x
Annonce
Middelfart

Naboer går sammen mod stoffer og bander: - Jeg har følt mig som en skidt forælder

Familiefaren Mathias Christensen (t.v.) og sognepræst Lars Højland (t.h.) går sammen med en række andre i Brenderup for at sætte fokus på stofmisbrug og bandemiljø blandt unge. Foto: Daniel Kofoed.
Sognepræst Lars Højland og blikkenslager Mathias Christensen inviterer hele Brenderup og omegn til en aften om unge, stoffer og bandemiljø. 9. maj er der panelaften, og de håber, at resten af landet følger landsbyens eksempel.

Brenderup: Et tilfældigt møde for et par måneder siden mellem to naboer resulterer nu i, at Brenderup og omegn torsdag 9. maj samles for at sætte fokus på unge, stoffer og bandemiljø, og hvordan lokalsamfundet kan hjælpe.

Det var sognepræst Lars Højland, der tilfældigt stødte ind i sin nabo, blikkenslageren Mathias Christensen, på den lokale skole.

Her kom det frem, at Mathias Christiansen i halvandet år har forsøgt at få sin ene søn ud af et stofmisbrug og bandemiljø, og det fik naboerne til at danne fælles front.

En styregruppe på fem mand blev dannet, og derefter gik det hurtigt. En plan blev stykket sammen, og plakater blev hængt op alle vegne med budskabet om at stå sammen og finde ud af, hvordan de hjælper hinanden og de unge bedst.

- Det er ikke fordi, Brenderup er hverken værre eller bedre end andre steder, om noget er det faktisk mindre, fortæller Lars Højland.

- Men problemet er også her. Derfor: Lad os hjælpe vores unge til ikke at falde i fælderne. Hvad handler det om? Hvilke redskaber har vi? Hvad kan vi gøre, fortsætter han.

Fyns Politi, SSP, kommunens misbrugscenter og familieafdeling er blandt andre repræsenteret på aftenen, der først og fremmest skal sætte spot på, at stoffer også findes i mindre lokalsamfund, og at det er en fælles opgave at klæde de unge ordentligt på og drage omsorg.

Annonce

Debataften om unge og stoffer

Lokale ildsjæle står 9. maj bag en panelaften om unge, stoffer og bandemiljø med overskriften "Vi vælger hinanden - Brenderup og omegn".

Det foregår i Brenderup Aktivitetscenter fra klokken 19 til 21.30, hvor Mathias Christensen vil fortælle om sin søn, der er fanget i bandemiljøet.

En række andre sidder desuden i panelet - herunder SSP, politiet, kommunens misbrugscenter og familieafdeling.

Der er gratis adgang, og alle er velkomne.

Adskillige lokale parter som Anne Trolles Skole og diverse foreninger, virksomheder og dagligvareforretninger støtter arrangementet.

På www.vivælgerhinanden-brenderup.dk kan man læse mere om baggrunden for arrangementet. Desuden bliver de forskellige idéer fra aftenen offentliggjort på hjemmesiden til inspiration for andre.

Oplevede det i sin egen familie

Mathias Christensen mener selv, at sønnen på grund af ensomhed og mangel på fællesskab begyndte at eksperimentere med hash, kokain og amfetamin. På et tidspunkt blev han den vej igennem tiltrukket af et bandemiljø.

Og faren fik øjnene op for, at det for de unge i Brenderup - og andre lokalområder - på visse tidspunkter af døgnet kunne være lettere at få adgang til stoffer end til en halv liter cola.

Han blev rystet, da han i første omgang ikke opdagede, at sønnen havde været påvirket i noget tid:

- Da jeg blev opmærksom på det, blev jeg ked af det. Jeg følte mig som en skidt forælder. Det var rigtig skræmmende. Jeg har prøvet alt, hvad jeg kunne, fortæller Mathias Christensen, der altid har kæmpet for sin søn, men i visse situationer også har lært at sige fra.

Sønnens misbrug har taget hårdt på den 42-årige familiefar, der i første omgang gik stille med dørene.

Men han har nu erkendt, at det gælder om at tale åbent om det - og det er opskriften, hvis man skal de unges brug af stoffer og tiltrækning på bandemiljøet til livs.

- Det her skal være med til at kaste lys over, hvad vi kan gøre som forældre. Vi skal ikke blæse det op - det er et problem, der er alle vegne. Men vi skal gøre noget ved det, appellerer Mathias Christensen.

De unge skal klædes godt på

Sognepræst Lars Højland nikker ja.

