Annonce
Erhverv

Når en milepæl på biodiesel: Otterup-firma runder en milliard

Morten Simonsen er sjette generation i den familieejede virksomhed Emmelev i Otterup, der er en af kun to virksomheder i Danmark, der producerer biodiesel. Arkivfoto: Nils Svalebøg
Emmelev i Otterup har i løbet af blot fire år lagt en halv milliard kroner på omsætningen med salg af biodiesel og foderstoffer til landbruget.
Annonce

Otterup: Med en omsætning på et godt stykke over en milliard kroner fortsatte Otterupvirksomheden Emmelev A/S den udvikling, som den 182 år gamle virksomhed har sat fart på de senere år med produktion af biodiesel.

Siden 2002 har Emmelev produceret biodiesel udover de foderkager til landbruget, som virksomheden begyndte på i 1992.

Især det seneste år har virksomheden formået at ride med på den grønne bølge, for biotilsætningen af brændstof til især tungere køretøjer på det danske marked har for alvor sat fart i forretningen. I 2016 lød omsætningen på lidt over 650 millioner kroner, men allerede for et par år siden blev milliarden udset som mål i 2019.


2019 var er virkelig godt år, hvor tingene lykkedes for os

Morten Simonsen, medejer Emmelev A/S


I det netop offentliggjorte regnskab står det klart, at det er lykkedes for de blot 35 ansatte i den familieejede virksomhed at nå milliard-målet - endda godt og vel, idet den samlede omsætning lød på 1.019 millioner kroner.

Emmelev Mølle

Emmelev blev grundlagt i 1838 som Emmelev Mølle, hvor der blev malet mel. I 1960 begyndte man at producere foderstof, og i 1992 kom den første oliemølle til Emmelev i Otterup.I 2002 begyndte firmaet at producere biodiesel til størstedelen af landets olieselskaber, og i 2006 kom glycerin også med på listen over produkter, der er produceret på Emmelev.

I dag er det Morten Simonsen og hans fætter Erling Simonsen, der ejer firmaet. Det er sjette generation, der er registreret som ejere af firmaet. Erling Simonsens søn Martin er med i firmaet som næste generation.

Emmelev har produktion og kontor i Otterup, mens de har tanklager og lastningsfaciliteter på Odense Havn.

- 2019 var er virkelig godt år, hvor tingene lykkedes for os, og vi kom op på en markedsandel på 50 procent på biodiesel, som i dag udgør 30 procent af vores samlede produktion, siger Morten Simonsen, der sammen med sin fætter Erling Simonsen er sjette generation af ejere i virksomheden, der blev etableret i 1938 som Emmelev Mølle.

Emmelev står for biodiesel-produktionen i Danmark sammen med Hedensted-firmaet Daka. De to firmaer kan dog ikke alene dække behovet, så der er også en import af biodiesel til det danske marked.

Annonce

Foder, diesel og glycerin

I 1992 begyndte Emmelev at producere rapskager til landbruget. I 2001 blev der sat gang i produktion af biodiesel på en blanding af raps og methanol, og i 2006 kom også glycerin til farma-industrien på listen over produkter fra Emmelev, hvor man også producerer rapsolie.

Foderkagerne til svin- og kvægproducenter fylder fortsat mest i regnskabet, men biodieslen trækker i stigende grad også motoren i virksomheden.

Emmelev har produceret biodiesel på raps og methanol siden 2002. Arkivfoto: Nils Svalebøg

- Det er vokset til at udgøre 30 procent af vores produktion i dag, men der er fortsat meget at tage af på det danske marked, så det er der, vores fokus er, selv om vi også eksporterer til enkelte andre lande, siger Morten Simonsen.

Emmelev omsætter 75 procent af sin samlede produktion i Danmark, mens den øvrige del eksporteres til bl.a. Norge og Sverige. Emmelev er som nævnt den ene af blot to biodiesel-producenter herhjemme, hvor Morten Simonsen mærker effekten af den grønne omstilling.

Annonce

Flere vil køre grønt

- Der er et stigende fokus i takt med, at kravet om andelen af biobrændsel i brændstoffer bliver øget lovgivningsmæssigt, siger han.

Firmaets biodiesel bliver solgt til oliebranchen i Danmark, som blander syv procent i brændstoffet som bliver solgt på tankstationerne. Selv om der er en stigende interesse for el- og brintbiler, så er der lang vej endnu, før især de tungere køretøjer kommer til at køre på eksempelvis ren el.

Emmelev A/S

Hjemsted: Otterup

Ejere: Morten og Erling Simonsen

Regnskab for 2019 (18)

Nettoomsætning: 1.019 mio. kroner (887)

Resultat af primær drift: 57 mio. kroner (45)

Driftsresultat: 56 mio. kroner (44,5)

Resultat efter skat: 43,7 mio. kroner (32,3)

Egenkapital: 95 mio. kroner (90)

Antal ansatte: 35 (34)

- Det vil i mange år frem være et kludetæppe af løsninger, hvor vores produkt vil udgøre en del af det samlede billede, som også vil indeholde el, brint, biogas og andre løsninger, siger Morten Simonsen.

Emmelev har og selv øje for bæredygtighed i produktionen. I løbet af 2019 nedbragte firmaet udledningen af CO2 med over 50 procent. Senest har Otterup-virksomheden tilført grøn fossilfrit biomethanol fra Sverige, efter at man har indgået en aftale med skovvirksomheden Södra.

- Det vil medvirke til, at vi kan nedbringe vores CO2-udledning yderligere i retning af blive CO2-neutrale, og aftalen med svenskerne er en rigtig god løftestang for vores grønne omstilling, siger Morten Simonsen.

Udover arbejdet med at øge det grønne aftryk lokalt, så er Emmelev i fuld gang med at udvide og udvikle nye markedsområder i Danmark, som både skal øge brugen af biodiesel i busser og lastbiler, på det maritime område og i bl.a. varmeproduktionen hos fjernvarmeværker.

Mens både sjette og femte generation fortsat er aktive, så er syvende generation i form af Martin Simonsen, søn af Erling Simonsen, også i dag en del af selskabet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Faaborg-Midtfyn

Brandmænd frygter for deres liv på motorvejen: - Vi er mere trygge ved at kravle ind i et brændende hus end at stå på motorvejen

Odense

25-årig varetægtsfængslet: Sigtet for medvirken til drab og drabsforsøg i Egeparken

Odense

Ekspert i islamisk jura og imamer: - Magten ligger ikke hos de islamiske autoriteter og de religiøse råd

Annonce