Annonce
IværksætterOdense

Når bæredygtighed starter på bunden af havet

Tina Søgaard-Pedersen bruger mørke farver til Vain Dane Athletic, for det bæredygtige sportstøj, der allerede var på markedet, var lidt for hippieagtigt og yogalyserødt til hendes smag. Foto: Michael Bager.
Vain Dane Athletic er sportstøj lavet på gamle gulvtæpper og brugte fiskenet samlet op fra bunden af havet. Indehaver Tina Søgaard-Pedersen skabte sin virksomhed ud fra et ønske om at gøre noget ved al den plastik, vi forbruger, og samtidig få en god forretning ud af det. Nu er den nystartede virksomhed nomineret til IværksætterOdense-prisen.

Det er egentlig ikke fordi Tina Søgaard-Pedersen havde et brændende ønske om at arbejde med tøj. Hun er ikke designer og havde egentlig heller ikke lyst til at have noget med modebranchen at gøre. Men hun var træt af at se effekterne af vores forbrug, se effekterne af al den plastik, vi bruger, og hun ville ikke længere være en af dem, der belaster. Tina Søgaard-Pedersen brænder med andre ord for klimaet.

Hun ville gerne skabe en cirkulær virksomhed, hvor intet går til spilde, og det, der gør, bliver brugt igen. Og sådan kom Vain Dane Athletic, et sportstøjsbrand skabt på fiskenet, til verden.

- Akryl, nylon og polyester er plastik. Så hver gang man for eksempel laver en ny Adidas-buks, går man ud og henter råolie, producerer plastikken kemisk, så det bliver til nylon, der bliver til Adidas-bukser. Det ville jeg gerne gøre op med, fortæller Tina Søgaard-Pedersen.

- Jeg fandt et firma i Italien, som opsamler fiskenet fra bunden af havet, gamle gulvtæpper og industrielt nylonaffald. Det laver de tråd af, og den tråd køber jeg. Den får jeg farvet og vævet, så den passer til det tøj, jeg vil producere. Samtidig er det en målsætning, at kvaliteten af mit tøj skal være bedre end de andre på markedet, det skal være mere slidstærkt, og det skal sidde bedre, siger hun.

Annonce

Vain Dane Athletic

  • Vain Dane Athletic er et sportstøjsbrand og en cirkulær virksomhed. Spildet fra produktionen bliver blandt andet brugt til at producere yogamåtter.
  • Bag virksomheden står Tina Søgaard-Pedersen, tidligere hr-chef og bosat i Dubai. Nu er adressen Odense.
  • Hele produktionen ligger i Europa. Tråden, tøjet væves på, kommer fra et italiensk firma.
  • To procent af den årlige omsætning går til Kattegatcenteret, som blandt andet forsker i at udvikle tang til for eksempel bæredygtig energi og dyrefoder.
  • Vain Dane Athletic er målrettet virksomheder snarere end den almindelige forbruger, og Tina Søgaard-Pedersen har lavet samarbejder med Signatur-hotellerne og Energinet.
  • Ambitionen er med tiden at eksportere til udlandet som Finland og Tyskland.

Bæredygtige forhindringer

Nu er den nystartede virksomhed en af fem nominerede til IværksætterOdense-prisen, og med en nominering og måske en pris følger mere opmærksomhed, og det kan Tina Søgaard-Pedersen godt bruge mere af.

- En af mine forhindringer er at få formidlet til kunderne, at mit sportstøj er præcist det samme som det andet sportstøj, man køber. Mit kommer bare fra genanvendt nylon. Folk har en idé om, at vi går rundt med fiskenet og gamle gulvtæpper. De ved slet ikke, at akryl, nylon og polyester er plastik og at mit, fordi det spundet meget hårdere op, faktisk også er af en bedre kvalitet, siger hun.

En anden forhindring ved sådan en nystartet bæredygtig forreting er investorer. Også her håber Tina Søgaard-Pedersen at en nominering kan gøre lidt.

- Jeg skal kunne bevise, at bæredygtighed kan noget, når jeg fremadrettet skal have fat i investorer. Investorer vil typisk gerne have et afkast relativt hurtigt, og det kan man bare ikke i bæredygtige virksomheder. For mig er nomineringen en blåstempling af, at det, jeg gør, er rigtigt. Det vil forhåbentlig få nogle investorer til at sige "okay, det her er der en idé i".

For Tina Søgaard-Pedersen selv er der ikke skyggen af tvivl. Hun gør det rigtige, og med tiden håber hun at skabe en paraplyorganisation med afsæt i Vain Dane Athletics. Hun vil gerne videreudvikle og blandt andet lave sportsredskaber af genanvendt plastik og naturligvis fortsætte med at gøre det hele cirkulært.

IværksætterOdense 2019

IværksætterOdense-prisen bliver uddelt af Ugeavisen Odense, Erhverv+ og Odense Kommune.

Sammen med prisens sponsorer hylder vi et iværksættersegment, som ellers bliver overset. Det er de helt nystartede, dem der endnu ikke tjener penge på papiret, dem, der kæmper hårdt hver dag for at få tingene til at hænge sammen, og dem der stadig må kæmpe med uvisheden om virksomheden stadig findes om et år.

Det er mennesker, som har brug for et skulderklap, og nogen der hepper på dem. Og det gør vi gerne. Indtil prisen bliver uddelt, portrætterer vi hver af de nominerede virksomheder.

De fem nominerede er:

Airwallet ApS

Medicapro SC

Nord Modules A/S

Proxima Centauri ApS

Vain Dane Athletic IVS

Efter en del år i udlandet er Tina Søgaard-Pedersen tilbage i Danmark, og tilværelsen som hr-chef er skiftet ud med en ambitiøs iværksætterhat. Foto: Michael Bager
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Klima. Odense uden CO2 i 2025

Annonce