Annonce
Odense

Næsby står foran vild forvandling: Ny aktivitetspark, grønne åndehuller og toptunet skole

Ved hallen imod ådalen skal der laves en aktivitetspark for næsten en million kroner. Foto: Odense Kommune
Den lokale aftale for Næsby er blevet godkendt af Odense Byråd. Der er særligt to temaer, der har været vigtige for borgerne at få med i den lokale aftale, viser den store borgerinddragelse i Næsby.

Næsby: Byrådet i Odense har besluttet at afsætte 18,5 millioner kroner til at styrke Næsby med Næsby Skole som omdrejningspunkt. Der vil både blive investeret i tiltag rundt omkring i Næsby og i en modernisering af Næsby Skole. Nu er aftalen for Næsby skoledistrikt godkendt af Odense Byråd - Kroggårdsskolens distrikt følger i 2022.

Det har stor betydning, at lokalområdet selv har peget på, hvad der kan gøre Næsby til et endnu bedre stede at bo. Det har været rigtig spændende at opleve det lokale engagement vokse og blive til en tæt demokratisk samtale mellem områdets repræsentanter, mener borgmester Peter Rahbæk Juel:

- Aftalens store styrke er, at den er formet af borgerne og tager udgangspunkt i, hvordan de mener, Næsby bør udvikle sig som bydel. Ønsket er, at det skal være et attraktivt område også i fremtiden – båret frem af stærke fællesskaber. Det er helt i tråd med ambitionerne for Velfærdens Fundament, og jeg glæder mig til at se ambitionerne folde sig ud, siger borgmester Peter Rahbæk Juel.

Annonce

Grønne åndehuller

Den omfattende borgerinddragelse i Næsby har vist, at borgernes forslag og idéer overordnet har fokus på to temaer: Rum til aktiviteter og grønne åndehuller.

Aftalens indhold bygger på de to temaer.

Partnerskabet i Næsby peger på tre ”søjler”; Næsby Skole, Næsbyhallerne og Næsby Kirke, som omdrejningspunkt for udviklingen i Næsby.

Næsby Skole skal have en ordentlig overhaling - og får nok også flere penge efter det kom frem, at dele af skolen var i nedstyrtningsfare. Foto: Odense Kommune

De tre institutioner bliver løftet gennem midlerne i Velfærdens Fundament, så de kan hjælpe til med at opfylde borgernes ønsker om flere lokale mødesteder samt flere og bedre grønne områder.

Hal, kirke og skole skal danne ramme for samvær og aktiviteter, der kan fremme fællesskabet for alle aldersgrupper i Næsby.

Annonce

Skolen åbnes mere

Derfor er der i den lokale aftale blandt andet afsat to millioner kroner til et nyt faglokale til billedkunst og en opgradering af gymnastiksalen på Næsby Skole.

Lokalet til billedkunst gennemrenoveres med nye gulve, lofter, belysning, inventar, og der rives en væg ned, så der kan laves et depot og installeres en keramikovn.

Sådan fordeler pengene sig

Lokalsamfund: 2,14 mio. kr.

Tilskud til nyt halgulv i én af hallerne i Næsbyhallen: 250.000 kr.

Etablering af rekreativ aktivitetspark ved hallen: 950.000 kr.

Etablering af grønt ”åndehul” ved kirken: 250.000 kr.

Etablering af legeplads til de ældre børn: 200.000 kr.

Opgradering af Næsby Skoles udeområder/legeplads: 450.000 kr.

Forskønnelse af områderne ved hallen, skolen og kirken: 30.000 kr.

”Velkommen til Næsby ”-skilte

(Gen)opsætning af H.C. Andersen buste

Modernisering af Næsby Skole: 5,0 mio. kr.

Nyt faglokale til billedkunst: 1.500.000 kr.

Synliggørelse af hovedindgang: 250.000 kr.

Opgradering af gymnastiksalen: 500.000 kr.

Etablering af et stillerum: 1.000.000 kr.

Etablering af læringsgulve og -trapper: 500.000 kr.

Etablering af grupperum: 850.000 kr.

Garderobe til de store børn: 150.000 kr.

Faste garderober/skabe til 0.-3. klasse: 250.000 kr.

Vedligehold af Næsby Skole: 11,3 mio. kr.

Udskiftning af lofter og belysning i cirka 40 lokaler

Renovering af toiletter over hele skolen

Udskiftning af tag over den ene skolefløj

Renovering af facader og udskiftning af nogle få vinduer

Udskiftning og renovering af hegn og belægninger (udendørs)

Se hele aftalen på odense.dk/næsby.

Lokalet vil med renoveringen opfylde målene i eksamensfaget billedkunst og vil derudover kunne bruges af blandt andet lokale foreninger om aftenen og i weekender.

Gymnastiksalen moderniseres med blandt andet et lydanlæg. Salen er skolens største rum, og vil ud over undervisning kunne anvendes af foreninger og til samlingssted for lokalområdet til for eksempel foredrag, koncerter og møder.

