Annonce
Danmark

Når efterforskeren bliver efterforsket

Inger Wolf. Foto: Les Kaner/People'sPress

Neurovidenskabelige overvejelser løfter Inger Wolfs "En djævelsk plan".

Endnu en krimi. Man spørger sig selv, om det virkelig skulle være muligt at levere ikke allerede fortærskede plots, at undgå genrens mange klicheer, stereotypierne og manglen på spænding. Ja, hvad skal den arme forfatter gøre, så forlaget kan få en anderledes sællert?

Undertegnede kan anbefale, at man vælger en hovedperson, der kan formidle en så interessant tematik, at læseren abstraherer fra et måske noget fortænkt plot og blive nysgerrig, og det gør Inger Wolf med sin protagonist, psykiateren Christian Falk.

Med ham føres vi ind i en normbrydende adfærd, ikke kun hvad angår romanens djævelske morder, men også hos Falk selv samt hos de autoriteter, der optræder i "En djævelsk plan".

Sammen med Victor Pedersen fra Østjyllands Politi efterforsker Christian Falk mordet på en handicappet mand, men da et overvågningskamera viser Falk være på gerningsstedet på et kritisk tidspunkt, er det pludselig ham, der bliver genstand for efterforskningen. Som "hjernevrider" har han fået foretaget en hjernescanning - Brain Fingerprinting - på sig selv, hvilket afslørede, at han har "forbryderhjerne", og dette bliver naturligvis brugt imod ham.

Det interessante er nu, at hans modstandere er højtuddannede, velrenommerede samfundsborgere, der forvandles til morderisk hævngerrige individer. Hvad med deres hjerner?

Annonce
Inger Wolf: "En djævelsk plan". Foto: People'sPress

Ondskabens årsag

Inger Wolf interesserer sig tydeligt for ondskabens væsen og årsag. Jeg tror, hun er inspireret af den amerikanske hjerneforsker Lawrence Farwell og sagen om mønsterpsykiateren Joel Dreyer, der blev narkohandler. De neurovidenskabelige overvejelser er det tema, der løfter "En djævelsk plan" fra mainstream-krimierne, og man får lyst til at udforske emnet dybere: Hvordan aktiveres vores egen hjernes 100 milliarder neuroner, og hvordan determinerer det vores adfærd? Med denne bloddryppende, men alt andet end hjernedøde roman, afslutter forfatteren sin trilogi om psykiateren Christian Falk. -4 stjerner

Inger Wolf: "En djævelsk plan"277 sider. 299,95 kroner. (People'sPress) Udk. 30.08.2018

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Byggeri til 400 mio. kroner: Odenses borgmester glæder sig over ny kæmpemæssig investering i Odense

Leder For abonnenter

Byfester og markeder slipper for dyrt papirnusseri: En prisværdig skrotning

Man kan undre sig over, at et ministerium udsteder nye regler, hvor de negative virkninger er langt større end den mulige gevinst. Og at man fra politisk hold ikke kvæler den slags administrativt makværk, inden det forlader ministerkontoret. Men ud fra mottoet "bedre sent end aldrig" kan man også rose en minister, der ikke er bange for at smide en forfejlet regel i papirkurven. Ekstra prisværdigt er det, hvis skrotningen bremser overflødigt bureaukrati, som samfundet har rigeligt af. Lad os vælge den positive tilgang: Skulderklap til boligminister Kaare Dybvad Bek, som dropper en tåbelig ændring i et bygningsreglement. Ændringen ville gøre arbejdet surt for masser af frivillige, som bruger deres fritid på at gøre livet sjovere for tusinder af danskere. Hvis en række fynske folketingsmedlemmer nåede at presse ministeren, sådan som de ifølge Kertemindes borgmester Kasper Olesen lovede at gøre, må de gerne tage en del af æren. Den nu droppede ændring drejer sig om de byfester og markeder, som holdes overalt i landet. Nogle er velkendte og traditionsrige, andre dukker op og lukker igen. Fælles for dem alle er, at de er populære og at de primært arrangeres og drives af frivillig arbejdskraft. Ofte får arrangørerne hjælp af lokale idrætsforeninger, som honoreres med et beløb til den altid trængende klubkasse. Bortset fra fuldemandstvister og lidt trafikkaos har der aldrig været problemer med disse folkelige arrangementer. Så hvad der fik Transport- og Boligministeriet til at lancere stramninger, der skulle træde i kraft 1. januar, er svært at fatte. Men i hvert fald: Det var nu ikke længere nok, at kommunen enten gratis eller mod et beskedent gebyr lavede en pladsfordelingsplan. Nu skulle en plantegning laves af en ekstern certificeret brandrådgiver til mellem 1200 og 1500 kroner i timen. For et lille marked ville den samlede pris blive over 10.000 kroner. Dertil kom mere papirbøvl. Ifølge formand for Sammenslutningen By- og Markedsfester, Otto Skak, ville denne ekstraudgift og dette ekstraarbejde få mange foreninger til at lukke ned - til ærgrelse for mange og til gavn for ingen. Nu kan - med Dybvad Beks ord - frivillige bruge kræfterne på at være frivillige. En selvfølge, kan man tilføje.

Erhverv

Plads til 1000 ansatte: Pensionsselskab investerer 381 millioner kroner i kæmpestort kontorbyggeri ved SDU

Annonce