Annonce
Debat

Nåeh, det er ligesom med en ko, når man ammer?

Jørgen Lund Christiansen

Landbrug: Anima har gjort sig til part i en ren tilståelsessag: 53 pct. af danskerne er dumme. De véd ikke, at en ko skal føde en kalv for at give mælk. Den var gal allerede for en snes år siden. Min gamle, hyggelige frisør havde lukket salonen, og pludselig sad jeg i Stol 5 i en lang række foran en spejlvæg og blev "wellness"-klippet af en smalltalkende smart 35-årig lady. Hun fandt ud af, jeg havde med landbrug at bestille og satte - ikke særlig kundevenligt - et angreb ind. "Hvad er det for noget med de der kalve, der ender på tremmer i Holland?" Det var dengang, og sådan er det faktisk stadig. Hollænderne laver hvert år dejligt kød af halvanden million kalve, som i dag især hentes i Østeuropa, blev jeg fortalt under besøg på et stort, veldrevet brug dernede i sommer.

Tilbage til klippe-ladyen, som fortsatte: "Hvorfor skal kalvene fødes, når de bare skal slagtes?" Jeg lagde avisen og spurgte, om hun havde børn. Jo da, skøn pige på otte, dreng på 10. Jeg antog, de fik mælk, hver dag - med alt det gode, som rigtig pattedyrsmælk indeholder og ikke blot noget soja-pjask, og selvfølgelig gjorde de det. Nyt spørgsmål: "Ammer du endnu?" Men det gjorde hun godt nok ikke. Hun fik mælk fra Kvickly, økologisk selvfølgelig. Hun skal være tilgivet. Det var før, man erkendte, at økologi er mere klimabelastende end konventionel, videnbaseret produktion. Næh, hun var skam vokset fra at amme. Kirtlerne blev jo tømt efter en tid. "Så er du jo indrettet ligesom en ko", bemærkede jeg. Det kunne hun pludselig godt se, men indtil da havde hun troet, at en ko begynder at give mælk, når den bliver voksen og bliver ved med det, indtil den bliver gammel.

Hvor er det godt, bønderne har et Åbent Landbrug-koncept og at skolebørn i hundredtusindvis over årene har besøgt og stadig besøger bondegårde, ikke mindst dem med køer. På et tidspunkt må dumheden, eller skal vi sige den manglende eftertænksomhed, jo uddø. Er jeg for optimistisk? Dengang for godt 20 år siden lavede jeg små uvidenskabelige undersøgelser om dumhedens omfang. Det slemmeste resultat kom fra lærerværelset på det lokale gymnasium. Også her var uvidenhedsprocenten over 50. Høj uddannelse og evne til at tænke logisk går ikke altid hånd i hånd. Tak til Anima for at minde os herom.

Tilbage er nu at få Anima til at forstå, at dyr ikke er mennesker. Må jeg opfordre alle praktikere, som holder Danmarks produktion og dermed velfærd på sporet, til at gå i gang med en informationskampagne, så de mange højt uddannede også kan få nyttig viden indenbords.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Kære Mette, giv vores børn en sikkerhedspakke

Læserbrev: Da Omar El-Hussein angreb Krudttønden i ’15, boede jeg stadig på Østerbro. Jeg ser stadig angrebet som en tragisk episode i nyeste dansk historie, fordi El-Hussein dræbte fuldstædigt uskyldige mennesker og efterlod deres familier i dyb sorg, men også som et tragisk angreb på den forsamlingsfrihed og demokratiske forståelse, vi har i vores lille land. Få steder i verden kan man være så uenige med hinanden, diskutere så ophidsede og efterfølgende grine så varmt med hinanden. Ligesom du for nylig ikke kunne holde grinet tilbage på Folketingets talerstol, Mette. Sådan er det danske demokrati. I den sammenhæng kan jeg godt forstå, du vil passe på og beskytte den demokratiske kultur, du nu står i spidsen for. Jeg forstår godt, du vil sikre os bedre med en sikkerhedspakke. Men du skal starte med børnene. Du skal sikre vores børn. Vil du vores demokratiske forståelse, må du starte hos de helt små – hos børnene der først skal kravle og derefter gå. I institutionen møder vores børn jævnaldrende unger og varmhjertede, professionelle voksne. Vores vuggestuer og børnehaver har i årtier været netop den have, hvor børnene kunne gro. Det kan vi være stolte af. Men oplyste og selvtænkende individer gror ikke af sig selv: Derfor er den bedste sikkerhedspakke, du kan gennemføre, den, der giver medarbejderne i daginstitutionerne større autonomi og flere kollegaer. Lige nu løber personalet for stærkt. De er for få, og de presses. Det kan jeg se som forælder. Derfor er mine forslag til din sikkerhedspakke følgende: Giv institutionerne friere tøjler og flere varme hænder. Terrorens fjende er samtalen og den individuelle udvikling og succes. Vil du stoppe flere anslag som de bombninger, der lige nu hærger smukke København, må din sikkerhedspakke starte langt tidligere og være langt mere præventivt. Vores børn skal dannes i den demokratiske tradition, og det gøres nu engang bedst, når der er tid og tillid i hverdagen.

Odense For abonnenter

De trofaste-portræt: Efter fire bankrøverier fløjter Lars stadig hver eneste morgen

Fyn

Flertal vil skrotte succesfuld hjertestop-ordning: Peger i stedet på gratis alternativ

Fyn

På Vestfyn drømmer man om S-tog: Sidegevinst i fokus til velbesøgt jernbanemøde

Annonce