Annonce
Rejser

Når flyrejsen bliver forsinket: 3 ting, du skal vide

Man har ret til kompensation ved større flyforsinkelser, hvis man flyver fra en EU-lufthavn eller skal flyve fra et ikke-EU-land med et selskab registreret i EU. Foto: Colourbox

1 Rettigheder

Du har ret til kompensation, hvis din flyrejse bliver forsinket, og du flyver fra en EU-lufthavn. Da er alle flyselskaber omfattet af reglerne. Fra en ikke EU-lufthavn er det kun EU-registrerede flyselskaber, reglerne gælder for. (Forordning (EF) 261/2004).

Hovedreglerne er, at man har ret til "pleje", når man er forsinket i mere end to timer i lufthavnen. Ved pleje forstås forplejning (måltidskuponer), adgang til telefon/e-mails for kontakt/beskeder i forbindelse med rejsen samt eventuel overnatning, hvis forsinkelsen bliver over tre timer. Gem regninger, hvis flyselskabets personale ikke vil samarbejde, med henblik på senere refundering.

Ved ankomst til rejsemålet tre timer eller senere end planlagt, har man ret til økonomisk kompensation. Beløbet er afhængigt af rejsens længde:

Mindre en 1500 kilometer: 250 euro (cirka 1875 kroner).

1500-3000 kilometer (plus længere flyvninger inden for EU): 400 euro (cirka 3000 kroner).

Over 3500 kilometer: 600 euro (cirka 4500 kroner).

Kompensationen bortfalder, hvis forsinkelsen skyldes forhold, flyselskabet ikke har kontrol over. For eksempel lockout af flyselskaber/personale, nogle typer strejker, krig, terror, uvejr og uforudsete sikkerhedsmæssige problemer.

Ud over dette kan der eventuelt være tale om erstatning af økonomiske tab i forbindelse med forsinkelsen.

Læs mere på www.flypassager.dk

Annonce

2 Klagemuligheder

Klag først til flyselskabet eller eventuelt til rejsebureauet. Skal du benytte en klageformular på deres hjemmeside, så husk at tage en kopi/skærmprint, inden du trykker send, så du har dokumentation. Undersøg også, om din forsikring dækker.

Ansvarlige myndighed for EU's passagerrettigheder er Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen, www.flypassager.dk. Du kan også få gratis hjælp og rådgivning til at klage hos www.forbrugereuropa.dk.

3 Klagefirmaer

Hvis du ikke har tid til eller orker det praktiske arbejde med at klage, rykke for svar osv., kan du overlade klagearbejde til et "klagefirma". Her udfylder du en klageformular med alle oplysninger, hvorefter firmaet tager sig af kontakten til flyselskabet og en eventuel retssag, hvis flyselskabet ikke vil betale.

Selskaberne tager naturligvis betaling for arbejdet, som regel en procentsats af det udbetalte beløb, hvis det udbetales direkte, og en større sats, hvis der bliver tale om retssag. Undersøg hvor meget, og også om der arbejdes efter "no cure no pay" - ingen betaling, hvis det ikke lykkes at få penge fra flyselskabet.

Klagefirmaer: Blandt andre www.flypenge.dk, www.flyhjaelp.dk og www.flyforsinkelse.dk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Spar sammen, OB

Odense Kommune skal stå fast over for fodboldklubben OB i sagen om en renovering af Odense Stadion. For det bør ikke være Odenses skatteborgere, der skal betale for, at byens og øens største fodboldklub får et bedre stadion at spille på. Det bør klubben og dens ejerkreds selv bekoste. Spørgsmålet om en renovering af Odense Stadion er nok engang blevet aktuelt, fordi OB sammen med de øvrige superliga-klubber, Divisionsforeningen og Dansk Boldspilunion har besluttet, at alle superliga-stadioner fra 2028 er udstyret med fuldt overdækkede tribuner. Det er en fin beslutning, som vil give bedre forhold for klubbernes tilskuere, så man på længere sigt forhåbentlig kan tiltrække flere tilskuere og dermed tjene flere penge. Det er imidlertid ikke Odense Kommunes opgave at sørge for, at erhvervsvirksomheder får bedre fysiske rammer at udøve deres virksomhed i. Odense Kommune skal skabe gode rammevilkår for kommunens virksomhederne i almindelighed, men kommunen skal ikke bruge sine sparsomme skattekroner på at forbedre hverken robotproducenters, gartneriers eller fodboldklubbers ydre rammer. Det må virksomhederne selv klare. Ejerforholdene af Odense Stadion er i dag mildt sagt noget rod. Odense Kommune ejer tre tribuner på stadion, mens en ejerkreds af bestyrelsesmedlemmer i Odense Sport & Event ejer den fjerde, og det skaber helt naturlige tvister mellem de forskellige ejeres forskellige ønsker. Derfor vil det være klogt, hvis man får skilt den kommunale økonomi fra den private virksomhed OB’s interesser fra hinanden. Det vil være til gavn for OB, for Odense Stadion og for Odense Kommune – og for de odenseanske skatteydere. Derfor vil det være klogt, at OB og ejerkredsen bag klubben begynder at spare sammen, så man på et snarligt tidspunkt kan købe stadion af kommunen. På den måde kan man engang i fremtiden, måske allerede inden 2028, få lejlighed til at gennemføre alle de udvidelser og forbedringer af Odense Stadion, som man har lyst og råd til og dermed være med til at skabe grundlag for at høste gevinster ved fremtidige sejre. Så spar endelig sammen, OB. Og begynd hellere i dag end i morgen.

Odense For abonnenter

Testkørsler på vej: På én strækning især vil der snart køre letbanetog

Annonce