Annonce
Odense

Næsten tomme gader: Corona-nedlukning giver mere plads til letbanebyggeri

Arbejdet med at bygge Odenses letbane fortsætter, mens meget andet i byen ligger stille. Foto: Michael Bager
Byen er gået i stå, men letbanebyggeriet fortsætter, og Odense Kommune er klar til at give letbanen tilladelse til at øge aktiviteten, lyder det fra by- og kulturrådmand Jane Jegind (V). - Vi kan lige få godt vende situationen til noget positivt, siger hun.

Skolerne holder lukket, mange arbejder hjemme, og alt fritids- og foreningsliv er sat på pause. Store dele af Odense er på standby på grund af corona-pandemien, men arbejdet med at etablere byens kommende letbane fortsætter ufortrødent.

"Letbanens entreprenører fortsætter arbejdet i overensstemmelse med de retningslinjer, som de danske myndigheder har udstukket. Der er ikke noget letbanearbejde, som ligger stille på nuværende tidspunkt", oplyser letbanekontoret.

Står det til by- og kulturrådmand Jane Jegind (V), må Odense Letbane faktisk gerne udnytte situationen og skrue op for arbejdet i den kommende tid, så længe det kan foregå i tråd med sundhedsmyndighedernes anbefalinger. De første tilladelser til, at Odense Letbane kan øge aktiviteten i byens gader er derfor allerede givet, oplyser rådmanden.

- Kommer de (Odense Letbane, red.) med flere ønsker, så ser vi også konstruktivt ind i det, siger Jane Jegind.

Letbane til 3,5 milliarder kroner

Anlægsbudgettet for Odense Letbane er - ifølge det seneste udmeldte - 3,579 milliarder kroner.
Beløbet steg i november sidste år med 180 millioner kroner. Problemerne med tidsnok at få lagt låg på Thomas B. Thriges Gade-parkeringskælderen, som letbanen skal køre over, blev angivet som årsagen.
Egentlig skulle Odense Letbane have været indviet i slutningen af i år.
Men i februar 2019 kom det frem, at projektet var blevet forsinket på grund af TBT-projektete problemer med at få lagt låg på den sidste del af p-kælderen.
Sidenhen har vist sig, at forsinkelsen betyder, at letbanen først åbner otte måneder senere, altså senest 1. september 2021.

Markant mindre trafik

Normalt udspiller der sig en dialog, nogle ville kalde det et tovtrækkeri, mellem Odense Letbane og By- og Kulturforvaltningen omkring vilkårene for, hvor meget eller lidt letbanebyggeriet må fylde i gaderne.

Det typiske billede er, at letbanen ønsker de bedst mulige betingelser for at udføre arbejdet så effektivt som muligt, mens By- og Kulturforvaltningen nogle gange trækker i modsat retning. Forvaltningens rolle er nemlig også at sikre, at byen kan fungere trafikalt, mens letbanen anlægges, og det kan for eksempel konkret have betydning for, om en vej må spærres af eller for hvor længe, den må spærres af.

Men for tiden kan By- og kulturforvaltningen konstatere, at trafikken i byen er kraftigt reduceret. Og selv om corona-baggruden er beklagelig, giver det muligheder, som Odense lige så godt få det optimale ud af, mener både forvaltning og rådmand.

- Tilgangen er, at vi kan lige så godt udnytte de muligheder, der ligger i, at vi i mands minde ikke har haft så lidt trafik i byen som nu. Så beskeden fra os er: Ud og grave på vejene, hvis I har muligheden, og det kan foregå i overensstemmelse med sundhedsanbefalingerne fra myndighederne, siger Jane Jegind og tilføjer, at "alt det, der normalt foregår i sommerferien, kan med fordel i stedet foregå nu".

Tilbuddet om mere frie rammer end normalt gælder i øvrigt ikke kun letbanen, men også forsyningsselskaberne, der har rør og ledninger liggende i jorden under byens gader, understreger rådmanden.

- Vi opfordrer til at sætte aktiviteter i gang nu. Det er til alles fordel. Dels skaber det aktivitet i samfundet i en svær tid, og desuden er det lettere at håndtere, fordi der er mere plads.

Annonce

Har givet entreprenører besked

Odense Letbane er på grund af signalerne fra Odense Kommune gået i gang med at undersøge mulighederne for at få sat mere arbejde i gang.

Letbanekontoret har givet sine entreprenører besked om, at de må vurdere, om der er mandskab til, at de kan øge aktivitetsniveauet under de retningslinjer, der er givet fra staten og myndighederne, "da kommunen formentligt vil se velvilligt på dette".

"Samtidig holder vi som bygherre selvfølgelig øje med, at såvel varer som personale, der i givet fald skal over landegrænsen foregår i overensstemmelse med myndighedernes retningslinjer. Hensynet til at undgå smittespredning og dermed redde menneskeliv vejer højest", oplyser Odense Letbane.

Hvor meget ekstra arbejde, der kan sættes i gang nu, har Odense Letbane fredag endnu ikke overblik over. Uumiddelbart er der dog ingen forventning om, at de nye muligheder for at fylde mere i gaderne, ligefrem kan få betydning for letbanens indvielsesdato, som ifølge den seneste udmeldte dato bliver "senest 1. september 2021".

"Åbningstidspunktet er uændret forventeligt efteråret 2021. Vi må vurdere situationen, når vi kommer på den anden side af coronakrisen. Igen – hensynet til at undgå smittespredning vejer højest", lyder det fra Odense Letbane.

De første testkørsler ventes at gå i gang i april, men der er ikke sat præcis dato på, oplyser letbanens kommunikationsafdeling.

Flere steder er der sat køreledninger op. Blandt andet her mellem på strækningen Hestehaven og Parkering Odense Syd. Foto: Christian Nordholt
De første stationer begynder så småt også at tage sig færdige ud. Her Parkering Syd. Foto: Christian Nordholt
På Nyborgvej er det arbejdet med at opsætte kørestrøm, som blandt andet mangler at blive udført. Foto: Christian Nordholt
Foran Odense Banegård Center er arbejdet i fuld gang. Foto: Michael Bager
Området ved kontrol- og vedligeholdelsescentret, hvor letbanetogene kan skal "overnatte", når de ikke er i drift. Foto: Christian Nordholt
Ved det kommende supersygehus skærer letbanen direkte igennem sygehusets byggeplads. Foto: Christian Nordholt
På Campusvej er der nu senest blevet opstillet master til kørestrøm. Foto: Christian Nordholt
Annonce
Assens For abonnenter

26-årig havde oversavet jagtgevær i skab på arbejde: - Jeg troede, det var et godt gemmested

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Annonce
Annonce
Annonce
Odense For abonnenter

Carlos Daabas anholdt i Bulgarien: På flugt siden politiet droppede håndjern på vej til arresten - Han ønsker at vende hjem

Odense For abonnenter

Stak kniv i ryggen på offer midt i myldretiden: Syv familiemedlemmer idømt flere års fængsel - drama i retten

GOG

Kun én kamp spillet - men GOG ligner et hold videre i Europa

Fyn

Dårligere bemandet end i Albanien: Danske fængsler sakker langt bagefter nabolande

Faaborg-Midtfyn

Vender det hvide ud af øjnene og griner hånligt: Socialdemokrater beskyldes for at mobbe andre kandidater

Odense For abonnenter

Cykelkometen Tobias Aagaard fra Odense Tekniske Gymnasium er Europamester - nu er han klar til at dyste om VM-medaljer

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Kultur

Ternet Ninja og James Bond giver streamingtjenester konkurrence: Biograferne har rejst sig efter coronanedtur

Erhverv

Slut med fedtede fingre: Her er de først på Fyn med ny pantmaskine, der kan tage 100 dåser og flasker på én gang

Bolig

Danmarks billigste 'herregård' til salg: Her har Christian IV overnattet

Leder For abonnenter

Tag PHOS-fund alvorligt: Forurening kan være tikkende bombe

Nordfyn For abonnenter

Byggeplaner på grøn plet splitter landsbyen: - De er vist allerede i gang med at fælde træer – Det er da de vel ikke?

Kerteminde

Forbudte klip i borgmestervideo: Nu bliver de fjernet

Annonce