Annonce
Livsstil

Når vinen skal med hjem

I 2006 blev reglerne for, hvad flypassagerer må have med i håndbagagen, strammet, efter et terrorangreb mod fly fra Storbritannien til USA var blevet forhindret.

Det er svært, men ikke umuligt, at kombinere vin og sommerferie, hvis man rejser med fly. Et godt glas har kigget på mulighederne for at få vin med hjem fra ferien.

Et godt glas: Sommerferietiden nærmer sig, og dermed et uundgåeligt dilemma for vinelskere: Hvordan får jeg vinen med hjem fra ferien? Hvis man holder af at tilbringe sin ferie et sted, hvor der er mulighed for at finde god vin, er det indlysende førstevalg, at transporten ud og hjem foregår i bil. Det er selvfølgelig noget mere besværligt end at sætte sig op i et fly - til gengæld slipper man helt for bekymringen: Hvor skal jeg gøre af mine flasker?

Før 2006 var det forholdsvis ukompliceret at medbringe vin fra ferien, også når man skulle flyve hjem. Hvis man havde planlagt hjemmefra og pakket rigtigt, var der intet til hinder for at fylde håndbagagen med flasker, som man samtidig slap for at få kastet rundt i flyets lastrum.

Men da et terrorangreb mod fly fra Storbritannien til USA i august 2006 blev forhindret, blev der indført strammere regler for håndbagage, og siden har det været næsten umuligt at have noget flydende i beholdere på over 100 ml med i sin håndbagage.

I nogle lufthavne findes et udvalg af vin i tax-free-butikkerne, men man ved ikke på forhånd, hvad der står på hylderne - og hvis man har forelsket sig i en bestemt vin fra en mindre producent, er den der formentlig ikke - og priserne er langtfra altid konkurrencedygtige med dem, man kan finde hos almindelige vinhandlere.

Når man gerne må have vin med i håndbagagen, hvis den er købt i en tax-free-butik, skyldes det, at alle varer, der sælges i lufthavnenes afspærrede område, er tjekket og gennemlyst, oplyser Thorbjørn Ancker, kommunikationschef i Statens Luftfartsvæsen.

Med andre ord: Det er ikke optimalt at vælge en flyrejse, hvis man vil have vin med hjem. Men det kan jo være nødvendigt at flyve, og i så fald gælder det om at tænke sig godt om.

Pak i en hård kuffert

Der er en naturlig begrænsning på, hvor mange flasker det lader sig gøre at proppe i sine kufferter. En 75 cl-flaske kan veje op mod to kilo, og afhængig af flyselskabets regler levner det kun plads til 10-15 flasker pr. rejsende (og så er tøj etc. endnu ikke regnet med). Man kan selvfølgelig vælge at betale for overvægt, men medmindre der er tale om vin, der er umulig at skaffe i Danmark, eller meget dyre vine, hvor besparelsen i forhold til dansk butikspris er stor, kan prisen for overvægten gøre de ekstra flasker til en dyr fornøjelse.

Hvis man skal have flasker med i sin flybagage, er det en god idé at bruge en kuffert med hård skal. Og allerhelst en der er stor nok til at rumme de flamingoæsker, som er specielt udformet til at holde vinflasker på plads under transport. Man kan pakke flasker ind i tøj og poser, men går de i stykker, risikerer man ikke blot, at ens egen bagage bliver ødelagt - også andre rejsendes bagage er i fare for at få rødvinspletter.

Man kan få flamingoæsker, som kan holde en, to, tre eller seks flasker. De kan lukkes helt med tape og evt. pakkes i en pose, og de yder en god beskyttelse mod brud på flaskerne, når bagagen bliver transporteret. Æskerne køber man selvfølgelig først, når man er på feriestedet - og køb dem FØR du køber vin, så du kan efterprøve, hvor mange der er plads til i kufferten. Æskerne kan typisk købes på et posthus eller hos en vinhandler.

Annonce

Rejs med ekstra tasker

Det smarte er at rejse ud med så lidt og så let bagage, at der er mulighed for at fylde op med flasker på hjemturen. Det kan for eksempel gøres ved at presse et par store sportstasker sammen i en kuffert sammen med ens tøj etc. Når turen går hjemad, lægger man sit tøj i sportstaskerne og har kufferten fri til vin. Og hold så øje med vægten når bagagen bliver tjekket ind på udrejsen, så du ved, hvor mange kilo der kan fyldes på, når turen går hjemad.

Der er selvfølgelig også opfundet udstyr til at lette transporten af vin for flyrejsende, blandt andet tasken med navnet BottleWise. Den har plads til to flasker, der ligger i forseglede poser i hver sit forede rum og således skulle være beskyttet under transport. Tasken forhandles i Danmark af Vintagekeeping.com og koster 599 kroner - så der skal hentes en del gode flasker hjem, før den har tjent sig ind.

Annonce

Fragtfirmaer

Alternativet til at lægge flaskerne i kufferten er at få andre til at bringe dem hjem. Det kan kræve en del opringninger og benarbejde at få et fragtfirma som eksempelvis DHL eller UPS til at fragte ens vin hjem, men det er muligt.

