Annonce
Gear

Nødraketter er kun til nød

Man kan udsætte andre for fare ved at skyde nødraketter af i utide, advarer SOK

SVENDBORG: Også i det fynske område blev der desværre set flere nødraketter på nytårsnattens himmel først på ugen. Af en af internettets mange maritime nyhedsgrupper fremgår for eksempel, at der blev observeret flere raketter i og omkring Assens:

- På årets sidste aften eller til anden festlig anledning kan det måske være fristende at affyre nødraketter, der er blevet for gamle, men det er både uansvarligt og kan blive dyrt advarer Søværnets Operative Kommando (SOK).

Kommandørkaptajn Stefan Neubauer Andersen, chef for Overvågnings- og Beredskabsafdelingen ved SOK:

- Det er for mig ganske uforståeligt, at folk fra sejlermiljøet affyrer nødraketter uden at være i nød og dermed kan udløse en unødvendig eftersøgning. Den samme ressource kan kun bruges én gang. Så mens helikopteren flyver efter nødraketter ét sted, vil den teoretisk kunne mangle til en anden opgave; vi har godt nok mindst tre helikoptere på kort varsel, men de er placeret, så de bedst muligt dækker Danmark. Så en helikopter fra et andet sted i landet kan have væsentlig længere flyvetid for at være fremme, siger kommandørkaptajnen.

Alt behandles seriøst

SOK behandler alle anmeldelser om observation af nødraketter seriøst. I forbindelse med en anmeldelse taler de gerne med anmelderen for at høre fra vedkommende selv, hvad de har observeret, og i hvilken retning det var. Hvis det vurderes, at der kan være tale om nogen i nød sættes en eftersøgning i gang. Ofte vil det være med redningshelikopter, da den kan afsøge et stort område på kort tid.

Dyrt eftersmæk

I nogle tilfælde viser nødraketen sig at være falsk alarm. I de tilfælde kan det blive dyrt for dem, der har affyret raketterne.

- Hvis folk affyrer nødraketter uden at være i nød, og vi dermed bruger ressourcer på en eftersøgning, vil vi efterfølgende fra søværnet side søge erstatning for de anvendte ressourcer. Det kan løbe op i mange tusind kroner, idet blot en enkelt flyvetime for en helikopter kankoste op til kr. 40.000, siger Stefan Neubauer Andersen.

Annonce

Dom for affyring

En dom fra sidste år viser, hvor galt det kan gå. I december 2005 affyrede tre mænd nødraketter for sjovt. Det resulterede i, at en redningshelikopter i 35 minutter afsøgte det område omkring Haderslev, hvor raketterne var blevet set. I november i år blev mændene så dømt til at betale 18.659 kroner i erstatning for den falske udrykning.

Annonce

Gamle raketter

Hvis man har nødraketter liggende, der er blevet for gamle, skal de afleveres til politiet. Skulle man være nysgerrig for at se, hvordan nødraketter affyres, kan det godt lade sig gøre. Bare det sker under ordnede forhold.

- Hvis man gerne vil se, hvordan affyring af nødraketter sker, eller ligefrem selv prøve det, kan man for eksempel gå sammen i sejlklubben og arrangere en aften, hvor dette sker under ordnede forhold. Det kræver naturligvis tilladelse af politiet, der så underretter SOK og andre om, at der forsætligt affyres nødraketter med kendt tid og sted, fortæller kommandørkaptajn Stefan Neubauer Andersen, Chef for Overvågnings- og Beredskabsafdelingen ved SOK.

Kilde:Forsvarskommandoen

Annonce
Odense For abonnenter

Fyresedler og nul tiltro til letbanen på konkursramt butiksplads: - Jeg har ikke råd til at vente længere

Danmark

Lørdagens coronatal: 402 indlagte med corona - og 427 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Gammelt Odense-firma solgt: Ny ejer har allerede ansat flere folk

Fyn For abonnenter

En anderledes bisættelse: Tak til præsten, der sagde nej - nu blev det helt rigtigt

OB

Han insisterer på ikke at sige noget om sin situation nu: Bashkim Kadrii lover udmelding, når sæsonen er slut

Nordfyn For abonnenter

Lene frygter, at hendes søn skal starte i skole for tidligt: - Jeg mener, han har godt af at være barn et år endnu i børnehaven

Nordsøen skal plastres til med energiøer og vindmøller for hundredvis af milliarder: - Det er en rigtig, rigtig god forretning, lover klimaministeren

Faaborg-Midtfyn

Bent er bekymret: Nu har vi kun den her brandhane - og hvad hvis der kommer en storbrand?

Nyborg For abonnenter

Tog narko, terroriserede ekskæresten og kørte fra politiet: Mand idømt tre måneders fængsel

Alle skriger på arbejdskraft, men her drukner man i ansøgninger: - Det har vi aldrig prøvet før

Odense

- Sådan én har jeg sgu aldrig set før: Vaks zoo-gæst fik øje på noget, der hang fra tigeren - nu er dyrepasserne ham 'evigt taknemlig'

Det halter med udredning af astmapatienter: I fire år troede Janne, at hun havde astma, men medicinen hjalp aldrig

Erhverv

Jesper snedkererer millionresultat sammen: Har fordoblet overskuddet på et enkelt år

Navne For abonnenter

Ny instruktør på Nordfynspillene er en mand med mange roller: Spiller volleyball og underviser i matematik

Middelfart

Fortiden kigger frem under kommende boligkvarter: Her finder arkæologerne en manglende brik

Annonce