Annonce
Faaborg-Midtfyn

Nabostrid er gået i hårdknude: - Han dræber vores planter med gift

Claus og Mária Lopdrup ved hegnet, hvor de mener naboen har kastet en væske over hegnet, der får deres planter til at gå ud. Foto: Torsten Cilleborg

Claus og Mária Lopdrup har i årevis følt sig chikaneret af naboen. Nu står de frem med deres historie i håbet om at stoppe krænkelser og overgreb.

Faaborg: Claus og Mária Lopdrup, Assensvej 40 i Faaborg, føler, at mange års chikanerier fra deres nabo er eskaleret til et punkt, hvor de er desperate for at få dem stoppet.

Efter noget, som de mener er et giftangreb på flere af deres haveplanter, har de meldt naboen, Bent Hansen, Assensvej, 42 til politiet, og står frem med deres historie i håbet om, at det kan stoppe de overgreb, de føler sig udsat for.

- Det er stukket helt af, alle forsøg på dialog har vist sig nyttesløse, og vi trænger bare til at få fred og være os selv, siger Claus Jørgen Lopdrup.

Annonce

Det er stukket helt af, alle forsøg på dialog har vist sig nyttesløse, og vi trænger bare til at få fred og være os selv.

Claus Lopdrup, Assensvej 40.

Striden startede for 18 år siden

Claus og Mária Lopdrup købte Assensvej 40 i 1999, da de vendte hjem fra job i Tyskland. De flyttede ind i 2000 og har gennem mange år arbejdet på at gennemrestaurere huset, hvor de bor sammen med de to store sønner.Claus Lopdrup er ejendomsmægler, hans hustru arbejder som tandtekniker.

Naboerne, Bent og Irene Hansen, har boet i deres hus i 26 år.

Konflikten synes at tage sit udspring i en indkørsel som ligger mellem de to huse. Den har Bent Hansen i forståelse med den tidligere ejer brugt til at parkere sin trailer på. Da familien Lopdrup overtog huset ønskede de, at bruge den del af indkørslen, de mente var deres. En skelforretning afgjorde i 2006, at omkring to tredjedele af indkørslen tilhører Lopdrup, resten Bent Hansen.

Claus Lopdrup har efterhånden ved at bære det han oplever som en endeløs og optrappet række af chikanerier fra naboen. Foto: Torsten Cilleborg
- Det eneste, vi beder om, er lov til at være i fred på vores egen grund, lyder det fra Claus og Mária Lopdrup, Assensvej 40 i Faaborg. Foto: Torsten Cilleborg

Startede for 18 år siden

Han og hustruen, Mária Horváth Lopdrup, samt deres to sønner har boet i det gennemrestaurerede byhus siden 2000, da de overtog det som dødsbo. Allerede fra starten kom forholdet til naboen til at knirke.

En indkørsel skiller de to huse, der ligger ganske tæt på hinanden, og den havde Bent Hansen været vant til at parkere sin trailer på.

- Men ifølge matrikelkortet var to tredjedele af indkørslen vores, så vi måtte meddele naboen, at vi selv ville bruge det, der tilhørte os, og derfra gik det egentlig skævt, fortæller Claus Lopdrup.

Ifølge parret er chikanerierne foreløbig kulmineret med, at naboen har smidt gift, eller i hvert fald noget, der tager livet af parrets planter, ind over et hegn, så stauder, en troldhassel og andre planter går ud.

- Forleden morgen klokken 5.35 tog jeg naboen på fersk gerning, da en spand væske blev smidt over hegnet og ned i vores have, fortæller Mária Lopdrup.

Gift og ukvemsord over hækken

Den plantedræbende væske blev så at sige dråben, der fik bægret til at flyde over. Men forud ligger ifølge parret en endeløs række af chikanerier, der strækker fra klager til kommunen i forbindelse med bygningsændringer, til antastning af parrets børn, unødig støj om morgenen, og stadige råb af ukvemsord over hækken.

- Griller vi i haven, kan han finde på at råbe "pyroman, det lugter af lort", og han råber "tosse" og "lange lort", efter Claus, som vist er den, han er mest vred på.

- Claus er ret kendt i Faaborg (han er ejendomsmægler, er tidligere formand for Forum Faaborg og var for år tilbage opstillet til byrådet, red.), og når der har været billeder af ham i avisen eller brochurer, har naboen revet siderne ud, lavet papirflyvere eller papirkugler af dem og smidt dem ind til os, fortæller Mária Lopdrup.

Her står striden. Lopdrups bor i det grå hus, Assensvej 40, Hansens i det gule, Assensvej 42. Foto: Torsten Cilleborg

Svært at finde løsning

Den to meter høje Claus Lopdrup er tidligere professionel soldat og bodyguard og uddannet i konfliktløsning, men denne kan han ikke greje:

- På Balkan har jeg stået over for folk, der har peget på mig med skarpladte våben, og jeg hjulpet folk gennem livskriser på grund af huse, de ikke kunne få solgt. Alle i vores omgangskreds, vi fortæller om sagen, peger på dialog som løsning. Og selvfølgelig har vi prøvet og prøvet, men i dag er kontakt ikke længere en mulighed, siger han.

Mária Lopdrup føjer til:

- Problemet er, at naboen ikke er interesseret i en nedtrapning eller en løsning. Det er nok svært at sætte sig ind i, men det virker som som, at der er blevet et livsindhold for ham at genere os.

Går ud over livskvaliteten

Modsat suger konflikten livskvalitet ud af familiens hverdag:

- Det er som at holde et glas vand i strakt arm. I starten mærker du ikke vægten, men efter nogen tid bliver den ubærlig. Vi har forsøgt at vænne det døve øre til, sagt at det ikke betyder noget, om han kan li' os eller ej, trukket på skulderen af den ubehagelige flom af ukvemsord.

- Men det har stået på gennem så mange år, at vi ikke længere kan løbe fra, at det påvirker os. Vi kan altså heller ikke bare acceptere, at han ødelægger vores ting. Dem vil vi have erstattet, og så var der ikke nogen vej udenom at gå til politiet, siger Claus Lopdrup.

Om hærværksanmeldelsen, avisomtale eller Facebook-opslag gør en forskel, er han skeptisk overfor, men hans hustru har et håb:

- Måske kan det få ham til at overveje sine handlinger, hvis han ved, folk taler om dem og forholder sig til dem, og det er på tide, at vi får gjort opmærksom på, hvad det er for en hverdag, vi lever med, siger Mária Lopdrup.

Avisen har forelagt naboen, Bent Hansen, udsagnene fra Mária og Claus Lopdrup. Bent Hansen lader forstå, at han ikke kan genkende sig selv eller sin adfærd i parrets fremstilling og meddeler, at han ikke ønsker medvirke i et interview med avisen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Annonce