Annonce
Middelfart

Naboer går sammen mod stoffer og bander: - Jeg har følt mig som en skidt forælder

Familiefaren Mathias Christensen (t.v.) og sognepræst Lars Højland (t.h.) går sammen med en række andre i Brenderup for at sætte fokus på stofmisbrug og bandemiljø blandt unge. Foto: Daniel Kofoed.
Sognepræst Lars Højland og blikkenslager Mathias Christensen inviterer hele Brenderup og omegn til en aften om unge, stoffer og bandemiljø. 9. maj er der panelaften, og de håber, at resten af landet følger landsbyens eksempel.

Brenderup: Et tilfældigt møde for et par måneder siden mellem to naboer resulterer nu i, at Brenderup og omegn torsdag 9. maj samles for at sætte fokus på unge, stoffer og bandemiljø, og hvordan lokalsamfundet kan hjælpe.

Det var sognepræst Lars Højland, der tilfældigt stødte ind i sin nabo, blikkenslageren Mathias Christensen, på den lokale skole.

Her kom det frem, at Mathias Christiansen i halvandet år har forsøgt at få sin ene søn ud af et stofmisbrug og bandemiljø, og det fik naboerne til at danne fælles front.

En styregruppe på fem mand blev dannet, og derefter gik det hurtigt. En plan blev stykket sammen, og plakater blev hængt op alle vegne med budskabet om at stå sammen og finde ud af, hvordan de hjælper hinanden og de unge bedst.

- Det er ikke fordi, Brenderup er hverken værre eller bedre end andre steder, om noget er det faktisk mindre, fortæller Lars Højland.

- Men problemet er også her. Derfor: Lad os hjælpe vores unge til ikke at falde i fælderne. Hvad handler det om? Hvilke redskaber har vi? Hvad kan vi gøre, fortsætter han.

Fyns Politi, SSP, kommunens misbrugscenter og familieafdeling er blandt andre repræsenteret på aftenen, der først og fremmest skal sætte spot på, at stoffer også findes i mindre lokalsamfund, og at det er en fælles opgave at klæde de unge ordentligt på og drage omsorg.

Debataften om unge og stoffer

Lokale ildsjæle står 9. maj bag en panelaften om unge, stoffer og bandemiljø med overskriften "Vi vælger hinanden - Brenderup og omegn".

Det foregår i Brenderup Aktivitetscenter fra klokken 19 til 21.30, hvor Mathias Christensen vil fortælle om sin søn, der er fanget i bandemiljøet.

En række andre sidder desuden i panelet - herunder SSP, politiet, kommunens misbrugscenter og familieafdeling.

Der er gratis adgang, og alle er velkomne.

Adskillige lokale parter som Anne Trolles Skole og diverse foreninger, virksomheder og dagligvareforretninger støtter arrangementet.

På www.vivælgerhinanden-brenderup.dk kan man læse mere om baggrunden for arrangementet. Desuden bliver de forskellige idéer fra aftenen offentliggjort på hjemmesiden til inspiration for andre.

Oplevede det i sin egen familie

Mathias Christensen mener selv, at sønnen på grund af ensomhed og mangel på fællesskab begyndte at eksperimentere med hash, kokain og amfetamin. På et tidspunkt blev han den vej igennem tiltrukket af et bandemiljø.

Og faren fik øjnene op for, at det for de unge i Brenderup - og andre lokalområder - på visse tidspunkter af døgnet kunne være lettere at få adgang til stoffer end til en halv liter cola.

Han blev rystet, da han i første omgang ikke opdagede, at sønnen havde været påvirket i noget tid:

- Da jeg blev opmærksom på det, blev jeg ked af det. Jeg følte mig som en skidt forælder. Det var rigtig skræmmende. Jeg har prøvet alt, hvad jeg kunne, fortæller Mathias Christensen, der altid har kæmpet for sin søn, men i visse situationer også har lært at sige fra.

