Annonce
Odense

Næsby Skole cykler mest i kommunen

Uhhhh. Brunsviger. Det kunne lade til, at nogle af eleverne var mere forhippede på at sikre sig et stykke med marcipan end egentlig at svælge i stoltheden over at toppe cykelscoren. Men man forstår det nu godt. Brunsviger smager himmelsk. Foto: Kristian Isaksen

I løbet af 2018 har 63 procent af Næsby Skoles elever cyklet til skole hver dag. Den bedrift sikrede skolen - udover en sejr i den kommunale cykelscore-konkurrence - en masse brunsviger.

Næsby: - Når man har været så dygtige til at cykle og få så meget motion, som I har, så er det vist også på sin plads med et stykke kage.

Rådmand Jane Jeginds sidste ord på talerstolen, når knap at forstumme, inden lyden af jublende børn overtager atmosfæren i Næsbyhallen. Snart efter farer de alle imod det aflange bord ved det ene mål.

Det er dækket med brunsviger og har siden elevernes ankomst fra Næsby Skole trukket lange, begærlige blikke.

Man kunne ellers have mistænkt kagen med den brune sukkerbelægning for at have blokeret for evnen til at lytte, men det lod nu til, at børnene havde forstået budskabet.

For der var en vis stolthed i de klapsalver, der fulgte i kølvandet på den besked, rådmanden var kommet for at levere.

Ud af 25 deltagende odenseanske skoler tronede Næsby højest på Cykelscore-barometret i 2018. Og en sådan bedrift skulle naturligvis honoreres med diplom og kage.

Annonce

Cykelscore

Cykelscore er udbredt i hele landet, men har oprindelse i Odense.

25 skoler deltager i Odense og med 14939 point kunne Næsby krones som vinder i 2018.

3. A har været den mest aktive klasse med sine 1937 point.

14 brunsvigere blev fortæret på dagen - hver kastede 30 stykker af sig. I alt 420 stykker.

Virksomheder, kommuner og skoler kan deltage. Undervejs kan man som driftig cyklist blandt andet vinde biografbilletter og reparation af sin cykel.

Det fine diplom, der beviser Næsby Skoles engagement. Her overdraget til en stolt 3. klasses elev. Foto: Kristian Isaksen

Børnenes fortjeneste

Mette Lunø Iversen, også kaldet Cykel-Mette, er lærer på Næsby Skole og kan med sin tovholderrolle på cykelscore-projektet tage sin del af æren for præstationen.

- Men det er jo børnene selv, der har været nødt til at lægge en indsats. Og det har ikke været svært at motivere dem. Vi opfordrer dem til at cykle allerede i forårs-SFO'en og håber så derfra, at de bare bliver ved, forklarer hun, og peger på, at nøglen til 2018-succesen til dels også kan findes i et inspirerende besøg.

- Der var en mand forbi fra Cykelscore, som forklarede børnene, hvordan det virker. Det gav en tydelig øget interesse. Flere børn har været forbi mig siden jul: "Cykel-Mette, Cykel Mette, vi skal have en ny chip i vores cykel." Så har de fået en ny i julegave, fordi de går sådan op i det, fortæller hun, og husker på, at også forældrene har spillet en vital rolle i den gode udvikling.

- De har sendt deres børn af sted på cyklen og flere af dem kommer jo også selv på den tohjulede og afleverer. Det skal de have en tak for.

Jane Jegind er stor tilhænger af cyklerne. Her taler hun til skolens børn, der først i dette øjeblik bliver gjort bevidste om deres sejr i konkurrencen. Foto: Kristian Isaksen

Sikrere skolevej

Og projektet har også vist sig at have en positiv effekt på forældrenes bekymring over at sende børnene i skole på cykel.

- Jo mere børnene cykler, jo mere fortrolige bliver de med trafikken og dens usikkerheder. Desuden betyder flere elever på cykel jo også, at der er færre biler, der kører til skolen og det giver en tryggere og langt sikrere skolevej, siger skoleleder Berith Bonnesen.

Så den eneste negative effekt er måske kun, at der ikke er plads til alle cyklerne?

- Vi har nedlagt en del af bilparkeringen, så der kunne blive plads til flere cykler. Vi skal i hvert fald ikke være skyld i, at de ikke har de rigtige vilkår.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce