Annonce
Sydfyn

Når folk er i havsnød: Søredning er forskellig fra gang til gang

Redningshelikopter. EH-101 Merlin. Arkivfoto: Michael Bager
Der tages stilling fra gang til gang, når der rykkes ud til søredninger

LANGELAND: Farvandene ved Langeland dannede i sidste uge rammen om to redningsaktioner inden for få dage. Den ene endte lykkeligt og med hovedpersonerne - et hollandsk ægtepar med bopæl i Tyskland - formentlig totalt uvidende om, at man ledte efter dem. De blev set i god behold ved Tårs på Lolland og med deres jolle solidt fortøjet. Den anden redningsaktion fik et anderledes trist udfald. Den blev afblæst, og senere blev en 69-årig tysk sejler fundet død ved Bagenkop.

Når man disponerer en redningsaktion, vil der i udgangspunktet altid blive taget stilling til den konkrete situation, påpeger chefen for Nationalt Marine Operationscenter, Per Ring Henriksen.

Dette center var tidligere og indtil 2014 kendt som SOK (Søværnets Operative Kommando).

- Når der igangsættes en redningsaktion til søs, forestår vi den praktiske del. Det er os, som styrer og koordinerer, og vi inddrager alle de midler, som er nødvendige i den konkrete aktion. Og naturligvis foregår det hele i tæt samarbejde med politiet og de civile myndigheder. Der kan være samarbejde med lokale kystredningstjenester, marinehjemmeværnet med flere. Er der andre landes flådefartøjer i nærheden, som vi så ved den ene aktion, bliver de også bedt om at hjælpe. Det kan være fiskere, lystsejlere og andre. Når man er på havet, er man forpligtet til at hjælpe, og det sker da heldigvis også i langt de fleste tilfælde, fortæller Per Ring Henriksen.

Der er sjældent to redningsaktioner, som helt ligner hinanden, og det vil selvsagt også spille ind, hvilken årstid man befinder sig i.

Erfaring og sund fornuft er to gode ting at have med, når der skal reddes folk på havet.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

- Vi ved godt, det er ulovligt: Derfor parkerer varebilerne midt på fortovet

Leder For abonnenter

Parkering på fortove: Helt ærligt, vi er jo ikke Sverige

Lov er lov, og lov skal holdes, og derfor er vi på denne plads normalt stærke tilhængere af at overholde loven. For landets love, regler, forordninger, cirkulærer, rammer og aftaler er med til at skabe et samfund, hvor alle er stillet ens, uanset økonomisk, aldersmæssig, social, politisk, seksuel eller trosmæssig baggrund og orientering. Alligevel vil vi gøre en undtagelse i sagen om de rigide parkeringsregler, der omtales i avisen i dag. Regler, der gør, at en flyttemand ikke kan parkere sin flyttebil uden for den ejendom i et par timer, mens han bærer sofaer, lænestole og køkkengrej i flyttekasser ud i den ventende bil. Regler, der gør, at en vvs'er ikke kan parkere sin varevogn på et fortov for at løse et akut opstået problem med et lækkende vandrør i en etageejendom. Det er ganske enkelt for stift, for rigidt, for drakonisk. Danmark er et regelsamfund, og hurra for det. Men vi er ikke Sverige. Og vi skal have plads til, at vi også kan bo og leve i vores egne byer. Derfor skal en håndværker selvfølgelig kunne foretage en midlertidig parkering på et fortov uden at skulle frygte en parkeringsbøde. Det er klart, at vores gader og stræder ikke må ende i det rene kaos med biler parkeret på syditaliensk manér; på kryds og på tværs og på langs. Derfor skal vvs'eren, flyttemanden og tømreren parkere med den yderste omhu og omtanke, så han ikke er med til at skabe farlige situationer i trafikken, når gående eller cyklende skal udenom den parkerede lastvogn. Man kan mene, at håndværkere, flyttemænd og andre, der føler trang til at parkere på et fortov i en snæver vending, blot kan vælge lovlydighedens vej og anmode kommunen om en midlertidig parkeringstilladelse. Men helt ærligt: Hvor bureaukratisk kan verden blive? Lykkeligvis udviser mange parkeringsvagter allerede i dag konduite og sund fornuft i disse situationer og undgår at uddele bøder. Det er klogt og bestemt et eksempel til efterfølgelse. For helt ærligt. En flyttebil på et fortov skal der altså være plads til. Også selv om lov er lov.

Annonce