Sønnens misbrug har taget hårdt på den 42-årige familiefar, der i første omgang gik stille med dørene.

Men han har nu erkendt, at det gælder om at tale åbent om det - og det er opskriften, hvis man skal de unges brug af stoffer og tiltrækning på bandemiljøet til livs.

- Det her skal være med til at kaste lys over, hvad vi kan gøre som forældre. Vi skal ikke blæse det op - det er et problem, der er alle vegne. Men vi skal gøre noget ved det, appellerer Mathias Christensen.

Annonce

De unge skal klædes godt på

Sognepræst Lars Højland nikker ja.

- Vi skal hjælpe familier til at kunne opdage det her, og vi skal drage omsorg for hinanden, hvis det sker, siger Lars Højland, der uddyber, at det også handler om at klæde de unge i Brenderup på, hvis de på et tidspunkt flytter til et sted med større udfordringer.

- Vi vil gerne sige, at vi vælger hinanden i Brenderup. Vi kan ikke fjerne problemet, men vi kan gøre det så lille som muligt, understreger sognepræsten.

- Man kan sige, at vi ikke kan holde mørket ude, men vi kan lukke lyset ind, tilføjer han.

Mathias Christensen understreger, at der er tale om en lille gruppe unge. Han anslår, at der efter hans erfaringer kan være en lille håndfuld unge i en by som Brenderup, der bøvler med den slags problemer.

Lars Højland lægger sig i samme spor - og trækker på erfaringer fra sit kendskab med konfirmandholdene.

- Helt generelt oplever jeg, at ungdommen er meget bedre end sit rygte, men det, man kan ryge ud i som ung, bliver hele tiden værre og hårdere, siger han.

Lars Højland og Mathias Christensen opfordrer til, at både de unge, deres forældre og andre uden for Brenderup møder op.

Naboerne er desuden parate til at inspirere lokalsamfund andre steder i landet til, hvordan man stabler et lignende initiativ på benene.

På hjemmmesiden www.vivælgerhinanden-brenderup.dk kan man finde materiale om projektet, og når aftenen er afholdt, vil Brenderup og omegns egne ideer blive offentliggjort.

En del af planlægningen af debataftenen er foregået i sognegården. Nu håber makkerparret Christensen og Højland, at andre lokalsamfund rundt om i landet tager vanten op og lader sig inspirere af initiativet i Brenderup. Foto: Daniel Kofoed.
Annonce
Kerteminde For abonnenter

Lego-familien stopper solcelleplaner ved fynsk Gods: Skaber kæmpe naturprojekt i stedet

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Letbanens åbning vaklede i ugerne før valget: Comsa havde meldt ud, at tidsplanen ikke holdt

Kerteminde For abonnenter

Mystisk støj kan være skadelig: Nu skal brummende lyd i Munkebo undersøges

Erhverv

Pakkerne hober sig op: Kom nu og hent dem

Livsstil

Prisvindende kok taler af erfaring: - Alle kan lære at spise østers

Skal man absolut fyre krudt af, bør det begrænses til mellem klokken 24 og 01 nytårsaften. Bum!

Navne For abonnenter

Han byggede H.C. Andersen Hotel  og var ikke færdig med forretninger: Richard Wilhjelm blev 93 år

Leder For abonnenter

Fyens Stiftstidende mener: Fornuftigt at udskyde beslutning om letbanens etape to - og tag jer bare god tid

Kerteminde

Øv, øv, øv: Søren var i god tro, men vinduer er ulovlige og skal skiftes

Forsvaret forurener campingejers fiskesø: - Gå i gang med at rense op nu

Erhverv

Claus klar til at sætte sin jord under vand for at redde klimaet: Men vi skal jo lige være enige om prisen først

Assens For abonnenter

Forladt bindingsværkshus jævnet med jorden: Først købte lokale gammel rønne - nu skal de beslutte, hvad grunden skal bruges til

Odense

Letbanen er endnu en gang forsinket: Nu vil borgmester vente med beslutning om mere letbane

Annonce