Annonce
Fyn

Næstformand i Etisk Råd om gps til demente: - Vi skal ikke løse alt med teknologi

Det er et svært dilemma, hvorvidt demente skal udstyres med gps, mener næstformand i Etisk Råd Bolette Jørgensen. Det bør først og fremmest handle om, at behovet for at komme ud at se verden bliver imødekommet og respekteret, mener hun. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Gps'er til demente kan virke som den oplagte løsning, men det kolliderer med den enkeltes personlige frihed og integritet, mener næstformand i Det Etiske Råd Bolette Jørgensen. Hun mener i stedet, man bør stimulere de dementes behov for at komme ud og se verden.

Mange gange om året bliver politiet involveret i eftersøgningen af en ældre dement borger, der har forladt sit hjem. Nogle gange ender det helt galt, som da 84-årige Egon Madsen i februar sidste år blev fundet død på en boldbane i Ringe.

Den nemme løsning kan derfor være at synes at udstyre de demente med en gps, så man hurtigt kan lokalisere dem igen.

Men det er et svært dilemma, mener næstformand i Det Etiske Råd Bolette Marie Kjær Jørgensen fra Kådekilde ved Vissenbjerg.

- Min personlige holdning er, at vi skal passe på med at løse alt med teknologi. Det er den forkerte vej at gå, fordi man så instrumentaliserer mennesket for at holde kontrol på dem. Det synes jeg er meget betænkeligt. I stedet bør vi arbejde med omsorgsbegrebet og sikre, at mennesker med demens får stimuleret deres behov for at komme ud, siger hun.

Hun understreger, at det ikke er et emne, der har været behandlet i Det Etiske Råd, og at hun derfor udtaler sig som enkeltperson.

Annonce

Vigtigt med samtykke

Bolette Marie Kjær Jørgensen henviser til et plejecenter, hvor man i stedet for gps'er har lagt sensorer ud i landskabet, der registrerer, når den ældre er gået ud.

- Så vælger plejepersonalet måske at gå en tur med vedkommende i stedet for at tage dem med indenfor. For det handler jo om, at de gerne vil ud og se verden. Det er helt naturligt og bør ikke forbindes med noget forbudt, mener hun.

For Bolette Marie Kjær Jørgensen handler det også om, at den ældre ikke nødvendigvis har givet sit samtykke til at blive overvåget. Derfor kunne en anden løsning være at sikre et samtykke, før den demente mister sin virkelighedssans.

- Jeg er skeptisk overfor at sætte gps'er på mennesker, der er i en tilstand, hvor de ikke er i stand til at give et samtykke. Vi skal respektere, at vi grundlæggende har en personlig frihed omkring vores privatliv. Men nogle arbejder med at få det samtykke, før den demente bliver for syg. I de tilfælde kan gps'er sagtens være en løsning. Men det er selvfølgelig noget, man skal være meget respektfuld omkring, siger hun.

Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

En livsingrediens, du ikke må f**** med

Det var blevet mørkt, da de to ladvogne endelig kørte afsted - fyldt med alskens indbo. Stumtjeneren, skænken, lænestolen og alt det andet habbengut, der vidnede om, at et liv engang var blevet levet med tingene. Huset, som tingene kom fra, var lige så mørk som aftenen. Jeg har set husets to gamle beboere mange gange. Sludret med dem om campingvognen, ferien sydpå og julefrokosten i pensionistklubben. Om længslen efter besøgene, der pludselig stoppede – og sorgen over det. ”Hvorfor?”, hang altid tungt i luften. En dag var kvinden væk. Demensen havde taget hende, sagde nogle. Længe efter konen forsvandt, så jeg manden gå alene frem og tilbage på vejen. Han så fortabt og trist ud. Ensom. I stedet for at tage kontakt til den gamle mand, begyndte jeg at ”gemme” mig, når jeg så ham. Bag min telefon, mit pandehår eller mælken, der i raketfart skulle på køl. For jeg har jo virkelig travlt, ikk’? Åbenbart alt for meget om ørerne til at give den gamle mand fem minutter af min tid (for hvad nu, hvis han, ligesom Fakta, gerne ville have, at jeg blev lidt længere?). Dét var der altså ikke tid tid. Nu er manden også væk. Det har han været et godt stykke tid. Jeg har taget mig selv i at hold øje med, om han kom forbi min vindue. Det gjorde han ikke. Mon han er død lige som livet i huset? Er han kommet på plejehjem? Er der overhovedet andre end mig, der har bemærket, at han er væk? Jeg ville ønske, at jeg kunne spole tiden tilbage. At jeg havde taget hovedet ud af r**** og talt med min næsten nabo, som jeg gjorde for år tilbage. For hvad er egentlig mere vigtigt end, at vi ser hinanden og tager os tid til hinanden? Relationer er det vigtigste i verden. Det er dem, der er med til at holde ensomheden fra døren. Relationer får os til at føle os i live. Studier viser faktisk, at det skærer år af vores levetid, hvis vi ikke er en del af relationer. Det tomme hus og møblerne på vognenes lad fik mig for alvor til at vende blikket mod en af mine relationer, hvor mørket er ved at falde på. Det fik mit til at tænke på, hvordan tid er en livsingrediens, vi ikke må f**** med. En dag har vi ikke mere tid at give af. Vi skal sænke farten og lade være med at spilde tiden på at brokke os over vejret eller lørdagens genudsendelser på tv. Tidsspilde er det også at bære nag, være vrede over fortiden, at kæmpe for at få ret eller for at ændre andre. Vi skal give hinanden vores (nu)tid. Være sammen med de mennesker, vi holder af. Tale med hinanden – naboen, forældre, kassedamen, ens børn, taxichaufføren, venner. Give hinanden kys, kram og komplimenter. Hver dag. Dét er en god måde at bruge tiden på.

Annonce