Annonce
Indland

Når psykisk syge begår kriminalitet: - Løsningen er ikke forfærdelig dyr

Torsten Bjørn Jacobsen. Arkivfoto: PR

Formanden for Dansk Psykiatrisk Selskab, Torsten Bjørn Jacobsen, mener, at bedre misbrugsbehandling og bedre botilbud til psykisk syge kan være med til at forebygge, at psykisk syge går ud og begår personfarlig kriminalitet.

Flere tilfælde af personfarlig kriminalitet begået af psykisk syge personer er set på Fyn gennem de seneste år. En problematik, der også ses i resten af landet, senest på en campingplads i nærheden af Varde, hvor en 53-årige psykisk syg mand slog en fynsk mand ihjel og samtidig sårede en mand fra Rødekro med flere knivstik.

Spørger man formanden for Dansk Psykiatrisk Selskab, overlæge på Psykiatrisk Center København Torsten Bjørn Jacobsen, kan kernen til problemet findes i samordningen af indsatsen mellem regionerne og kommunerne. Det viser sig i situationen på de socialpsykiatriske bosteder.

- De regionsdrevet socialpsykiatriske bosteder, der var særlige botilbud til personer med psykiske lidelser, er blevet lukket på stribe samtidig med, at vi kan se, at de kommunale tilbud, der er, ikke er tilstrækkelige.

- Og så sker der det, at når der er meget uro og misbrug af stoffer på et bosted, er der nogle af de svagere, der flytter derfra. Der er sket en strøm af personer med psykiske lidelser, der er kommet over i de almindelige boligbyggerier, fordi de oplever, at tilbuddene bliver forringet, siger Torsten Bjørn Jacobsen.

Ifølge formanden er det vigtigt, at der er nogen til stede, der kan hjælpe, hvis en psykisk syg oplever forværring i sin sygdom.

- Hvis man har en alvorlig sindslidelse kan den forværres, og der kan ske noget alvorligt, hvis man for eksempel ikke får sovet nogle dage, fordi der er støj i ejendommen. Så er det vigtigt, at der er nogen omkring en, der kan erfare og indlægge.

- Hvis det hele bliver værre, uden der er nogen, der handler, så står man med en situation, hvor det er meget værre, end den var som udgangspunkt.

Annonce

Onsdag 24. maj blev to mænd fundet i en blodpøl på Stjerne Camping i Vejers ved Varde.Senere konstaterede politiet, at den ene, en 64-årig mand fra Odense, var blevet stukket ihjel, mens den anden mand blev kvæstet ligeledes af knivstik.

Drabsmanden, en 53-årig mand fra Vejle, er psykisk syg, og sidder nu varetægtsfængslet indtil 22. juni.

Drabsmandens mor har siden fortalt, at hun i flere år har været bange for, at hendes søn var farlig på grund af sin sygdom, og at hun har forsøgt at råbe myndighederne op.

Region Syddanmark oplyser, at den 53-årige psykisk syge mand blev afsluttet i psykiatrien sidste år.

Bedre bostedstilbud

Torsten Bjørn Jacobsen mener derfor, at de problemer, samfundet oplever med psykisk syge, der begår personfarlig kriminalitet, kan løses ved, at de socialpsykiatriske bosteder bliver genoprettet og forbedret både i regional og kommunal regi.

- Jeg tror ikke, løsningen er forfærdelig dyr. Det kan ikke nytte noget, at vi hele tiden klipper en tå og hugger en hæl. Det er vigtigt, at vi allokerer de rigtige ressourcer i den givne situation, så vi undgår, at tingene gradvist bliver værre og værre, siger han.

Torsten Bjørn Jacobsen mener, at de socialpsykiatriske bosteder skal bibeholdes både i regionerne og i de danske kommuner.

- Det kan sagtens oprettes i kommunalt regi, men så skal det opgraderes. Det er også vigtigt, at kommunerne indser, at de her bosteder også skal sørge for aktiviteter og beskæftigelse, så misbrug af stoffer bliver forebygget, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Hjertestop-ordning har klaret sig over al forventning: Nu overvejer regionen at skrotte den

Annonce