Annonce
Udland

Nato vender blikket mod rummet - vil styrke sit forsvar

Tobias Schwarz/Ritzau Scanpix

Nato vil anerkende rummet som "operationelt domæne" på linje med land, vand, luft og cyberspace.

Forsvarsalliancen Nato retter nu også blikket mod rummet.

I dag har land, vand, luft og cyberspace været steder, som kunne betragtes som en kampplads - men nu vil rummet også være i fokus.

Det fortalte Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, på et pressemøde tirsdag. Nato-landenes udenrigsministre ventes at godkende beslutningen onsdag.

- I en hurtigt udviklende verden fortsætter Nato med at tilpasse sig for at stå over for strategiske udfordringer. Og i morgen vil vi tage et andet vigtigt skridt.

- Jeg forventer, at ministrene vil være enige om at anerkende rummet som et operationelt domæne - på linje med luft, land, vand og cyberspace, sagde han.

Omkring halvdelen af de 2000 satellitter, der kredser rundt om jorden, tilhører Nato-lande, fortæller generalsekretæren.

- Så at anerkende rummet som operationelt domæne vil være et klart signal om, at vi fortsætter med at styrke vores forsvar og afskrækkelse på alle områder, siger Stoltenberg.

Han afviser samtidig, at Nato ønsker at sende våben ud i rummet. Nato vil overholde de internationale love.

- Nato har ingen intentioner om at sætte våben ud i rummet, sagde Stoltenberg.

Men et angreb på et Nato-lands satellit kan være en "provokation, som er nødt til at blive adresseret," lød det fra den amerikanske Nato-ambassadør, Kay Bailey Hutcinson ifølge nyhedsbureauet dpa.

Natos artikel 5, som er alliancens musketered, siger, at hvis et medlemsland angribes, skal det betragtes som et angreb på dem alle. Men den har kun været i brug én gang - efter angrebet 11. september 2001 i USA.

Ifølge den amerikanske Nato-ambassadør vil et satellitangreb ikke svare til at invadere et land, men en indtrængen i et kommunikationsnetværk kan lede til en konflikt.

- Det vil helt sikkert være et anliggende, som der vil blive kigget på i fremtiden, udtaler Kay Bailey Hutcinson ifølge dpa.

Hun understreger samtidig, at formålet med at udvide Natos fokus til rummet er afskrækkelse og forsvar.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Mit Sverige in memorian

Min barndoms Sverige var også min mors og min farfars Sverige. Det var familiebesøg i min mors moster Adeles røde hus i skoven i Halland. Stedet, der stadig emmede af sommerferie paradis for min mor og hendes broder, Roland, i en svunden tid. Familien passede gården som generationer havde gjort det før dem. Adele og hendes broder, Henning, sled og slæbte med at passe besætningen og dyrke den stenede jord. Familiens blod og jord gik i et. Adele og Henning Nilsson døde mætte af dage, ikke fattige, heller ikke rige. Gravstenene på kirkegården i Hishult minder om, at de udgjorde grundstammen af etniske svenskere. Hårdt arbejde havde de, men til gengæld ærligt arbejde fra en tid med et fornuftspræget Sverige, hvor rettigheder og pligter fulgtes ad. Min farfars mor ankom til København fra Blekinge omkring forrige århundredeskifte lige som 100.000 andre etniske svenskere. Som et broderfolk gled de ind i en dansk hverdag på alle niveauer af samfundet. Kun de mange svenske slægtsnavne minder om fortiden. Min oldemor stod på et tidspunkt alene med farfar. Oldemor klarede skærene, og min farfar fandt sin mors fødested i Mørrum, før han gik bort. Ringen blev sluttet. Min længsel mod Sverige er en stærk, ubetinget kærlighed. Det er svenske traditioner, det er Abba, trubadouren Cornelis Wreeswijk, pianisten Jan Johansson, og gensynsglæde med familien i Helsingborg og Skanør. Det er en togtur med Indlandsbanen til Lapland for 40 år siden. Båndene holder trods de mange år, som er gået. Minderne er mange. Jeg sætter en ære i at tale svensk med min familie. Det er velkendt, at Sverige som humanistisk stormagt er ved at blive ført ud over afgrunden. Klinisk renset for fordomme går der en lige linje fra internationalisten og marxisten, Palmes, Rigsdags forslag i 1975 om at gøre Sverige multikulturelt til dagens verdensrekord i antallet af bombesprængninger og voldtægter. Den grænseløse tolerance over for indvandring udvikler sig til en forbrydelse, når det man tolererer er ondskab. Når politikere ved eller bør vide, at indvandring fra 3. verdenslande forøger faren for personfarlig kriminalitet, så mister de deres legitimitet ved ikke at sige fra. I Sverige har den politiske mangfoldigheds utopi udviklet sig til befolkningens modsvarende trøstesløs dystopi i bedste Blade Runner stil med endeløse kampe mellem bevæbnet politi og velorganiserede indvandrerbander. En officiel statsbegravelse kunne være en passende måde, at ære det Sverige politikerne og et flertal af svenskerne selv har lagt i graven; Midnatssolens, de dybe skoves, Pipi Langstrømpes og Emil fra Lönnebergs underfundige Sverige, men også den moderne velfærdsstat funderet på fred fremgang og sikkerhed. Hvil i fred, du blågule, du vil blive savnet, så længe der er nogen, der kan huske dig, du fria, du fjällhōga nord.

Middelfart

Se hele programmet: Navne til Rock Under Broen 2020 afsløret - med populær popduo som genganger

Annonce