Annonce
Odense

Nøddesteg med peberrodssovs, kartoffelchips og ovnbagt rødkål

Som 19-årig var Ester Andersen overvægtig og havde ledegigt. - Min moster foreslog, at jeg blev vegetar. Jeg gjorde som hun sagde og det hjælp. Jeg tabte de overflødige kilo og gigten forsvandt. Siden har jeg levet som vegetar, siger 84-årige Ester Andersen, der på mandag kogebogsdebuterer med »Vegetariske perler året rundt - livgivende mad med omtanke". Du kan læse mere om Ester og kogebogen på www.vegetariskeperler.dk.

På mandag, den 14. december, debuterede 84-årige Ester Andersen fra Næsby som kogebogsforfatter med »Vegetariske perler året rundt - livgivende mad med omtanke ".

I denne uge deler Ester Andersen følgende opskrift på en vegetarisk julemiddag med Ugeavisens læsere: Nøddesteg med peberrodssovs, kartoffelchips og ovnbagt rødkål.

Ester, du er 84 år og debuterer med en kogebog, og så endda en vegetarisk en af slagsen, hvad skal det gøre godt for?

- Tjah, jahh, siger Ester Andersen og småler.

- Jeg vil gerne hjælpe andre til en god tilværelse. På samme måde som jeg er blevet det.

- Dengang jeg var 19 år, var jeg en del overvægtig og havde ledegigt. Min moster og hendes mand var blevet vegetarer og en dag sagde min moster: Du skal prøve noget andet. Du skal blive vegetar, så vil du få det godt igen.

- Min moster var en af dem, jeg lyttede meget til - hun var en klog kvinde - så jeg gjorde som hun sagde. Og det virkede, siger Ester Andersen.

- Jeg slap af med både overvægt og gigt. Og fra da af har jeg levet som vegetar.

Ester Andersen har tidligere undervist og givet sin vegetar-viden fra sig.

- De der var på mine hold, ville have opskrifter med nøjagtige mål og vægt, så jeg havde en del opskrifter liggende, da støtteforeningen Dansk Mazdaznan foreslog, at jeg lavede en kogebog - også mange flere end dem, der blev plads til i bogen, siger Ester Andersen med et smil.

Som undertitlen »Livgivende mad med omtanke" antyder, så er det i følge Ester Andersen ikke nok bare at skifte kødet ud med grønsager, hvis man vil leve sundt.

- Det er også vigtigt, at man spiser varieret og veksler grønsagerne i takt med årstiderne.

- Og så skal man tænke på, hvad der passer godt sammen. Jeg kender en del vegetarer, der godt kan lide at spise ristede champignoner sammen med selleri, men det er ikke så godt. Til gengæld passer champignonerne rigtig godt til pastinakker, lyder et af Ester Andersens vegetar-fif.

Fra venstre: Ovnbagt rødkål med kogte svesker, nøddesteg med kartoffelchips og peberrodssovs.

Ovnbagt rødkål

Ingredienser:Rødkålshoved på cirka 900 g.

1/4 - ½ dl olie.

Løg, snittet.Fremgangsmåde:

Stokken hules ud af rødkålshovedet, som lægges i en dyb skål.

Kogende vand hældes over, så kålen er dækket. Det står i 10-15 minutter, hvorefter vandet hældes fra og hovedet vendes om, så vandet kan løbe ud.

Læg kålhovedet i et ovnfast fad, hæld olie i hullet, hvor stokken har været, og fyld op med løg.

Har man et par løse kålblade, kan de lægges over, da de yderste blade altid bliver for mørke til, at de kan spises.

Læg låg på fadet og bag kålen ved 200 grader i 2 til 2½ time.

Annonce

Nøddesteg med peberrodssovs

Ingredienser, nøddesteg:

160 g nøddekerner, eksempelvis 1/3 paranødder og 2/3 hasselnødder.

90 g speltrasp.

60 g brunet mel.

2 spsk olie.

2 tsk havsalt.

5-6 dl destilleret vand.

2 æg eller 1 portion hørfrøæg (se andet sted på denne side).

25 g svesker.

Fremgangsmåde, nøddesteg:

Sveskerne stilles i blød i vand, hvorefter de koges.

De kogte svesker serveres senere til nøddestegen og sveskevandet skal bruges til sovsen.

Æg/hørfrøæg, olie og vand piskes sammen.

Det brunede mel og speltrasp kommes i og det trækker i 15 minutter.

Nødderne findeles og kommes i tillige med saltet og farsen røres godt - eventuelt i en foodprocessor.

Et ovnfast fad smøres og strøs med brunet mel, farsen kommes i, der lægges låg på og nøddestegen bages ved 200 grader i cirka 1 1/4 time.

Ingredienser, peberrodssovs:

4½ spsk olie.

4½ spsk brunet mel.

3/4 tsk havsalt.

3 tsk urteekstrakt.

8 dl sveskevand (Supler med vand op til de 8 dl), kogende.

3/4 dl fløde (veganere kan i stedet for fløden komme 3 spsk soyamel i sammen med det brunede mel).

Peberrod, revet.

½ tsk paprika.

Fremgangsmåde, peberrodssovs:

Olien varmes og det brunede mel tilsættes.

Det kogende vand tilsættes lidt efter lidt.

Salt kommes i og sovsen koger ti minutter, hvorefter urteekstrakt, fløde, revet peberrod og paprika tilsættes.

Annonce

Brunet mel

Else Andersen fortæller at mange bliver forarget, når hun i forbindelse med sund kost nævner ordet sovs.

- Men sovs tilberedt af brunet mel bevirker, at man bedre udnytter vitaminer og mineraler i grønsager og bælgfrugter, siger hun

Grahamsmel kommes i en bradepande og stilles i ovnen ved 200-250 grader og der røres i melet af og til.

Efter 20-30 minutter tages melet ud - når det er gyldent -det må endelig ikke blive mørket.

Efter afkøling opbevares melet i et tætsluttende glas og kan anvendes til sovs eller supper.

Annonce

Hørfrøæg

Ingredienser:

25 g hørfrø.

1 dl vand.

Fremgangsmåde:

Hørfrø males på kaffemøllen, piskes godt sammen med vand og trækker ½ time.

Denne portion svarer til to æg og kan bruges i eksempelvis postejer, frikadeller og lign- ende.

Annonce

Kartoffelchips

Ingredienser:

Store kartofler.

Olie.

Salt.

Fremgangsmåde:

Store kartofler skrælles, skæres i tynde skiver, lægges på et viskestykke og fugten tørres af.

Olie varmes i en dyb gryde, kartoffelskiverne kommes i, så de ligger i ét lag og koges i fire minutter, vend dem under vejs.

Kartoflerne tages op og lægges til afdrypning.

Før servering drysses de med salt og varmes i ovnen ved 200 grader.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Navne

En handlekraftig kvinde fylder 80

Faaborg-Midtfyn

Lokal nedlukning af sogn truer efter fødselsdag og fest: Nu lukker alle kommunens bosteder for besøg

Annonce