Annonce
Nyborg

Næste mål for Koppers: Mere lager og dybere havn

Unitar sniger sig atter ind til kajen ved Avernakke. Skibet og besætningen kender vejen, for de har lagt til ved Koppers hundredvis af gange før. Foto: Mogens Rasmussen.
Tjærevirksomheden Koppers i Nyborg har investeret 100 millioner kroner i fabrikken over få år. Ledelsen vil fortsætte ekspansionen

Nyborg: Inde på land er produktionen hos tjære-virksomheden Koppers fordoblet i løbet af de sidste par år, og tankskibene ligger nærmest i kø for at komme til kaj på den lille havn ved Avernakke lige uden for Nyborg.

Men efter den store opgradering af fabrikken til 100 millioner kroner gennem de senere år, har ledelsen mod på endnu mere. De vil gerne have større lagerkapacitet og mulighed for at få større skibe til kaj - så det arbejdes der på i øjeblikket.

- Vi har brug for større lagerkapacitet, men før vi kan få lov til det, kræver myndighederne, at vores brandbekæmpelse opdateres. Og derfor er vi i øjeblikket ved at installere et helt nyt brandberedskab, der arbejder med skum i stedet for vand, siger Dan Baade-Pedersen, der er fabrikschef på Koppers på Avernakke.

- Det er en investering på 25 millioner kroner - men det er altså en betingelse fra brandmyndighedernes side, hvis vi skal have mulighed for at udvide lagerkapaciteten, siger Dan Baade-Pedersen.

- Men vi har også behov for at få flere produkter til og fra fabrikken på Avernakke, og det kræver større kapacitet i havnen. Derfor er vi for tiden i dialog med havneselskabet ADP om at få uddybet havnen herude, så vi kan have to store skibe til kaj samtidig, siger Kent Bo Svendsen, der finansdirektør i Koppers Denmark.

Koppers kan ikke sige noget om, hvornår sådan en udvidelsen kan blive en realitet, for det kræver en række godkendelser fra myndighederne.

Koppers har gennem de senere år investeret 100 millioner kroner i at udbygge destillations-anlæggene og lagertankene på Avernakke, så man har fordoblet mængden af tjære, der bearbejdes og destilleres til en række forskellige produkter.

- Men vi investerer videre, for det er nødvendigt, hvis vi skal nå nye markeder i foreksempel USA, Canada og Sydamerika, siger Dan Baade-Pedersen.

Annonce

Skibene til Koppers

Tankskibene lægger til ved Avernakke cirka 200 gange om året.

Der er tre faste gæster ved Avanakke-pieren:

Viscaria og Unitar- begge ejet af Torben Østergaard-koncernen fra Middelafart.

Stalla Virgo, der er svensk ejet.

Da tjæredestillationen på Avernakke begyndte i 1980'erne, kunne tankskibene laste omkring 250 tons - nu benyttes skibe med lastevne på 3000 til 4000 tons.

Det er folk fra Koppers, der selv sørger for at fortøje skibene.

Pænt overskud

Koppers Danmark aps, har netop offentliggjort sit regnskab for 2018.

Det viser et overskud på 22,4 millioner kroner før skat - næsten det dobbelte i forhold til resultatet året før. Det lyder flot, men det er ikke noget, der får direktionen på Koppers til at danse på bordene:

- Et overskud på 20 til 25 millioner kroner har været det normale for os. Når resultatet var lavere i 2017 skyldtes det ekstraordinære engangs-udgifter, siger Kent Bo Svendsen.

Regnskabet for Koppers Denmark er lidt specielt, for alle råvarer købes hos moderselskabet i Holland og alle færdigprodukterne afsættes samme vej.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kom nu, Mette F.: Hold dit løfte

Det er godt, at regeringen og Kommunernes Landsforening i sidste måned blev enige om en ny økonomisk aftale, der tilfører 2,2 milliarder kroner ekstra til kommunerne i 2020. Det er også fint, at den socialdemokratiske regering i begyndelsen af denne uge sendte millioner af kroner ud til en række af landets vanskeligt stillede kommuner. Og dejligt, at man desforuden har besluttet at sløjfe det rigide omprioriteringsbidrag. De mange skattemillioner, som regeringen har drysset ud med mild hånd i den seneste tid, ændrer imidlertid ikke på, at der er noget rivravruskende galt i Danmark, som Faaborg-Midtfyn Kommunes borgmester, Hans Stavnsager, formulerede det på et byrådsmøde tidligere på ugen. For der er stadig uhyre store forskelle på den service, som landets rige og fattige kommuner tilbyder deres borgere. Derfor er det påtrængende, at regeringen får gennemført en ny udligningsreform. Den nuværende socialdemokratiske regering har varslet, at det vil ske, men det gjorde den foregående Venstre-ledede regering såmænd også – uden at det skete. Derfor er det tilsyneladende nødvendigt at holde statsminister Mette Frederiksen, finansminister Nikolai Wammen, social- og indenrigsminister Astrid Krag og alle andre ansvarlige ministre fast på, at der skal ske ændringer i udligningen mellem kommunerne. For det dur ikke, at eksempelvis rige kommuner i Nordsjælland kan hente ekstra millioner i hjem til pengetankene på grund af teknikaliteter i lovgivningen, mens fattige landkommuner skal skære i budgetterne. Middelfart, Faaborg-Midtfyn, Odense, Kerteminde ... budgetforligene er faldet på plads de seneste dage; nogle steder med smalle forlig, andre steder med bred opbakning eller endog i fuld enighed. Alle steder har budgetlægningen dog krævet benhårde prioriteringer og fravalg, blandt andet fordi udligningsordningen stadig ikke er ændret. Derfor er det ikke nok, at regeringen har varslet en ny udligningsreform. Den skal også holde løftet.

Annonce