Annonce
Middelfart

Naboer går sammen mod stoffer og bander: - Jeg har følt mig som en skidt forælder

Familiefaren Mathias Christensen (t.v.) og sognepræst Lars Højland (t.h.) går sammen med en række andre i Brenderup for at sætte fokus på stofmisbrug og bandemiljø blandt unge. Foto: Daniel Kofoed.
Sognepræst Lars Højland og blikkenslager Mathias Christensen inviterer hele Brenderup og omegn til en aften om unge, stoffer og bandemiljø. 9. maj er der panelaften, og de håber, at resten af landet følger landsbyens eksempel.

Brenderup: Et tilfældigt møde for et par måneder siden mellem to naboer resulterer nu i, at Brenderup og omegn torsdag 9. maj samles for at sætte fokus på unge, stoffer og bandemiljø, og hvordan lokalsamfundet kan hjælpe.

Det var sognepræst Lars Højland, der tilfældigt stødte ind i sin nabo, blikkenslageren Mathias Christensen, på den lokale skole.

Her kom det frem, at Mathias Christiansen i halvandet år har forsøgt at få sin ene søn ud af et stofmisbrug og bandemiljø, og det fik naboerne til at danne fælles front.

En styregruppe på fem mand blev dannet, og derefter gik det hurtigt. En plan blev stykket sammen, og plakater blev hængt op alle vegne med budskabet om at stå sammen og finde ud af, hvordan de hjælper hinanden og de unge bedst.

- Det er ikke fordi, Brenderup er hverken værre eller bedre end andre steder, om noget er det faktisk mindre, fortæller Lars Højland.

- Men problemet er også her. Derfor: Lad os hjælpe vores unge til ikke at falde i fælderne. Hvad handler det om? Hvilke redskaber har vi? Hvad kan vi gøre, fortsætter han.

Fyns Politi, SSP, kommunens misbrugscenter og familieafdeling er blandt andre repræsenteret på aftenen, der først og fremmest skal sætte spot på, at stoffer også findes i mindre lokalsamfund, og at det er en fælles opgave at klæde de unge ordentligt på og drage omsorg.

Annonce

Debataften om unge og stoffer

Lokale ildsjæle står 9. maj bag en panelaften om unge, stoffer og bandemiljø med overskriften "Vi vælger hinanden - Brenderup og omegn".

Det foregår i Brenderup Aktivitetscenter fra klokken 19 til 21.30, hvor Mathias Christensen vil fortælle om sin søn, der er fanget i bandemiljøet.

En række andre sidder desuden i panelet - herunder SSP, politiet, kommunens misbrugscenter og familieafdeling.

Der er gratis adgang, og alle er velkomne.

Adskillige lokale parter som Anne Trolles Skole og diverse foreninger, virksomheder og dagligvareforretninger støtter arrangementet.

På www.vivælgerhinanden-brenderup.dk kan man læse mere om baggrunden for arrangementet. Desuden bliver de forskellige idéer fra aftenen offentliggjort på hjemmesiden til inspiration for andre.

Oplevede det i sin egen familie

Mathias Christensen mener selv, at sønnen på grund af ensomhed og mangel på fællesskab begyndte at eksperimentere med hash, kokain og amfetamin. På et tidspunkt blev han den vej igennem tiltrukket af et bandemiljø.

Og faren fik øjnene op for, at det for de unge i Brenderup - og andre lokalområder - på visse tidspunkter af døgnet kunne være lettere at få adgang til stoffer end til en halv liter cola.

Han blev rystet, da han i første omgang ikke opdagede, at sønnen havde været påvirket i noget tid:

- Da jeg blev opmærksom på det, blev jeg ked af det. Jeg følte mig som en skidt forælder. Det var rigtig skræmmende. Jeg har prøvet alt, hvad jeg kunne, fortæller Mathias Christensen, der altid har kæmpet for sin søn, men i visse situationer også har lært at sige fra.

Sønnens misbrug har taget hårdt på den 42-årige familiefar, der i første omgang gik stille med dørene.

Men han har nu erkendt, at det gælder om at tale åbent om det - og det er opskriften, hvis man skal de unges brug af stoffer og tiltrækning på bandemiljøet til livs.

- Det her skal være med til at kaste lys over, hvad vi kan gøre som forældre. Vi skal ikke blæse det op - det er et problem, der er alle vegne. Men vi skal gøre noget ved det, appellerer Mathias Christensen.

De unge skal klædes godt på

Sognepræst Lars Højland nikker ja.

