x
Annonce
Fyn

Når coronaen rammer for alvor: Personalet på OUH's akutmodtagelse ruster sig til det værste

Oversygeplejerske Charlotte Mose er klar over, at personalet på akutmodtagelsen kan komme til at stå over for en meget alvorlig situation, hvis corona-epidemien for alvor rammer Danmark. Der er allerede pres på afdelingen og Charlotte Mose roser personalet for at gøre en meget stor indsats. Foto: Frederik Steen Nordhagen

Fyn: Det nordlige Italien ligger ikke langt herfra. Heller ikke i bevidstheden hos Charlotte Mose, som er oversygeplejerske på akutmodtagelsen på Odense Universitetshospital (OUH).

De rædselsvækkende beretninger om tusindvis af døde og kritisk syge coronapatienter samt et italiensk sundhedspersonale presset helt ud over kanten gør dybt indtryk på den øverste leder for sygeplejerskerne på Odense Universitetshospitals fælles akutmodtagelse.

- Det er så forfærdeligt. At vi her i Danmark skulle blive lige så hårdt ramt som det nordlige Italien er en tanke, som jeg næsten ikke kan holde ud at tænke til ende, siger Charlotte Mose.

Oversygeplejersken slår dog fast, at der allerede er gjort og fortsat vil blive gjort meget for, at Danmark, danskerne og det danske sundhedsvæsen ikke kommer ud i en lige så omfattende menneskelig og sundhedsmæssig katastrofe som Italien og til dels Spanien.

- Vi skal nok være klar, og jeg tror på, at vi nok skal lykkes for os. Det bliver meget hårdt, men vi skal nok klare det, siger hun.

Annonce
Oversygeplejerske Charlotte Mose er klar over, at personalet på akutmodtagelsen kan komme til at stå over for en meget alvorlig situation, hvis corona-epidemien for alvor rammer Danmark. Der er allerede pres på afdelingen og Charlotte Mose roser personalet for at gøre en meget stor indsats. Foto: Frederik Steen Nordhagen

God forberedelse

Akutmodtagelsen og dens sygeplejersker og læger vil være dem, som modtager de alvorligt syge patienter, der er henvist til hospitalsbehandling af deres egen læge.

Den fælles akutmodtagelse og dens medarbejdere kommer til at stå helt i front, når problemerne for alvor tager fat. Ifølge Charlotte Mose er der dog en række faktorer, der taler for, at Danmark kan komme mere helskindet gennem coronakrisen.

- Der er udvist rettidig omhu, pointerer hun.

Charlotte Mose nævner de omfattende initiativer, som regeringen og sundhedsmyndighederne har gjort for at sprede befolkningen. Desuden er der i en lang periode arbejdet for at geare sundhedsvæsenet til en helt ekstraordinær situation, påpeger hun.

På OUH og andre danske sygehuse er der på det seneste blevet lukket ned for en stribe funktioner, så der er mest mulig kapacitet og sundhedspersonale til at hjælpe de afdelinger på hospitalerne, der skal tage sig af de patienter, som er ramt af corona.

Eksempelvis har akutmodtagelsen fået tilført personale fra nogle af de afdelinger, hvis funktioner er lukket ned for øjeblikket, nævner Charlotte Mose.

Desuden har der igennem en længere periode været igangsat uddannelse og oplæring af personale.

- Vi har forberedt os så godt, som vi overhovedet har kunnet. Personalet gør et fantastisk arbejde. De finder løsninger på de nye opgaver, vi får, og er utroligt fleksible og omstillingsparate.

Ansatte har ytringsfrihed

For at skabe mest mulig tryghed blandt medarbejderne har man på akutmodtagelsen arbejdet med at sikre et så højt informationsniveau som overhovedet muligt. Desuden er der blevet indført et ændret vagtrul, så de forskellige ledere på akutmodtagelsen er til stede på afdelingerne i flere af døgnets timer.

- Det er vigtigt, at medarbejderne oplever, at de kan være tæt på ledelsen, siger oversygeplejersken.

Både ude i verden og herhjemme har man på det seneste på de sociale medier kunnet se, hvordan læger og sygeplejersker kommunikerer holdninger og egne oplevelser i forhold til den igangværende coronakrise.

- Hvordan ser I i ledelsen på denne form for kommunikation på de sociale medier. Opslagene får jo som oftest en enorm gennemslagskraft i form af stor udbredelse?

- Nu er det vigtigt at slå fast, at alle har ytringsfrihed. Naturligvis også vores medarbejdere. Dem lægger vi ikke bånd på. Men vi er optaget af, at det stemmer overens med de faktiske forhold, når de lægger noget op. Det er meget vigtigt, at vi ikke får udsendt forkerte signaler, fastslår Charlotte Mose.

Charlotte Mose, oversygeplejerske på OUH. Foto: Frederik Steen Nordhagen

Flere syge medarbejdere

Selv om coronaepidemien i Danmark fortsat er i sin indledende fase, har den allerede sat sit præg på afdelingen og stiller krav til medarbejderne.

- Vi skal værne os selv og passe på vores patienter, påpeger Charlotte Mose.

Og det er et krævende arbejde at tage sig af svært syge patienter, der kan være ramt af corona.

Medarbejderne skal arbejde iført ekstra beskyttelse i form af eksempelvis overtrækskitler, handsker, masker og briller, og så skal de sørge for at få patienterne isoleret, indtil der er svar på, om de har corona eller ej.

Selv om de ansatte gør alt for at beskytte sig selv og patienterne, er akutmodtagelsen i øjeblikket ramt af et højere sygefravær end normalt.

- Vi har medarbejdere, som er syge med symptomer, der kan være corona. Det er som udgangspunkt kun de mere alvorligt syge, der bliver podet og testet. Så det er svært at danne sig et præcist billede, konstaterer Charlotte Mose.

Mens coronaudbruddet sætter akutmodtagelsen under et voldsomt pres, er der også noget, som trækker den anden vej i forhold til de opgaver, som personalet på skadestuen skal håndtere.

For myndighedernes påbud om at folk ikke må samles eller dyrke sport, gør, at afdelingen for øjeblikket ikke håndterer de skader fra sport eller andre fritidsaktiviteter, som plejer at give en del arbejde til akutmodtagelsen.

Skader på arbejdspladser og i trafikken er også reduceret for tiden, beretter Charlotte Mose.

Sundhedspersonalet på akutmodtagelsen kommer til at stå helt i frontlinjen, når coronaen for alvor rammer den danske befolkning. Oversygeplejerske Charlotte Mose slår fast, at afdelingens medarbejdere er klar og godt forberedt. Arkivfoto.

Charlotte Mose, oversygeplejerske på OUH. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det er okay at være ufuldkommen - det er Mette Frederiksen også

Vi fejrer som bekendt påske, fordi Jesus, Guds søn, i disse dage for næsten 2000 år siden blev korsfæstet, døde, blev begravet - og på tredjedagen genopstod fra de døde. Påskedagene er derfor en fortælling om lidelse, smerte og død - og samtidig om det ufattelige, det guddommelige, det ophøjede. Påsken er imidlertid også ramme om noget såre menneskeligt, velkendt og jordnært; om disciplenes dårskab og svigefuldhed, deres misgreb og fejltrin, deres løgne, deres ufuldkommenhed. For Jesu disciple var fejlbarlige mennesker som os andre. De var kyniske og selviske, frygtsomme og troløse; de fornægtede ham, de stak af i rædsel, de tvivlede. Selv Jesus viste sig som et menneske, da angsten og afmagten og smerterne overmandede ham: "Min gud, min gud, hvorfor har du forladt mig", råbte han, da han hang på sit kors. På den måde binder påskedagene det guddommelige og det såre menneskelige sammen. De menneskelige svagheder, som du og jeg rummer, rummede Jesus og hans disciple også. Det, som du og jeg ikke magter, magtede Jesus og hans disciple heller ikke. For frygten er svær at bære, lidelsen er svær at bære, døden er svær at bære. Ikke mindst i disse tider. Påsken er tillige forræderiets tid. Om lidt forråder Judas sin kammerat. I den nattemørke Getsemane Have vil Judas gå hen til Jesus og kysse ham, give ham et judaskys, så de romerske legionærer kan anholde Guds søn og siden torturere og dræbe ham. De færreste af os har sendt et andet menneske i døden, men de fleste af os har ikke desto mindre svigtet et menneske, svigtet en tillid, snydt på vægten – og derfor kan fortællingen om Judas’ forræderi være genkendelig for mange af os. På søndag sker der noget ufatteligt: Jesus sætter sig ud over døden, genopstår fra de døde og bliver på den måde guddommelig. Inden da viser han og hans disciple sig som lige så ufuldkomne mennesker som alle os andre, statsminister Mette Frederiksen inklusive. Det giver en særlig ro for alle, uanset om man tror eller ej: At selv den, der er guddommelig, kan være ufuldkommen. Ligesom os andre.

Danmark

Live: Børn og lærere er ikke forsøgskaniner, siger Søren Brostrøm

Mindeord For abonnenter

Mindeord: Pia Tørving var sprællevende, spændende og engageret - sådan vil vi huske hende

Annonce