Annonce
Erhverv

Odense-virksomhed tjener stort på godt havevejr

Johnny Lolk og Texas har installeret seks lagerautomater og har yderligere tre på vej. Foto: Texas Andreas Petersen
For nogle år siden var plæneklipper-virksomheden Texas i Odense nede i en bølgedal med store underskud. Men nu har den præsteret det bedste regnskab nogensinde.

Odense: Hvis du er haveejer, husker du muligvis 2019 for en masse arbejde med græsplænen. Årets vejr gav perfekte vækstbetingelser til de danske plæner, så der skulle slås græs mange gange i sæsonen.

Den grønne sommer satte et meget positivt præg på AP Trading-koncernen i Højby syd for Odense. Her sælger man et af de største mærker i Danmark inden for benzindrevne plæneklippere - Texas. Og den lange og grønne 2019-sæson skabte stor efterspørgsel på salget Danmark, der var det bedste i en længere årrække.

- Forårssæsonen startede lidt senere end normalt, men kom hurtigt i gang. Normalt slutter højsæsonen i juni, men efterspørgslen efter plæneklippere og andre motoriserede havemaskiner fortsatte og var ret konstant hen over sommermånederne. Salget i Danmark var i sommermånederne langt bedre end de foregående tre-fire år, så vi er meget tilfredse med 2019-sæsonen, siger direktør Johnny Lolk, Texas, i en skriftlig udtalelse.

Annonce

AP Trading ApS

Hjemsted: Odense S

CVR-nummer: 83178213

Direktion: Finn Winther Petersen

Bestyrelse: Tom Winther Petersen (formand), Arne Winther Petersen, Finn Winther Petersen, Hannah Winther

Ejere: Tom Winther Petersen, Arne Winther Petersen, Finn Winther Petersen, Hannah Winther (25 procent hver)

Regnskabstal for 2018/19 (Tal for 2017/18 i parentes):

Brutto-fortjeneste/-tab: 57 millioner kr. (50)

Resultat før skat: 13 millioner kr. (7)

Resultat efter skat: 11 millioner kr. (6)

Egenkapital: 69 millioner kr. (60 millioner kr.)

Antal ansatte: 102 (93)

Bedste overskud i mange år

Både vejret og økonomien var en stor forandring i forhold til tørkeåret 2018, da de færreste haveejere tænkte ret meget på at slå de brune plæner. Virksomheden oplyser ikke omsætningen, men for hele koncernen steg bruttofortjenesten fra 50 til 57 millioner kroner på grund af salgsfremgangen både i Danmark og på andre markeder.

Overskuddet fra driften steg nogle millioner, og dertil kom meget bedre resultater på de finansielle poster samt en flot fremgang i resultatet i en 40 procent ejet virksomhed i Kina. Sammenlagt har det givet en kraftig fremgang i overskuddet, der voksede fra syv til 13 millioner kroner før skat - det højeste i hvert fald i de seneste 10 år.

Også målt i kontanter har det været et indbringende år, beholdningen af likvider voksede med 11 millioner kroner, og der blev også plads til at udbetale et udbytte på en millioner kroner til ejerne, som er efterkommerne af stifteren Andreas Petersen.

Fremgang i Asien

Der har ellers været nok at bruge penge på i virksomheden. I 2019 blev der installeret seks avancerede lagerautomater på hovedsædet i Højby, og i foråret 2020 kommer der yderligere tre. I løbet af de kommende måneder vil man også kunne tage et nyt lager på 2000 kvadratmeter i brug.

- Automatiseringen af lageret har sparet os masser af arbejdstid og betyder, at vi ekspederer kunderne hurtigere og udnytter vores plads mere optimalt. Det er en del af nøglen til vores succes, siger Johnny Lolk.

Koncernen har produktion på to fabrikker i Kina og har desuden et selskab i Indien. Alle steder har der været tilfredsstillende resultater.

- Vi har set en rigtig positiv udvikling på begge kinesiske fabrikker samt i vores indiske salgsselskab, som primært sælger større, professionelle Texas landbrugsfræsere. Styrken i hele Texas/AP-koncernen er, at vi har mange ben at stå på, og at vores aktiviteter er spredt globalt, siger Johnny Lolk ifølge den skriftlige kommentar.

I 2016 blev han direktør for driften af hele Texas-koncernen, hvor han i forvejen var ansat, efter en turbulent periode med to kortvarige direktør-ansættelser og dårlige resultater. Hans første år endte også med underskud, men siden har han kunnet fremvise flot fremgang. En af ejerne, Finn Winther Petersen, har den mere formelle titel som direktør for moderselskabet AP Trading.

Texas sælger blandt andet plæneklippere, havefræsere, hækkeklippere og har et af Danmarks største udvalg af havemaskiner. Arkivfoto: Yilmaz Polat
Texas blev grundlagt i 1960 af Andreas Petersen. Johnny Lolk blev direktør i marts 2016. Arkivfoto: Yilmaz Polat
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Sprællevende 100-årig

Det kan ikke have undgået manges opmærksomhed, at det i år er 100 år siden, Genforeningen fandt sted. En begivenhed, som betød, at befolkningen på et landfast stykke Danmark efter at have været tysk siden 1864 igen kunne lade Dannebrog blafre i haven. At de igen kunne vælge, om de ville mødes for at diskutere politik i stedet for at spise kage ved store kaffeborde, som i de mellemliggende år havde udgjort den dansksindede bastion. Men det er nok de færreste, der ved, hvad årene inden Genforeningen førte med sig. Mens mange af os kigger mod andre grænsedragninger for at forstå, hvad fjendtlig magtovertagelse betyder, afslører Genforeningen, at vi er klædt af, når det kommer til vores eget lands historie. Også selv om det kun er få generationer siden, den udspillede sig. Tænk sig, at dansk i knap 50 år var forbudt som undervisningssprog, og at befolkningen søgte at omgå forbuddet ved at oprette skoler nord for den ny grænse, så eleverne alligevel kunne blive undervist i deres modersmål? At disse skoler skulle blive en form for forløber for efterskolerne, der 100 år senere stadig er i høj kurs, når unge skal finde deres identitet? Også selv om identitet i 2020 handler om meget andet end nationalitet. "Hvad kommer Genforeningen da mig ved", spørger den sønderjyskfødte skuespiller Bodil Jørgensen i Grænseforeningens humoristiske jubilæumsvideo, der florerer på internettet, og svaret er kort: Alt. Genforeningen er sprællevende. Hvis vi reelt vil give andet end evnen til at ramme et 12-tal ved eksamensbordet videre til de yngste, kunne vi passende benytte 100-året til at opsøge en af de 650 mindesten, der blev rejst i 1920 for at ære, at Sønderjylland igen blev dansk. Og som Slots- og Kulturstyrelsen har besluttet at frede - et par af dem befinder sig endda på Fyn. Det kunne være starten på en samtale om at høre til et sted, men også om hvad det mon havde betydet, hvis afstemningen i 1920 var blevet et "nej" og et "mojn".

Odense

Hundeejer: Barfoed-skilte er idioti

Fyn

Vildt uheld på E20: Tidligst om en måned har politiet et svar

Annonce