Undertegnede har set dele af lufthavnen i Barcelona, som rejsende normalt aldrig vil opdage, i et forsøg på at finde frem til DHL’s kontor for på forhånd at få at vide, hvornår og hvordan det kunne lade sig gøre at få sendt en kasse vin til Danmark, og hvad det ville koste - blot for at opdage, at der var lukket på grund af en lokal højtid.

Forud var gået et par opringninger og samtaler med folk, der ikke var udpræget stærke i engelsk, og som derfor ikke kunne besvare mine spørgsmål.

En søgning på DHL’s spanske hjemmeside viser imidlertid, at fragten af en pakke på 15 kilo fra Barcelona til Odense vil løbe op i den nette sum af 323 euro.

Transporten af en tilsvarende pakke sendt med UPS fra Rimini (tæt på lufthavnen i Forli) i Italien til Odense koster 169 euro.

Posten er en anden mulighed. Men også dyr - fra Spanien til Danmark var prisen sidste efterår omkring 70 euro for seks flasker.

Annonce

Billigere fra Tyskland

En tredje mulighed er at købe sin vin hos en forhandler, der sørger for fragten til Danmark. Man kan på forhånd tjekke udvalget af vinforretninger på feriestedet - det er i det hele taget en god idé at gøre det - og så notere de steder, der tilbyder at sende vin. Hvis de sender inden for landets grænser, kan det som regel også lade sig gøre at få sendt vinen til Danmark.

Men man er selvsagt nødt til at nøjes med det udvalg, som den pågældende vinhandel har, og fragtprisen kan også her være pænt høj og langt overstige en eventuel gevinst ved at købe flaskerne i udlandet i stedet for i Danmark.

Medmindre man holder ferie i Nordeuropa. For eksempel tilbyder mange tyske vinhandlere fragt, også til udlandet, og til rimelige priser fra omkring 10 euro for 12 flasker, afhængig af den samlede købssum.

Annonce

Hjem med toget

En fjerde mulighed kunne være fragt med jernbane, men det vil formentlig kræve, at man selv tager hjemturen med tog. For ifølge DSB er det ikke længere muligt for privatpersoner at sende stykgods med toget. Et godt glas har spurgt sig for hos de spanske jernbaner og har fået et negativt svar: Det er ikke muligt at få sendt vin hjem med tog fra Spanien.

Vi ville også gerne have spurgt de franske og italienske jernbaner, men kom til kort over for deres hjemmesider, hvor kontaktoplysninger er godt skjult ...

Hvis man foretrækker at købe vin direkte hos producenten, må man enten nøjes med at købe få flasker, som kan tages med i flyet, eller spørge, om det er muligt at få sendt vinen, hvis man køber en større mængde.

Konklusionen er, at man kan spare både penge og besvær ved at indrette sin rejseform efter, hvad man skal have med hjem. I bil eller tog kan man transportere så mange flasker, som man er i stand til at bære.

Og så kan man håbe på, at det snart lykkes at opfinde en maskine, der kan spore eksplosionsfarlige væsker i håndbagagen, så det igen lader sig gøre at proppe tasken med flasker ...

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Byen stod sammen om at finde gerningsmænd bag betonklodsepisode: - Det mest ulækre er, at nogle stod og filmede os, mens vi kørte galt

Danmark

Torsdagens coronatal:overblikket over epidemiens udvikling

Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart

Bør miste jobbet og er fritaget for tjeneste: Økonomiudvalg mener, at kommunaldirektør skal ud af vagten

Nordfyn For abonnenter

Krista og Johannes har danset sammen hele livet: Krondiamant-brudevalsen bliver nok deres sidste

OB

OB' nye assistentræner Søren Krogh fik debut i Silkeborg efter et par dage med sygdom under kasketten

Nyborg For abonnenter

To teenagere sigtet for groft hærværk på kommunens toiletter: Kan se frem til stort erstatningskrav

Forsker overrasket: Corona-utryghed har ikke sat sig i denne gruppe

Kerteminde

En stribe spisesteder sætter priserne op: Maden hos kendt grillcafé er allerede blevet dyrere

Nordfyn For abonnenter

Udlejer til skimmelsvamp-lejlighed får håndsrækning: - Det er et meget lille plaster på såret

Husker du Daniel fra Løvens Hule: Juiceeventyret Bardjus begyndte med en joke - nu er målet en trecifret million-omsætning

Faaborg-Midtfyn

Fra Kværndrup mod Ringe: Tre galloway-køer løs på Svendborgmotorvejen

Topnazistens lillebror reddede mange fra de tyske kz-lejre: Men helten Albert endte selv som udstødt og glemt - fordi han hed Göring

Assens

Indsats mod social dumping på Vestfyn: Skattestyrelsen besøgte seks virksomheder - fem får besøg igen

Erhverv For abonnenter

Den ene er oprindeligt opfundet på Lindø, den anden i Skibshuskvarteret - nu mødes de i Give

Erhverv

Odenses to robotkæmper vokser voldsomt: Universal Robots solgte for over to milliarder sidste år

Annonce