Annonce
Fyn

Næstformand i Etisk Råd om gps til demente: - Vi skal ikke løse alt med teknologi

Det er et svært dilemma, hvorvidt demente skal udstyres med gps, mener næstformand i Etisk Råd Bolette Jørgensen. Det bør først og fremmest handle om, at behovet for at komme ud at se verden bliver imødekommet og respekteret, mener hun. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Gps'er til demente kan virke som den oplagte løsning, men det kolliderer med den enkeltes personlige frihed og integritet, mener næstformand i Det Etiske Råd Bolette Jørgensen. Hun mener i stedet, man bør stimulere de dementes behov for at komme ud og se verden.

Mange gange om året bliver politiet involveret i eftersøgningen af en ældre dement borger, der har forladt sit hjem. Nogle gange ender det helt galt, som da 84-årige Egon Madsen i februar sidste år blev fundet død på en boldbane i Ringe.

Den nemme løsning kan derfor være at synes at udstyre de demente med en gps, så man hurtigt kan lokalisere dem igen.

Men det er et svært dilemma, mener næstformand i Det Etiske Råd Bolette Marie Kjær Jørgensen fra Kådekilde ved Vissenbjerg.

- Min personlige holdning er, at vi skal passe på med at løse alt med teknologi. Det er den forkerte vej at gå, fordi man så instrumentaliserer mennesket for at holde kontrol på dem. Det synes jeg er meget betænkeligt. I stedet bør vi arbejde med omsorgsbegrebet og sikre, at mennesker med demens får stimuleret deres behov for at komme ud, siger hun.

Hun understreger, at det ikke er et emne, der har været behandlet i Det Etiske Råd, og at hun derfor udtaler sig som enkeltperson.

Annonce

Vigtigt med samtykke

Bolette Marie Kjær Jørgensen henviser til et plejecenter, hvor man i stedet for gps'er har lagt sensorer ud i landskabet, der registrerer, når den ældre er gået ud.

- Så vælger plejepersonalet måske at gå en tur med vedkommende i stedet for at tage dem med indenfor. For det handler jo om, at de gerne vil ud og se verden. Det er helt naturligt og bør ikke forbindes med noget forbudt, mener hun.

For Bolette Marie Kjær Jørgensen handler det også om, at den ældre ikke nødvendigvis har givet sit samtykke til at blive overvåget. Derfor kunne en anden løsning være at sikre et samtykke, før den demente mister sin virkelighedssans.

- Jeg er skeptisk overfor at sætte gps'er på mennesker, der er i en tilstand, hvor de ikke er i stand til at give et samtykke. Vi skal respektere, at vi grundlæggende har en personlig frihed omkring vores privatliv. Men nogle arbejder med at få det samtykke, før den demente bliver for syg. I de tilfælde kan gps'er sagtens være en løsning. Men det er selvfølgelig noget, man skal være meget respektfuld omkring, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Grundejere i Odense kan nedlægge veto: Forbehold for mindesmærke over nazismens ofre vækker vrede

Danmark

Danmark genåbner grænsen: Tyske, islandske og norske turister er nu velkomne

Danmark

Klar tysk melding om grænseåbning: Åbne sluser til Poetzsch og Calle fra 15. juni

Erhverv For abonnenter

Sortebro Kro: - Får hoteller og konferencer ikke gang i forretningen, står vi som branche og ser ned i et kæmpe hul

Annonce