnorme til rovfuglene

Nis Rattenborg konstaterer at der mangler føde til rovfuglene. Arkivfoto

Nis Rattenborg bekymret over for få mus og regnorme til sultne rovfugle.

HUMBLE: Formand for lokal-afdelingen af Danmarks Naturfredningsforening, Nis Rattenborg, Vesteregn, møder op, stærk bekymret i gummestøvler, huen over ørerne og kikkert om halsen.

- Der er bekymrende få mus i år, meddeler han og uvilkårligt trækker man vejret lettet. For hos Deres Udsendte er der netop fanget fire mus, og hvis det er få, så ønsker man sig ikke et år med mange mus.

Men museantallet betyder selvfølgelig noget i en større sammenhæng, forklarer Nis Rattenborg efter først at have lykønsket med den tilsyneladende store musebestand i mit fritidshus. For andre - ikke bare naturvejleder Marianne Kragh Petersen fra Skovsgaard, men især rovfugle som musvåger, ugler og tårnfalk lider under fødemanglen.

Annonce

De saftige larver er væk

- Den varme sommer har betydet, at det er sløjt med både mus og regnorme. Især i et vejr som dette, bude der være mange, mange flere orme, siger han og giver forklaringen om, at generalisterne har haft det svært, specialisterne har haft det okay - endda ligefrem godt i den varme, tørre sommer.

Generalister er de dyr og fugle, som er almindelige. Specialisterne er de sjældne. Som for eksempel rødrygget tårnskade, som der aldrig har været så mange af som i år.

Også den lille sjældne sommerfugl, Duehale - den, der ligner en kolibri, når den svirrende med vingerne kan stå stille i luften, har været i et hidtil uset antal.

- Generelt kan man sige, at gæs, ænder og vadefugle har klaret sig bedst i år. Rovfuglene knap så godt. Værst er det for småfuglene, siger Nis Rattenborg.

- Nogle har kompenseret ved at få flere kuld unger, men hvis der ikke har været proteinrig føde at skaffe, har de nye kuld haft det svært.

Modermælkserstatning i fugleverdenen er proteinrige saftige larver og orme, lyder forklaringen fra Nis Rattenborg.

Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Tidligere rådmand Per Berga er død

Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Fyn For abonnenter

Michael lider af paranoid skizofreni: - Min far kommer om natten og vil have mig med i graven

Annonce