Annonce
Kerteminde

Når ulykken er ude: Frivillige akuthjælpere skal træde til på Hindsholm, indtil ambulancen når frem

Akuthjælpere kan hjertemassage, men de kan meget mere end det. De får årlig undervisning fra Ambulance Syd. Arkivfoto: Jørgen Outzen)
På Langeland og Nordfyn, hvor det ligesom på Hindsholm kan tage lang tid at få en ambulance frem, er der frivillige akuthjælpere i området, der rykker hurtigt ud og yder førstehjælp. Sådan et korps skal Kerteminde også have
Annonce

Fyn: - Vi kommer ud til den ældre dame, der har brækket lårbenet. Til manden der er faldet ned fra et træ. Til færdselsulykken med flere døde og sågar til mennesker, der har ligget døde et stykke tid, fortæller Flemming Sørensen om sine erfaringer som Akuthjælper gennem 15 år.

Akuthjælpere er frivillige i lokalområdet, der rykker ud, når der bliver ringet 112. På den måde kan de yde livsvigtig førstehjælp i de tyndt befolkede områder, hvor det jævnligt tager mere end de aftalte maksimalt 15 minutter for en ambulance at nå frem.

Han startede som Akuthjælper på Langeland for 15 år siden. Langeland er et af tre sorte pletter på det fynske kort over udrykningstider. For fire år siden flyttede han til Nordfyn, som er det andet af de tre sorte pletter.

- I løbet af bare en uge var der to yngre menneske, der døde af hjertestop, og så sagde jeg, at nu skal det være slut, fortæller Flemming Sørensen.

Med sine erfaringer fra Langeland gik han i gang med at etablere en nordfynsk forening af Akuthjælpere.


- Der er interesse for at komme i gang, og der er penge på budgettet, så jeg regner med, at der vil være opbakning i udvalget til at vi sætter i gang, lover Mads Skau.

Mads Skau (V), formand for præhospitaludvalget i Region Syddanmark


Nu er han i gang med at hjælpe med at få startet Akuthjælpere op i Kerteminde, specielt med henblik på Hindsholm, der er den tredje sorte plet på Fynskortet.

Annonce

Urealistisk at holde de 15 minutter overalt

Også Mads Skau (V), der er formand for Region Syddanmarks præhospitaludvalg, har været til møde i Kerteminde.

- Der er interesse for at komme i gang, og der er penge på budgettet, så jeg regner med, at der vil være opbakning i udvalget til, at vi sætter i gang, lover Mads Skau.

Han er lykkelig for, at der er frivillige, der vil yde en indsats i de områder, hvor det kniber, at ambulancen kan nå det til tiden.

- Vi har efter en analyse i 2018 øget beredskabet og rykket lidt rundt på det. For Hindsholm betyder det dog kun, at der er kommet en ambulance mere i Odense. Det kan tage trykket lidt af den i Kerteminde, så den kan være mere hjemme og kar til at rykke ud, fortæller han.

- Men det er nødvendigvis sådan, at der hvor der er tyndt befolket, hvor der er forholdsvis få udrykninger, kan det tage længere tid at få ambulancen ud. For Fyn gælder det, at 95 procent af alle udrykninger når frem inden for 15 minutter. En beregning fra 2014 viser, at skulle vi op på 98 procent, så ville det kræve, at vi fordoblede vores budget, og det er simpelthen ikke realistisk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce