Annonce
Faaborg-Midtfyn

Nabostrid er gået i hårdknude: - Han dræber vores planter med gift

Claus og Mária Lopdrup ved hegnet, hvor de mener naboen har kastet en væske over hegnet, der får deres planter til at gå ud. Foto: Torsten Cilleborg

Claus og Mária Lopdrup har i årevis følt sig chikaneret af naboen. Nu står de frem med deres historie i håbet om at stoppe krænkelser og overgreb.

Faaborg: Claus og Mária Lopdrup, Assensvej 40 i Faaborg, føler, at mange års chikanerier fra deres nabo er eskaleret til et punkt, hvor de er desperate for at få dem stoppet.

Efter noget, som de mener er et giftangreb på flere af deres haveplanter, har de meldt naboen, Bent Hansen, Assensvej, 42 til politiet, og står frem med deres historie i håbet om, at det kan stoppe de overgreb, de føler sig udsat for.

- Det er stukket helt af, alle forsøg på dialog har vist sig nyttesløse, og vi trænger bare til at få fred og være os selv, siger Claus Jørgen Lopdrup.

Annonce

Det er stukket helt af, alle forsøg på dialog har vist sig nyttesløse, og vi trænger bare til at få fred og være os selv.

Claus Lopdrup, Assensvej 40.

Striden startede for 18 år siden

Claus og Mária Lopdrup købte Assensvej 40 i 1999, da de vendte hjem fra job i Tyskland. De flyttede ind i 2000 og har gennem mange år arbejdet på at gennemrestaurere huset, hvor de bor sammen med de to store sønner.Claus Lopdrup er ejendomsmægler, hans hustru arbejder som tandtekniker.

Naboerne, Bent og Irene Hansen, har boet i deres hus i 26 år.

Konflikten synes at tage sit udspring i en indkørsel som ligger mellem de to huse. Den har Bent Hansen i forståelse med den tidligere ejer brugt til at parkere sin trailer på. Da familien Lopdrup overtog huset ønskede de, at bruge den del af indkørslen, de mente var deres. En skelforretning afgjorde i 2006, at omkring to tredjedele af indkørslen tilhører Lopdrup, resten Bent Hansen.

Claus Lopdrup har efterhånden ved at bære det han oplever som en endeløs og optrappet række af chikanerier fra naboen. Foto: Torsten Cilleborg
- Det eneste, vi beder om, er lov til at være i fred på vores egen grund, lyder det fra Claus og Mária Lopdrup, Assensvej 40 i Faaborg. Foto: Torsten Cilleborg

Startede for 18 år siden

Han og hustruen, Mária Horváth Lopdrup, samt deres to sønner har boet i det gennemrestaurerede byhus siden 2000, da de overtog det som dødsbo. Allerede fra starten kom forholdet til naboen til at knirke.

En indkørsel skiller de to huse, der ligger ganske tæt på hinanden, og den havde Bent Hansen været vant til at parkere sin trailer på.

- Men ifølge matrikelkortet var to tredjedele af indkørslen vores, så vi måtte meddele naboen, at vi selv ville bruge det, der tilhørte os, og derfra gik det egentlig skævt, fortæller Claus Lopdrup.

Ifølge parret er chikanerierne foreløbig kulmineret med, at naboen har smidt gift, eller i hvert fald noget, der tager livet af parrets planter, ind over et hegn, så stauder, en troldhassel og andre planter går ud.

- Forleden morgen klokken 5.35 tog jeg naboen på fersk gerning, da en spand væske blev smidt over hegnet og ned i vores have, fortæller Mária Lopdrup.

Gift og ukvemsord over hækken

Den plantedræbende væske blev så at sige dråben, der fik bægret til at flyde over. Men forud ligger ifølge parret en endeløs række af chikanerier, der strækker fra klager til kommunen i forbindelse med bygningsændringer, til antastning af parrets børn, unødig støj om morgenen, og stadige råb af ukvemsord over hækken.

- Griller vi i haven, kan han finde på at råbe "pyroman, det lugter af lort", og han råber "tosse" og "lange lort", efter Claus, som vist er den, han er mest vred på.

- Claus er ret kendt i Faaborg (han er ejendomsmægler, er tidligere formand for Forum Faaborg og var for år tilbage opstillet til byrådet, red.), og når der har været billeder af ham i avisen eller brochurer, har naboen revet siderne ud, lavet papirflyvere eller papirkugler af dem og smidt dem ind til os, fortæller Mária Lopdrup.

