Annonce
Danmark

Når en nobelpristager fortæller foran kaminen

En af hovedpersonerne fra himmerlandshistorierne. Mange af beretninger er hentet direkte fra hverdagen i Himmerland. Manden på billedet hed oprindelig Chrsten Christian Larsen, men blev altid kaldt ?Tordenkalven?. Han var en ung, stærk, flot mand, men så styrtede han med en hest og blev krøbling. Men han kunne synge ? og han kunne fortælle.

Johannes V. Jensens himmerlandshistorier er og bliver et stort neonskilt over ægte fortællerkunst - og glæde. Nu er historierne kommet i en ny, smuk to-binds udgave.

Annonce

Bøger: Sand klasse har sit eget mærke. Og selv mennesker, som ikke ved noget om det, en mester beskæftiger sig med, kan fornemme, at de står over for noget særligt. Sådan er det med van Goghs malerier. Sådan er det med Leonard Cohens sange. Sådan er det med Messis fodboldspil. Sådan var og er det med Johannes V. Jensens forfatterskab. Storheden kan mærkes.

Dyrlægesønnen fra Farsø i Himmerland er én af tre danske forfattere, der gennem årene har modtaget verdens højeste anerkendelse i litteratur, Nobelprisen. Karl Gjellerup og Henrik Pontoppidan er de andre. De delte prisen i 1917. Johannes V. Jensen blev tildelt prisen i 1944. "Kongens fald" var et indlysende argument for at hylde Johannes V. Jensen. Men i praksis havde han sparet op til prisen via mange års blændende forfatterskab - og noget af det, der talte med, var noget af det første, Jensen udgav i bogform - nemlig hans himmerlandshistorier.

Han udgav tre bind med historier fra Himmerland. Det skete tidligt i forfatterskabet, i perioden 1898 til 1910. Historierne er blevet kaldt ægte hjemstavnslitteratur og lokalhistorie. Begge dele er rigtigt. Men for at være helt præcis i skildringen af himmerlandshistorierne skal man lige tilføje et par ord: Fortællerkunst i verdensklasse. For Johannes V. Jensen skrev hjemstavnens fortællinger op på den øverste hylde.

Det var med beretningerne om folk og fæ under den høje himmel over det ret flade Himmerland, at Johannes V. Jensen med ét trådte ind på den store, litterære scene, hvor han derefter befandt sig resten af livet. Og nu er disse vidunderlige historier kommet i en enkel og smuk to-binds udgave udsendt af Gyldendal i samarbejde med Det Danske Sprog- og Litteraturselskab. Værket rummer alle Johannes V. Jensens himmerlandshistorier, en fin oversigt over Johannes V. Jensens samlede og store litterære produktion, et stort notemateriale og et oplysende, interessant efterskrift af Per Dahl og Aage Jørgensen. Det er en udgivelse, der gør Johannes V. Jensen ære - og et par bøger alle danskere med smag for både god litteratur og gode historier vil få glæde af.

Johannes V. Jensen ? som han så ud, da han i 1944 som den tredje dansker modtog Nobelprisen i litteratur.
Annonce

Glæden kan mærkes

Johannes V. Jensens samlede himmerlandshistorier tæller over 40 noveller. De spænder vidt. Såvel i omfang som i emner. De er skrevet over en årelang periode - og litterære analytikere, der hellere vil granske end sanse, kan formodentligt sige noget begavet om ændringer i novellerne i takt med, at forfatteren bliver mere moden, bliver klogere, bliver lidt mere pragmatisk og får mere livserfaring. Sådan er det sikkert. Men det ændrer ikke på, at der er noget særligt og noget fælles over novellerne. Ligesom man i en stor søskendeflok kan se, hvem der er ældst og yngst, men alligevel se lighedspunkterne, så kan man det samme i Johannes V. Jensens historier. De har deres fars præg af fortællertalent - og fortælleglæde.

Det sidste er måske det aller mest typiske for himmerlandsfortællingerne. De sprutter af glæde, som bacon sprutter på en varm pande. Der er mange noveller på 6-8 sider, nogle på 10-12 - og kun få, der er større. Overkommelige historier. Og lettilgængelige. Når man sidder og nyder himmerlandshistorierne og mærker forfatterens fortællerglæde, er det som om, man har nobelpristageren siddende en aften foran kaminen - og så fortæller han bare løs, mens unge og gamle samles og nyder historierne.

De samlede himmerlandshistorier kommer som et to-binds værk.
Annonce

Krimi og kærlighed

Gennem sit lange liv blev Johannes V. Jensen en af de mest berejste danske forfattere. Han havde også en spændende vennekreds, præget af andre store kunstnere, blandt andet fynbo-malerne. Han gik på jagt med Johannes Larsen og diskuterede billedkunst med Fritz Syberg. Han var tæt knyttet til andre danske forfattere - og vennerne påvirkede ham, selv om de alle fandt, at han var en stædig, bedrevidende kamel. Han lyttede alligevel - og huskede. Da han skrev himmerlandshistorierne, var han i udvikling. Men mens han skrev dem, fandt han vejen ind til sin egen måde at skrive på. Himmerlandshistorierne var i høj grad med til at gøre den store forfatter voksen.

I en bog med over 40 noveller vil det altid være en smagssag, hvad man holder mest af - hvad man vurderer højest. Men der er blandt himmerlandshistorierne nogle, der er så suveræne, at de må nævnes. Fordi de sammen med nogle af Herman Bangs og Nis Petersens noveller (Fra "Stynede popler") er blandt de ypperste "short stories", der er skrevet på dansk. Blandt mange glimrende himmerlandshistorierne må vi simpelthen anbefale "Cecil" - "Mortens juleaften" - "Syvsoverne" - "Julefred" - "Tordenkalven" - "Ane og koen"- "Hverrestens-Ajes" - "Pigen fra Hvorhvarp" - "Bakmandens hund" og "Nifingeren".

Det er skønne historier. De fortæller om en tid. De fortæller om et sted. Men de fortæller først og fremmest om mennesker. Og de viser, at den store forfatter havde sans for de skæve eksistenser og de sælsomme skæbner. Undervejs bevæger Johannes V. Jensen sig så let og ubesværet i forskellige genrer. Der er rene krimi-noveller i samlingen - der er masser af kærlighed - og der er noveller om bristede drømme, om laster og længsler. Johannes V Jensen læner sig tilbage i stolen, foran kaminen, og fortæller læs.

Johannes V. Jensen

Samlede himmerlandshistorier (Vi giver ikke stjerner til Genudgivelser)

To bind. Bind 1 på 310 sider, Bind 2 på 395 sider. Samlet sidetal 705.

Gyldendal og Det Danske Sprog og Litteraturselskab

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

OUH er ifølge statistikker bedst til behandling af børnecancer: Fynske læger ser ingen grund til centralisering

Annonce