Annonce
Kultur

Når måltidet bliver fortælling

I dag handler måltidet ikke kun om at få noget i skrutten, det handler også om at fortælle omverdenen noget om, hvem vi er.

Annonce

Med de sociale mediers indtog er mad ikke længere kun noget, vi indtager med venner og familie. Vi deler det med hele verden. Det er nemlig ikke kun kokke og restauranter, der bruger Instagram og Facebook til at profilere deres brand. I stadig sigende grad bruger helt almindelige mennesker mad til at fortælle en historie om, hvem de er. Den trend bliver omdrejningspunktet for den samtale, kokken Klavs Styrbæk og undertegnede skal have ved Folkemødet på Fyens Stiftstidende.

- Jeg tror, der er sket en holdningsændring. Vi går mere op i de personlige ting. Det er ikke så personligt at købe en ny PH-lampe som for eksempel at stå en hel lørdag og lave braiserede oksehaler. Eller fortælle, at man har købt nogle jordskokker hos en landmand, man har besøgt, fordi de smager lidt mere af hasselnød end dem, man køber i supermarkedet, siger den fynske kok.

Klavs Styrbæk har arbejdet med mad hele sit voksne liv. Han kom i lære på Under Lindetræet i midt-80erne, da stedet blev drevet af Ebbe Hansen.

- Det var dengang, der var rigtige restauratører til, siger han og slår et grin op.

- Dengang var vi jo den fine restaurant. Der var kun Falsled og Under Lindetræet på Fyn. Fuld respekt for det køkken, vi lavede dengang med alle de dyre råvarer som hummer og trøfler og hvad har du, men det kan ikke bære en restaurant i dag. Folk er langt mere bevidste og har meget mere viden om mad i dag. Folk rejser meget mere og eksperimenterer selv i køkkenet, fortsætter han.

Klavs Styrbæk

Det Fynske Folkemøde 2. septemberFyens Stiftstidende, Banegårdspladsen, Odense.

Kl. 13.20-13.50 på fjerde sal: Martin Seymour interviewer kokken Klavs Styrbæk.

Styrbæks er en fynsk virksomhed, der spænder fra gourmetrestaurant og skræddersyede, individuelle arrangementer til møde- og kursusvirksomhed, kokkekurser og produktudvikling.

Annonce

Smag på livet

Efter læretiden tog Klavs Styrbæk også ud at rejse. Han tilbragte nogle år i Frankrig, hvor han var med til at starte flere restauranter op. Da han vendte tilbage til Danmark, var han på en klassisk fiskerestaurant i Tivoli, inden han fik det job, han nok er mest kendt for på Fyn: Køkkenchef på Kvægtorvet, hvor han var i godt et kvart århundrede.

- De første 10 år var med Per og Vinni Sander som restauratører - og mig og min kone de sidste 15 år. Vi begyndte, et halvt år før Tv 2 åbnede - og lukkede i januar for tre år siden.

Siden lukningen af Kvægtorvet har Klavs Styrbæk drevet restauranten Styrbæks med sin kone Pia. Men det er ikke en helt almindelig restaurant:

- Vi laver alle mulige skæve og spændende opgaver. Selskaber med plads til 80 mennesker, kokkeskoler for både fagpersonale og private, virksomhedsarrangementer, hvor vi for eksempel arbejder med sanserne, hvordan man bruger sanserne og går dybere ind i, hvad et måltid er, forklarer Klavs Styrbæk.

- Vi er også med i mange kogebøger. Derudover er vi en del af Nordeafondens Smag på Livet-projekt, hvor vi lærer næste generation om glæden ved mad og laver undervisningsmateriale til folkeskolen.

Du kan høre mere om, hvordan Klavs Styrbæk arbejder med børns kræsenhed, når vi ses til Folkemødet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde For abonnenter

Flemming har skabt et millionoverskud i sin smedevirksomhed, men nu står det stille: - Jeg kan godt frygte for fremtiden

Danmark

Fund af corona-virus i hunde og katte: Fødevarestyrelsen afliver katte på minkfarm

OB

Tverskov savner at vinde hos svigerforældrene

Annonce