Annonce
Nyborg

Når simple regnestykker sender hjernen på overarbejde

Heidi Sørensen fra Munkebo og Bianca Sørensen fra Odense går begge på en særlig linje for talblinde på HF & VUC Fyn i Nyborg, hvor man forsøger at lege tallene ind. Det bliver der endnu bedre mulighed for med den nye tal- og aktivitetspark. Foto: Kasper Riggelsen
Ny aktivitetspark i Nyborg skal bruges i undervisningen af talblinde. Men hvad vil det egentlig sige at være talblind? Stiftstidende har mødt to elever fra HF & VUC Fyn i Nyborg, som har problemet tæt inde på livet.

Nyborg: For de fleste er det ren rutine at kunne huske sit eget telefonnummer, læse en køreplan eller lægge to tal sammen.

Men sådan er det ikke alle, der har det.

Heidi Sørensen fra Munkebo og Bianca Sørensen fra Odense er begge elever på HF & VUC Fyn i Nyborg. Og så lider de begge af talblindhed - et problem, der er langt mere udbredt, end man måske skulle tro.

Man regner med, at cirka fem procent af befolkningen er talblind i et eller andet omfang. Alligevel er det ikke noget, der har været særligt meget fokus på, konstaterer afdelingsleder på HF & VUC Fyn i Nyborg, Anders Munch Hansen.

- Det betyder, at der er en stor gruppe mennesker, som er talblinde, og ofte ved man ikke, hvad man skal stille op med dem, fordi man mangler de rigtige redskaber. Det er her, den nye tal- og aktivitetspark kommer ind i billedet, forklarer han om det nyskabende projekt, som inden længe ser dagens lys takket være en gavmild donation fra Villum Fonden.

Heidi Sørensen og Bianca Sørensen kender kun alt for godt oplevelsen af ikke at få den hjælp, de har brug for.

- Det er ikke noget nyt for mig, at jeg har svært ved tal. Men jeg har aldrig haft en skole, der har gidet at teste mig for talblindhed. Det skete først, da jeg startede på HF her i Nyborg, fortæller 20-årige Heidi Sørensen.

Det er ikke kun i matematiktimen, at hendes hjerne lukker ned. Det samme sker, hvis hun bliver præsenteret for tal og kolonner i for eksempel samfundsfag.

Også for 19-årige Bianca Sørensen griber talblindheden ind i andre fag, og frygten for at blive til grin sidder dybt i hende.

- Angsten kommer ind, lige så snart jeg ikke kan finde ud af det, selv om jeg måske har fået det forklaret flere gange. Jeg får helt kolde hænder blot af at tale om det, for det er virkelig et ømt emne for mig. Som talblind føler man sig virkelig anderledes, fortæller hun.

Angstanfald

Ifølge Bibbi Visby, der er lærer og matematikvejleder på HF & VUC Fyn i Nyborg, er det ikke usædvanligt, at talblinde bliver mødt med en holdning om, at de er enten dovne eller ligefrem dumme. Og det kan føre til egentlige angstanfald.

- "Kan du virkelig ikke det", er en typisk reaktion, og det er der ingen, der har lyst til at blive mødt med. Vi har nogle elever, der har udviklet decideret angst på grund af de oplevelser, de har haft i folkeskolen, og hvor de er endt på psykiatrisk afdeling. Det er noget af det, vi prøver at bygge op igen, forklarer hun.

- For at forstå talblindhed kan man sammenligne det med, at hjernen indfører censur. Så snart det handler om tal, bliver det censureret væk, fordi hjernen kommer på overarbejde. Jeg plejer at sammenligne det med en fed overstregningstusch. Derfor handler det om at lege tingene ind i stedet for. At få fortalt hjernen, at det her er ikke farligt, for vi leger jo bare. Bagefter kan vi koble teorien på, tilføjer vejlederen

Både Heidi Sørensen og Bianca Sørensen har gjort fremskridt efter at være begyndt på HF & VUC Nyborgs særlige linje for talblinde. Og de glæder sig til, at den nye tal- og aktivitetspark står færdig. Det gælder ikke mindst Heidi Sørensen, der er blandt de elever, som er kommet med forslag og ideer til projektet.

- Tid og størrelsen på ting er nogle af de ting, som driller mig. Så det foreslog jeg skulle med. Desuden lagde jeg meget vægt på, at man både skal skrive tallene, og hvordan de staves, op mod hinanden. Personligt har jeg svært ved tallene over 59 og op til 100. Jeg kan godt se dem, men jeg kan ikke se for mig, hvad de hedder, forklarer hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Måtte fyre medarbejder, da plejehjem fik forbud mod at handle i Brugsen: Nu tager brugsuddeler hatten af for politikerne

Navne For abonnenter

Vibeke har 15 diagnoser og kæmper for bedre vilkår: - Det var ikke lige sådan, jeg havde tænkt, at mit liv skulle være

Danmark

Helena blev kun 20 år: 'Mor, jeg har glemt mit træningstøj, jeg vender lige om nu og henter det', og så blev der helt stille

Annonce