Annonce
Indland

Næsten 400 fynboer bad om at få en fotovogn på besøg i 2018

En af Fyns Politis fotovogne med trefod ude ved Munkebovej ved Dræby på Fyn. Foto: Michael Bager

Der var stor efterspørgsel på fotovogne blandt fynboerne, som knap 400 gange bad om at få en fartkontrol ud i 2018. Det viser en rundspørge fra Rådet for Sikker Trafik, der samtidig melder om en mere positiv stemning over for fotovogne blandt danskerne.

Fynboerne benyttede sig sidste år flittigt af muligheden for at bestille en fotovogn hos politiet. 383 gange blev Fyns Politi anmodet om at rykke ud med fartkontrol og fange fartsyndere. Det oplyser Rådet for Sikker Trafik, der har foretaget en rundringning til de danske politikredse.

Og det er langt mere end eksempelvis Sydøstjyllands Politi, Syd- og Sønderjyllands Politi og Østjyllands Politi, der fik henholdsvis cirka 50, 100 og 200 anmodninger om fartkontrol. Men et stykke under blandt andre Sydsjælland og Lolland-Falsters Politi og Nordsjællands Politi, der begge har fået omkring 600 forespørgsler på fartkontrol fra borgerne.

Annonce

Blandt danskerne er der nu flere, der mener, at fotovognene er med til at forbedre trafiksikkerheden. De mener samtidig, at det nedbringer antallet af dræbte og tilskadekomne eller får trafikanterne til at overholde fartgrænserne. Det viser en undersøgelse foretaget af Rådet for Sikker Trafik i 2018, hvor 93 procent af de 3.902 adspurgte har denne holdning mod 88 procent i 2015.

Syv procent mener, at fotovognene udelukkende er pengemaskiner.

- Høj fart dræber

Det positive syn på fartkontrollerne giver god mening, siger Michelle Laviolette, projektleder i Rådet for Sikker Trafik.

- For høj fart er en af de hyppigste årsager til dræbte og alvorligt tilskadekomne i trafikken, så det er ikke uden grund, at mange danskere er bekymrede for den høje fart. Langt de fleste mener da også, at fotovogne er en gevinst for trafiksikkerheden, og det giver rigtig god mening, fordi fotovognene kan imødekomme borgernes behov der, hvor de bor, siger hun.

En stor del af henvendelserne til politiet om at få fotovogne ud drejede sig om hastighedsmåling på steder, hvor borgerne er utrygge, fordi der bliver kørt for stærkt. Det fortæller Arne Martinsen, vicepolitiinspektør i Rigspolitiets Nationale Færdselscenter:

- Når vi får så mange henvendelser fra danskere, som ønsker, at vi laver en fartkontrol, hænger det sammen med, at for høj fart skaber ulykker og utryghed. Fotovognene giver os en stor fleksibilitet i forhold til at imødekomme befolkningens ønsker, og det giver mulighed for at lave et mere uforudsigeligt kontroltryk af hastigheden på vejene. Derfor er fotovognen et effektivt værktøj, som er vigtigt i politiets arbejde med trafiksikkerhed, siger han.

Og fynboerne kan godt regne med at få en fotovogn på besøg, hvis de henvender sig til Fyns Politi for at komme høj hastighed til livs. Det fortalte Preben Ingemansen, der er operativ chef for færdselsafdelingen, sidste sommer til Stiftstidende.

- Sandsynligheden er tæt på 100 procent. Medmindre det drejer sig om et sted, hvor vi lige har været, og der ikke rigtigt var noget. Men ellers giver vi det en chance. Det er noget, som vi prioriterer højt og også noget, som vi får mange positive tilbagemeldinger på, sagde han.

Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

En livsingrediens, du ikke må f**** med

Det var blevet mørkt, da de to ladvogne endelig kørte afsted - fyldt med alskens indbo. Stumtjeneren, skænken, lænestolen og alt det andet habbengut, der vidnede om, at et liv engang var blevet levet med tingene. Huset, som tingene kom fra, var lige så mørk som aftenen. Jeg har set husets to gamle beboere mange gange. Sludret med dem om campingvognen, ferien sydpå og julefrokosten i pensionistklubben. Om længslen efter besøgene, der pludselig stoppede – og sorgen over det. ”Hvorfor?”, hang altid tungt i luften. En dag var kvinden væk. Demensen havde taget hende, sagde nogle. Længe efter konen forsvandt, så jeg manden gå alene frem og tilbage på vejen. Han så fortabt og trist ud. Ensom. I stedet for at tage kontakt til den gamle mand, begyndte jeg at ”gemme” mig, når jeg så ham. Bag min telefon, mit pandehår eller mælken, der i raketfart skulle på køl. For jeg har jo virkelig travlt, ikk’? Åbenbart alt for meget om ørerne til at give den gamle mand fem minutter af min tid (for hvad nu, hvis han, ligesom Fakta, gerne ville have, at jeg blev lidt længere?). Dét var der altså ikke tid tid. Nu er manden også væk. Det har han været et godt stykke tid. Jeg har taget mig selv i at hold øje med, om han kom forbi min vindue. Det gjorde han ikke. Mon han er død lige som livet i huset? Er han kommet på plejehjem? Er der overhovedet andre end mig, der har bemærket, at han er væk? Jeg ville ønske, at jeg kunne spole tiden tilbage. At jeg havde taget hovedet ud af r**** og talt med min næsten nabo, som jeg gjorde for år tilbage. For hvad er egentlig mere vigtigt end, at vi ser hinanden og tager os tid til hinanden? Relationer er det vigtigste i verden. Det er dem, der er med til at holde ensomheden fra døren. Relationer får os til at føle os i live. Studier viser faktisk, at det skærer år af vores levetid, hvis vi ikke er en del af relationer. Det tomme hus og møblerne på vognenes lad fik mig for alvor til at vende blikket mod en af mine relationer, hvor mørket er ved at falde på. Det fik mit til at tænke på, hvordan tid er en livsingrediens, vi ikke må f**** med. En dag har vi ikke mere tid at give af. Vi skal sænke farten og lade være med at spilde tiden på at brokke os over vejret eller lørdagens genudsendelser på tv. Tidsspilde er det også at bære nag, være vrede over fortiden, at kæmpe for at få ret eller for at ændre andre. Vi skal give hinanden vores (nu)tid. Være sammen med de mennesker, vi holder af. Tale med hinanden – naboen, forældre, kassedamen, ens børn, taxichaufføren, venner. Give hinanden kys, kram og komplimenter. Hver dag. Dét er en god måde at bruge tiden på.

Fyn

Folketingspolitikere støtter flere tog på Vestfyn: Uld i mund om regningen

Fyn

Hjertestop-ordning har klaret sig over al forventning: Nu overvejer regionen at skrotte den

Annonce