Annonce

Aktivitetspark ved hallen

Der etableres et mødested, hvor man kan samle og fordybe sig ved hallen ned mod ådalen. Investeringen lyder på 950.000 kroner.

Området åbnes med en trappe ned til stien og forskønnes med lav beplantning integreret med ådalen. Der etableres faciliteter til parkour, bordtennis og overdækkede borde og bænke samt loungemøbler, så området kan bruges af skolen til udeundervisning.

Den nye aktivitetspark har særligt fokus på de ældre skolebørn. Ambitionen er desuden, at området kan tiltrække unge fra lokalområdet, der ikke er aktive i foreninger og blive et samlingspunkt uden for skoletiden.

Annonce

Grønt åndehul ved Næsby Kirke

Haven omkring sognegården forskønnes og gøres til Næsbys åndehul. Nogle af hækkene skal fjernes, så haven bliver mere synlig fra Bogensevej. Den nærmere indretning aftales med menighedsrådet, men der er snak om blandt andet en labyrint og hængende bænke. Både elever fra Næsby Skole og Kroggårdsskolen kan bruge området.

Ved Næsby Kirke skal der etableres et åndehul. Foto: Odense Kommune

Partnerskabet bidrager med at samle lokalområdets borgere til sociale- og kulturelle aktiviteter i haven. Kirken og menighedsrådet deltager i planlægningen i samarbejde med By- og Kulturforvaltningen.

Annonce

Stor borgerinvolvering

Der har været en omfattende borgerinddragelse i Næsby, som ligger til grund for den lokale aftale.

Den 21. april 2021 blev der afholdt et online-møde med lokale interessenter i Næsby. Repræsentanter for foreninger og bestyrelser kom med forslag og idéer til at styrke lokalområdet og Næsby Skole.

Den 26. april 2021 blev der afholdt et online-borgermøde for indbyggerne i Næsby - med 38 tilmeldte. Indbyggerne gav på mødet deres forslag og idéer til, hvordan området kan blive et endnu bedre sted at bo.

Alle borgere i Næsby havde i perioden 19. april 2021 til 9. maj 2021 mulighed for at komme med deres forslag og idéer digitalt i en spørgeskemaundersøgelse. 359 borgere har bidraget ved at besvare spørgeskemaet. Det svarer til knap 10 procent af borgerne i skoledistriktet for Næsby Skole.

Annonce

Omfattende investering

Odense Kommune ønsker, at Odense også i fremtiden skal være kendetegnet ved stærke forstæder og lokalsamfund, der igennem fællesskab, nærhed og kendskab til hinanden danner rammerne for en god tilværelse.

Det gælder for både børnefamilier og alle andre, der ønsker at bo tæt på og i storbyen. Her er folkeskolerne helt centrale, fordi de er et naturligt lokalt omdrejningspunkt og er velegnet, når man skal udvikle og styrke lokalområderne.

Med byrådets 2030-plan, Velfærdens Fundament, er der samlet afsat 625 millioner kroner til at styrke Odenses lokalområder - fordelt med 500 millioner kroner til vedligehold og modernisering af byens skoler og 125 millioner kroner til lokalområderne.

Beslutningen hviler på en aftale indgået af Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten og De LokalNationale.

Den endelige aftale blev godkendt af Odense Byråd den 18. august 2021 - altså før, flere elever blev hjemsendt fra skolen. Fra kommunen lyder det dog, at planerne bliver fastholdt samtidigt med, at man finder løsninger for Næsby Skole.

Annonce
Middelfart For abonnenter

Opretter 200 ekstra stillinger i år: Vild vækst i milliardkoncern trækker nye familier til Fyn

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antallet af indlagte falder med 14

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Kæmpe løft af ældreplejen i Odense: Se hvordan nattens budgetkamp faldt ud

Odense For abonnenter

Scootere og store biler kører til og fra kolonihaver sent om aftenen: - De er der næppe for at klippe hæk

Odense

Kvinde væltet omkuld og røvet i Eventyrhaven: Mænd stak af med kuffert og tasker

Faaborg-Midtfyn

Marcos forældre takker nej til tilbud om nyt bosted: Myndigheder kan beslutte at flytte døende søn alligevel

Fyn

Se pressemødet: Politikerne præsenterede Odenses budget

Danmark

Torsdagens coronatal: Antallet af indlagte falder med 14

OB For abonnenter

Derfor skal der noget med hjem fra Aalborg: OB skal udnytte konkurrenters Europa-slid

Kerteminde

Ivalos handicapcykel fundet hos mand i Odense: - Ih, er tyven kommet med den?

Kultur For abonnenter

TV-klumme: Ud med taberne - vi gider dem ikke på tv

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Præsten er stoppet efter mindre end et år: Men han vil ikke fortælle hvorfor

Erhverv For abonnenter

Byggematerialerne er steget markant og håndværkerne har for travlt: Vejomlægning bliver mere end 1,5 mio. kroner dyrere end forventet

Hvem skal passe farmor

Talende dukker, virtual reality og videoproduktion: Ny sosu-uddannelse med fokus på teknologi skal få flere i faget

Annonce