Der er ingen tvivl om, at sport trækker turister til værtsbyerne. Men hvem er de personer, der booker sådan et ophold?
Typisk, når det handler om sport, skal det være noget, man går meget op i, før man rejser et sted hen for at se det.
Her er Tour de France dog lidt anderledes.
Det fortæller Bodil Stilling Blichfeldt, turismeforsker og lektor på Syddansk Universitet på Center for Turisme, Innovation og Kultur.
- Der er en interessant blanding mellem dem, der deltager, deltagernes venner og familier og tilskuere. Så er der hele det store rejsende cirkus. Jeg ved slet ikke, hvor mange der er tilknyttet, men der kommer en hel del officials, og de er også et eller andet sted turister, mens de er der, fortæller hun.
Tour De France i Danmark
Når Tour de France starter i Danmark i sommeren 2022, bliver det med tre etaper på dansk jord.
Åbningsetapen, Grand Départ - cykelløbets åbning, bliver en cirka 13 km lang enkeltstart rundt i det centrale København, som køres den 1. juli.
De to efterfølgende dage afholdes yderligere to etaper i Danmark.
Den 2. juli går ruten fra Roskilde til Nyborg via Storebæltsbroen, som kommer til at byde på sidevind og masser af spænding i feltet.
Den 3. juli skal rytterne køre fra Vejle til Sønderborg, hvorefter Touren fortsætter i Frankrig.
Det er første gang nogensinde, at verdens største cykelløb Tour De France har etaper i Danmark. Men det er ikke først gang, at Danmark importerer dele af et verdenskendt cykelløb.
Tilbage i 2012 blev tre etaper af verdens næststørste etapeløb, Giro d'Italia, kørt i Danmark. Etaperne fandt sted i og omkring Herning og Horsens.
Derfor kan turister, som tager til Tour de France, også skille sig ud fra andre, som tager til en stort sportsevent. Jo mere en person er involveret, jo længere vil de også ofte rejse for det.
- Hvis det udelukkende er cykelløbet, de er her for, så er de her ikke meget længere end til selve cykelløbet. Men hvis det er nogle, som også gerne vil opleve noget andet, så kan der jo komme ekstra overnattende oveni, hvis de synes, de er et interessant sted, fortæller Bodil Stilling Blichfeldt.
Kan kaste turisme af sig
Generelt er der to typer af sportsturister.
Der er de turister, der tager afsted for at opleve en event eller begivenhed. Det kan for eksempel være Tour de France eller VM i fodbold, hvor man er tilskuer og gerne vil være til stede selv og derved kombinerer det med en form for ferie.
Og så er der dem, der rejser et sted hen for selv at være aktiv. Det kan være en person, der rejser til et sted i Europa for at deltage i et bestemt løb.
Jonas Larsen, professor i mobilitet og bystudier ved Roskilde UniversitetDer er i høj grad også folk, som efterfølgende gerne vil køre ruten og mærke suset på de veje, de har set stjernerne køre på.
Det forklarer Jonas Larsen, professor i mobilitet og bystudier ved Roskilde Universitet, som har forsket i løb og turisme.
Ligesom Bodil Stilling Blichfeldt er han enig i, at en event som Tour de France genererer turister på forskellige måder. Udover de folk, der kommer på selve dagen, kan det også kaste noget af sig efterfølgende.
- Der er i høj grad også folk, som efterfølgende gerne vil køre ruten og mærke suset på de veje, de har set stjernerne køre på. Det kender man også fra de store ikoniske bjerge i Frankrig, hvor der er rigtig mange, der tager ned for selv at køre op ad for eksempel Alpe d’Huez. Derfor kan man også sige, at kategorien mellem at være tilskuer og udøver ofte er flydende, fordi sådan nogle events kan smitte og få folk til selv at have lyst til at køre, fortæller han.
Om det giver økonomiske gevinster på længere sigt er dog sværere at spå om.
- Man kan generelt sige fra om løb, at det er et købestærkt segment. Især ved maratonløb er det meget midaldrende mænd med gode indtægter, og det kan jeg også forestille mig, der også er til Tour de France. Og jeg tænker da nok, at det kan tiltrække folk fra både Fyn og Jylland, som kommer og kigger, siger Jonas Larsen.