Annonce
Odense

Næsby mister 30 børnehavepladser

Susanne Crawley Larsen (R) begrundede beslutningen om at lukke daginstitutionen Hyldemor: - Vi bruger meget tid på at tale om tal og prognoser, men denne sag har noget helt konkret, nemlig tomme pladser på daginstitutionerne i Næsby. Hvis vi ikke handler, går det ud over de andre institutioner i området. Arkivfoto: Robert Wengler

Byrådet besluttede onsdag at nedlægge 30 børnehavepladser i Næsby-Kroggård-området, fordi der mangler børn. Det koster Børnehuset Hyldemor livet, selv om de blå partier forsøgte at udskyde beslutningen

Børnehuset Hyldemors dage er talte.

Det skyldes, at der ikke er så mange børn i Næsby-Kroggård-området, som der er institutionspladser - og ikke ser ud til at komme det lige foreløbig.

Derfor besluttede Odense Byråd onsdag aften at nedlægge 30 børnehavepladser i området, og det går ud over den lille institution Hyldemor, som bor i lejede lokaler. Senest 1. maj 2018 er det slut for Hyldemor, der har 13 vuggestuebørn og 33 børnehavebørn.

En medvirkende årsag til beslutningen var også institutionens fysiske forhold:

- Da vi lukkede nogle af udflyttergrupperne, og børn skulle flyttes til Hyldemor, fik vi at vide, at det bare var det mest forfærdelige sted, fordi bygningerne var dårlige, og legepladsen var asfalteret, som rådmand Susanne Crawley forklarede.

Annonce

Det besluttede byrådet også

Fyns Militærhistoriske Museum får mulighed for at flytte ind i en del af Odense Kaserne på Sdr. Boulevard. Bygningerne skal renoveres for et tocifret millionbeløb, og de penge vil foreningen bag museet få tid til at skaffe via fonde.To lokalplaner, der gør det muligt at bygge nye boliger på den tidligere Falck-grund på Rugårdsvej og den nordlige del af Thomas B Thriges Gade.

Leje for udlån af kommunale arealer, når begivenheden har et kommercielt sigte, og arrangøren har til hensigt at tjene penge. Det kommer til at koste 10.000 kroner pr dag at leje syv af de mest efterspurgte arealer. Gråbrødre Plads koster 5.000 kroner om dagen, mens de resterende arealer koster 2.500 kroner om dagen. Til ikke-kommercielle arrangementer kan arealerne fortsat lånes gratis.

En ny handlingsplan for, hvordan borgerne skal komme rundt og indretningen af byen. Den indebærer blandt andet en midlertidig busterminal på Østre Stationsvej ved Kongens Have fra januar til juni 2018.

Børn flyttes rundt

Ved at lukke Hyldemor sparer forvaltningen en årlig husleje på 400.000 kroner. De penge investeres sammen med en yderligere sum i bedre forhold for nogle af områdets andre institutioner, da lukningen sætter gang i en rokade.

Den indebærer, at Børnehuset Spurvelund mister sine vuggestuepladser, som overgår til Børnehuset Eventyrhaven. Til gengæld får man så flere børnehavepladser.

Børnene i Hyldemors vuggestue flyttes til det nærliggende Børnehus Louisegården senest 1. maj. Mens børnehavebørnene får lov til at blive i Hyldemor frem til senest 1. marts 2018, hvor de så flytter til en ny børnehave eller begynder i forårs-SFO.

Ville have beslutning udskudt

Både V, K og DF forsøgte ellers at få udsat beslutningen med henvisning til, at der var brug for en mere tilbundsgående kapacitetsplan for de nul- til seksårige.

Den plan ønskede de øvrige partier også, men det fik ikke kritikken fra den blå fløj til at forstumme.

- Det virker som om, vi gør tingene i den forkerte rækkefølge. Først lukker vi en institution, og bagefter laver vi en overordnet plan, påpegede både Christel Gall (DF) og Jane Jegind (V).

De tre partier var bange for at lave en gentagelse af tidligere fejltagelser, for eksempel beslutningen om at lukke Spurvelundskolen - en beslutning, der senere blev lavet om.

Som Lars Havelund (K) sagde:

- Jeg er bange for at lave et regulært selvmål ved at gå for tidligt frem. Det her handler også om, hvordan vi bruger borgernes penge, og vi skal frem til 2023, før de penge, vi bruger på renovering, er tjent ind. Der kan ske meget i de år i Næsbyområdet, hvor der i dag bor mange mellem 60 og 70 år. Når de flytter, kommer der børnefamilier til området igen.

Ubeslutsomhed går ud over andre

Børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen (R), Line Mørk (SF), Olav Rabølle Nielsen (S) og Brian Skov Nielsen (El) mente til gengæld alle, at sagen var grundigt belyst.

- Der er lavet et godt arbejde her. Vi kan ikke vide med 100 procents sikkerhed, hvad der sker, men jeg tror ikke, at mere tid vil give forvaltningen mere viden og et bedre grundlag at træffe beslutningen på, sagde Line Mørk.

Og den betragtning var Susanne Crawley Larsen enig i, selv om hun erkendte, at der tidligere havde været prognoser, som senere viste sig at være forkerte - for eksempel for Tornbjerg Skole, Spurvelundskolen, Sct. Hans Skole og Risingskolen.

- Vi bruger meget tid på at tale om tal og prognoser, men denne sag har også noget helt konkret, nemlig tomme pladser. Og de næste 10 år vil der ikke komme nok børn i Næsby til at fylde pladserne ud. Og det skal vi handle på, hvis det ikke skal gå ud over de andre institutioner, sagde hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Liveblog: Kirkeminister dropper at arbejde for åbne kirker i påsken

Annonce