Annonce
Odense

Når Carl Nielsens museum genopstår, bliver det på en ny måde

I begyndelsen af 2022 vil der atter stå Carl Nielsen Museet over indgangen her, hvor der de sidste to år har været et midlertidigt H.C. Andersen Museum. Arkivfoto: Nils Svalebøg.
I 2022 genopstår Carl Nielsen Museet, og publikum kan se frem til en ny formidling af komponisten.

Midt i al virakken omkring H.C. Andersen frem mod åbningen af det nye HCA's Hus, er en anden af øens store sønner, komponisten Carl Nielsen, næsten blevet gemt og glemt. Hans museum i koncerthuset er endda midlertidigt blevet overtaget af H.C. Andersen.

Men i begyndelsen af 2022 genopstår Carl Nielsen Museet i dets tidligere lokaler i Odense Koncerthus. Det skyldes naturligvis, at det midlertidige Andersen-museum i lokalerne lukker, når det nye H.C. Andersens Hus efter planen åbner i juni næste år. Derefter skal der bruges tid på at rykke Andersen ud og Nielsen ind, og det kommer der efter planen til at gå godt et halvt år med.

Når Carl Nielsen Museet genåbner, vil det blive i en helt anden form. Chefen for Odense Bys Museer, Torben Grøngaard Jeppesen, fortæller, at komponisten skal formidles på en ny måde.

- Ligesom i det nye H.C. Andersens Hus vil vi sætte meget mere fokus på værket end på det biografiske, siger museumschefen.

Annonce
Anne Marie Carl Nielsen lavede denne buste af ægtemanden Carl Nielsen. Der vil i det fremtidige Carl Nielsen Museum også være plads til Anne Marie Carl Nielsen. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

Engelsk samarbejde

Nøjagtigt som det er tilfældet i det nye H.C. Andersens Hus, har Odense Bys Museer valgt engelske Event Communications som samarbejdspartner, når det gælder udformningen af Carl Nielsen museets indhold. Også DR's musikafdeling er med inde over som samarbejdspartner.

Torben Grøngaard Jeppesen fortæller, at han har fået tilsagn fra fonde, der vil være med til at løfte den økonomiske side af opgaven med at formidle Carl Nielsen på en ny og mere nysgerrighedspirrende måde. Han vil dog endnu ikke løfte sløret for, hvilke fonde, der er tale om.

- Men vi er i mål med økonomien, siger han.

Selv om der i det genopstandne Carl Nielsen Museum vil være mere fokus på Nielsens musik end på hans livshistorie, bliver der også plads til hans hustru, billedhuggeren Anne Marie Carl Nielsen.

- Der kommer ikke til at være den ene skulptur efter den anden, men der kommer fokus på det samspil og modspil, der var mellem hende og Carl Nielsen, siger Torben Grøngaard Jeppesen med tanke på, at det var en interessant historie, at Carl Nielsen, der kom fra en husmandsfamilie med fasttømrede kønsroller, giftede sig med en kvinde, der var en selvstændig kunstner i hendes egen ret.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

April 1960: Brand på Anderupgaard

Assens

To forklaringer bag: Ældre takker nej til hjemmehjælp i corona-krisen

Annonce