Her står striden. Lopdrups bor i det grå hus, Assensvej 40, Hansens i det gule, Assensvej 42. Foto: Torsten Cilleborg

Svært at finde løsning

Den to meter høje Claus Lopdrup er tidligere professionel soldat og bodyguard og uddannet i konfliktløsning, men denne kan han ikke greje:

- På Balkan har jeg stået over for folk, der har peget på mig med skarpladte våben, og jeg hjulpet folk gennem livskriser på grund af huse, de ikke kunne få solgt. Alle i vores omgangskreds, vi fortæller om sagen, peger på dialog som løsning. Og selvfølgelig har vi prøvet og prøvet, men i dag er kontakt ikke længere en mulighed, siger han.

Mária Lopdrup føjer til:

- Problemet er, at naboen ikke er interesseret i en nedtrapning eller en løsning. Det er nok svært at sætte sig ind i, men det virker som som, at der er blevet et livsindhold for ham at genere os.

Går ud over livskvaliteten

Modsat suger konflikten livskvalitet ud af familiens hverdag:

- Det er som at holde et glas vand i strakt arm. I starten mærker du ikke vægten, men efter nogen tid bliver den ubærlig. Vi har forsøgt at vænne det døve øre til, sagt at det ikke betyder noget, om han kan li' os eller ej, trukket på skulderen af den ubehagelige flom af ukvemsord.

- Men det har stået på gennem så mange år, at vi ikke længere kan løbe fra, at det påvirker os. Vi kan altså heller ikke bare acceptere, at han ødelægger vores ting. Dem vil vi have erstattet, og så var der ikke nogen vej udenom at gå til politiet, siger Claus Lopdrup.

Om hærværksanmeldelsen, avisomtale eller Facebook-opslag gør en forskel, er han skeptisk overfor, men hans hustru har et håb:

- Måske kan det få ham til at overveje sine handlinger, hvis han ved, folk taler om dem og forholder sig til dem, og det er på tide, at vi får gjort opmærksom på, hvad det er for en hverdag, vi lever med, siger Mária Lopdrup.

Avisen har forelagt naboen, Bent Hansen, udsagnene fra Mária og Claus Lopdrup. Bent Hansen lader forstå, at han ikke kan genkende sig selv eller sin adfærd i parrets fremstilling og meddeler, at han ikke ønsker medvirke i et interview med avisen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

En søndag med fitness i Korup

Klumme

Du tager fejl, Mette

Statsminister Mette Frederiksen talte i sin nytårstale for flere tvangsanbringelser af børn. Jeg er lodret uenig: Vi skal have som mål at tvangsanbringe så få børn udenfor hjemmet som muligt. Vores ambition som samfund må være at skabe gode rammer om børnene og familierne, så tvangsanbringelser bliver absolut sidste udvej. Vi har i dag to voldsomme problemer: at de allersvageste familier ikke bliver hjulpet godt nok, tidligt nok, og at det system vi anbringer børn i, ikke virker. Løsningen må for det første være at hjælpe familierne bedre, og for det andet at reparere anbringelsessystemet, så det også virker bedre. I dag går det alt for ofte galt for de anbragte børn. Halvdelen af alle unge hjemløse er tidligere anbragte. Meget få af de anbragte børn får en uddannelse. En skræmmende høj procentdel af de tidligere anbragte forsøger selvmord. Og rigtig mange anbragte børn får selv børn, der bliver anbragt. Lad os derfor fokusere på, hvordan vi undgår at anbringe børn! Man kan for eksempel støtte nybagte forældre, så de nye familier får en bedre start på livet sammen. Helt fra fødslen kan der tilknyttes socialt personale til de svageste familier, og de kan også få tid i særlige barselshuse, så en ny familie først kommer hjem, når de er parate til det. Vi skal også – under alle omstændigheder – styrke normeringen i vuggestuer og børnehaver, og have flere lærere i folkeskolen. For det er i de gode institutioner at vi dels skal opdage tidligt, når børnene ikke har det godt, og dels er i stand til at hjælpe de børn ekstra meget, der ikke har den store støtte derhjemmefra. I de tilfælde hvor det alligevel går galt, og et barn fjernes fra familien, skal vi sætte langt mere kvalificeret ind, end vi gør i dag. For eksempel med bedre plejefamilier. For eksempel med ordentlige vilkår for anbragte børn der fylder 18 år. Og absolut også med frivillige tilknyttet de anbragte børn, så de anbragte børn også har venner og mentorer, der ikke repræsenterer myndighederne. Vi vil fra radikal side gerne være med til at drøfte hvordan vi forebygger anbringelser, og hvordan vi forbedrer anbringelser. Men begge dele skal være på plads, før vi går ind i en diskussion om flere anbringelser.

Odense

Et skud tysk testosteron: For første gang i otte år har Odense Zoo atter en søløve-han

112

Mand vendte bil med anhænger på motorvejen

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];