- Vi skal hjælpe familier til at kunne opdage det her, og vi skal drage omsorg for hinanden, hvis det sker, siger Lars Højland, der uddyber, at det også handler om at klæde de unge i Brenderup på, hvis de på et tidspunkt flytter til et sted med større udfordringer.

- Vi vil gerne sige, at vi vælger hinanden i Brenderup. Vi kan ikke fjerne problemet, men vi kan gøre det så lille som muligt, understreger sognepræsten.

- Man kan sige, at vi ikke kan holde mørket ude, men vi kan lukke lyset ind, tilføjer han.

Mathias Christensen understreger, at der er tale om en lille gruppe unge. Han anslår, at der efter hans erfaringer kan være en lille håndfuld unge i en by som Brenderup, der bøvler med den slags problemer.

Lars Højland lægger sig i samme spor - og trækker på erfaringer fra sit kendskab med konfirmandholdene.

- Helt generelt oplever jeg, at ungdommen er meget bedre end sit rygte, men det, man kan ryge ud i som ung, bliver hele tiden værre og hårdere, siger han.

Lars Højland og Mathias Christensen opfordrer til, at både de unge, deres forældre og andre uden for Brenderup møder op.

Naboerne er desuden parate til at inspirere lokalsamfund andre steder i landet til, hvordan man stabler et lignende initiativ på benene.

På hjemmmesiden www.vivælgerhinanden-brenderup.dk kan man finde materiale om projektet, og når aftenen er afholdt, vil Brenderup og omegns egne ideer blive offentliggjort.

En del af planlægningen af debataftenen er foregået i sognegården. Nu håber makkerparret Christensen og Højland, at andre lokalsamfund rundt om i landet tager vanten op og lader sig inspirere af initiativet i Brenderup. Foto: Daniel Kofoed.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Energi Fyn interesseret i at købe Fjernvarme Fyn: Borgermøde viste massiv modstand mod fjernvarmesalg

Leder For abonnenter

Sparetid i kommunen: Respekt for aflysning af julefrokost i Ældre- og Handicapforvaltningen

RESPEKT FOR AFLYSNINGEN Julen er som bekendt traditionernes tid, men en arbejdsgiverstøttet firmajulefrokost kan aldrig blive en så fast tradition, at den er ubrydelig. Derfor fortjener beslutningen om at droppe årets julefrokost for de 4500 medarbejdere i Odense Kommunes Ældre- og Handicapforvaltning respekt. Herunder medarbejdernes accept af beslutningen. Forvaltningens direktør Gitte Østergaard og Forvaltningsudvalget traf beslutningen, fordi økonomien er dårlig. Forvaltningen har i år brugt for mange penge, og dette overforbrug skal tjenes ind i 2020. Forvaltningsledelsen agerer altså på samme måde, som en ansvarlig ledelse i en privat virksomhed. I den private sektor er der mere julefryns til medarbejderne i år med store overskud, end i år med røde tal på bundlinjen. Anskuer man Ældre- og Handicapforvaltningen som en helt almindelig arbejdsplads, er beslutningen om at aflyse julefrokosten derfor elementær. Men beslutningen har skabt debat, fordi rådmand for Ældre- og Handicapforvaltningen, Søren Windell (K), er så ærgerlig over aflysningen, at han foreslår en centralisering af kommunens penge til personalepleje. Windells begrundelse er, at alle medarbejdere i en kommune bør have samme beløb til fryns. De enkelte afdelinger kan så selv bestemme, om pengene skal bruges til en julefrokost eller en sommerfest eller noget tredje. Rådmandens forslag er velment, og hans argument om, at god personalepleje er med til at fastholde gode medarbejdere, er bestemt validt. Men det modsatte argument, at lokal medbestemmelse også er personalepleje, er lige så vægtigt. Og her skal man huske, at Odense Kommune ikke blot er en stor arbejdsplads med i alt cirka 13.000 ansatte. Det er også en mangeartet arbejdsplads med vidt forskellige kulturer. Beslutningen om, hvordan man bedst fejrer jul med kollegerne, kan man derfor roligt overlade til de enkelte afdelinger. Det er ikke noget, politikerne behøver at blande sig i, hvad borgmester Peter Rahbæk Juel da også fornuftigvis afviser. Politikerne i Ældre- og Handicapudvalget har i solidaritet - må man gå ud fra - med medarbejderne besluttet også at aflyse deres julefrokost. Det er da en sympatisk beslutning. Men det må være tilladt at tilføje: Alt andet havde også set underligt ud og sendt et blakket signal.

Odense

4500 ansattes julefrokost-tilskud droppes: Tillidsrepræsentant opfordrer medarbejderne til at holde fast i julefrokosten

Annonce