- Vi skal hjælpe familier til at kunne opdage det her, og vi skal drage omsorg for hinanden, hvis det sker, siger Lars Højland, der uddyber, at det også handler om at klæde de unge i Brenderup på, hvis de på et tidspunkt flytter til et sted med større udfordringer.

- Vi vil gerne sige, at vi vælger hinanden i Brenderup. Vi kan ikke fjerne problemet, men vi kan gøre det så lille som muligt, understreger sognepræsten.

- Man kan sige, at vi ikke kan holde mørket ude, men vi kan lukke lyset ind, tilføjer han.

Mathias Christensen understreger, at der er tale om en lille gruppe unge. Han anslår, at der efter hans erfaringer kan være en lille håndfuld unge i en by som Brenderup, der bøvler med den slags problemer.

Lars Højland lægger sig i samme spor - og trækker på erfaringer fra sit kendskab med konfirmandholdene.

- Helt generelt oplever jeg, at ungdommen er meget bedre end sit rygte, men det, man kan ryge ud i som ung, bliver hele tiden værre og hårdere, siger han.

Lars Højland og Mathias Christensen opfordrer til, at både de unge, deres forældre og andre uden for Brenderup møder op.

Naboerne er desuden parate til at inspirere lokalsamfund andre steder i landet til, hvordan man stabler et lignende initiativ på benene.

På hjemmmesiden www.vivælgerhinanden-brenderup.dk kan man finde materiale om projektet, og når aftenen er afholdt, vil Brenderup og omegns egne ideer blive offentliggjort.

En del af planlægningen af debataftenen er foregået i sognegården. Nu håber makkerparret Christensen og Højland, at andre lokalsamfund rundt om i landet tager vanten op og lader sig inspirere af initiativet i Brenderup. Foto: Daniel Kofoed.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Coronavirussen vil forandre dansk politik

I Danmark har vi – heldigvis – en politisk tradition for, at vi rykker sammen, når det gælder. Således kunne Folketinget på tværs af partiskel i et højt tempo og uden det sædvanlige politiske fnidder vedtage de nødvendige tiltag. Hvad enten det var omfattende og nødvendige tiltag på sundhedsområdet, forbud mod større forsamlinger eller en historisk stor økonomisk kompensation til ansatte og virksomheder, der er ramt af Coronaen. Også fagbevægelsen og arbejdsgiverne har med indgåelsen af en trepartsaftale, der spænder et sikkerhedsnet ud under rigtigt mange lønmodtagere og mange virksomheder vist, at de er parate til at tage ansvar i denne svære situation. Men det er ikke slut endnu, og der bliver brug for flere tiltag. Både for at håndtere sundhedssituationen, men også for at sikre, at de alt for mange virksomheder, der af den ene eller anden årsag ikke bliver hjulpet af de vedtagne hjælpepakker, kan få den fornødne hjælp. Når denne coronakrise er drevet over, er der behov for samarbejder på tværs af partiskel. Til den tid vil dansk politik være forandret. Vi vil stå med en kæmpe regning, som vi endnu ikke kender, og som skal samles op. Det kommer til at kræve politisk mod og vilje. Hvordan sikrer vi de rette politiske rammer, økonomisk vækst og dermed en fortsat høj beskæftigelse? Og hvordan får vi de mange tusinde mennesker, der i disse dage bliver afskediget eller sendt hjem, tilbage på arbejdsmarkedet? Der er mange spørgsmål, der kræver politisk handling og samarbejde i Folketinget. I den første tid af coronakrisen har Folketinget vist vilje til samarbejde, men hvor længe vil det vare ved? Vil vi se ydrefløjene grave sig ned, som vanen forskriver? Og hvad med regeringens parlamentariske grundlag – herunder ikke mindst Enhedslisten og SF – vil de have modet til også at træffe upopulære beslutninger? Der må gøres ofre i tiden efter, og det er ikke givet, at Arne får lov til at komme tidligere på pension, eller at vi kan afsætte ubegrænset med penge til klimaet, hvis pengene ikke er der. For mig at se er løsningen klar: Et tæt samarbejde mellem S-regeringen og Venstre om en omfattende plan, der skal få Danmark tilbage på sporet. En plan, der rækker mange år frem – også til efter næste folketingsvalg. De to partier har flertal tilsammen og har for mig at se en forpligtigelse til at træffe de nødvendige politiske beslutninger for at bringe Danmark sikkert videre. Coronavirussen har derfor forandret dansk politik her og nu men så sandelig også på lang sigt.

Annonce